Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RFP_LEKTsIYi_STUDENTAM.docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.2 Mб
Скачать

1. Основні терміни і поняття

Ломбард фінансова установа, виключним видом діяльності якої є надання на власний ризик фінансових кредитів фізичним особам за рахунок власних або залучених коштів, під заставу майна на визначений строк і під відсоток та надання супутніх послуг (згідно з Положенням, затвердженим Держфінпослуг, «Про порядок надання фінансових послуг ломбардами»).

Аукціон спеціально організований і періодично діючий у визначеному місці ринок, на якому під час проведення публічних торгів у заздалегідь обумовлений час відбувається продаж товарів, що переходять у власність покупця, який запропонував найвищу ціну.

Заклад застава рухомого майна, за якої майно, що є предметом застави, передається заставником у володіння заставоутримувача.

Застава одна з форм забезпечення зобов'язань. У разі невиконання боржником (заставником) забезпечених заставою зобов'язань кредитор (заставоутримувач) має право одержати відшкодування з вартості заставленого майна переважно перед іншими кредиторами.

Заставне зобов'язання — документ, що видається позичальником кредитору для підтвердження його права у разі невиконання забезпеченого заставою зобов'язання отримати переважне задоволення претензій з вартості заставленого майна.

Ломбард це небанківська фінансова установа, предметом діяльності якої є надання фінансових кредитів фізичним особам під заставу, а також зберігання речей (згідно з законопроектом «Про ломбарди та ломбардну діяльність», розробленого Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг).

Заставник — власник заставленого майна, який має право відчужувати майно, а також особа, якій власник передав майно і право застави на це майно. Ліцитатор ведучий аукціону.

Ломбардна операція операція фізичних чи юридичних осіб з отримання коштів від юридичної особи, кваліфікованої як фінансова установа згідно із законодавством України, під за ставу товарів або валютних цінностей. Ломбардні операції є різновидом кредиту під заставу.

Ломбардний кредит короткостроковий кредит під заставу рухомого майна, яке легко реалізувати. Надається спеціалізованою установою — ломбардом.

Предмет застави майно, яке відповідно до законодавства України може бути відчужене заставником та на яке може бути звернене стягнення, яке стане власністю заставника після укладання договору застави, в тому числі продукція, плоди та інші прибутки.

Супутні послуги ломбарду — послуги, які є передумовою надання фінансового кредиту або випливають з його надання.

Фінансовий кредит ломбарду — надання ломбардом коштів у позику, забезпечених заставою, на визначений строк та під процент.

Державний реєстр застав рухомого майна — єдина комп'ютерна база даних державного підприємства «Інформаційний центр» Міністерства юстиції, яка забезпечує зберігання інформації про заставу рухомого майна, її видання та захист від несанкціонованого доступу.

2. Державне регулювання та контроль за діяльністю ломбардів

Органами, які контролюють діяльність ломбардів, є:

  1. Міністерство фінансів України, яке як орган ліцензування здійснює контроль за дотриманням ломбардами ліцензійних умов провадження господарської діяльності з торгівлі виробами з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння.

  2. Державна пробірна служба Міністерства фінансів України, основними завданнями якої є участь у межах своєї компетенції в реалізації державної політики у сфері здійснення державного пробірного контролю за якістю дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, виробів з них та матеріалів, що містять дорогоцінні метали, і за здійсненням операцій із зазначеними цінностями; виконує контрольно-наглядові функції у сфері державного пробірного контролю, а також регулятивні та дозвільно-реєстраційні функції щодо ломбардів.

  3. Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України, основним завданнями якої є здійснення державного регулювання та нагляду за наданням фінансових послуг і дотриманням законодавства в цій сфері, а також законодавства з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, ломбардами.

Після набрання чинності Законом України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», яким врегульована діяльність з надання фінансових послуг, надання ломбардами коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту, не підлягають патентуванню. Ломбарди повинні бути зареєстровані в Державну реєстрі фінансових установ, утримувачем якого визначено Держфінпослуг, та яка приймає рішення про внесення (виключення) інформації ломбардів до Реєстру, видачу, переоформлення та анулювання виданих свідоцтв про реєстрацію фінансової установи та довідок про внесення інформації про їх відокремлені підрозділи до Державного реєстру фінансових установ.

У своїй діяльності ломбарди пов'язані з реалізацією ювелірних виробів, а тому, згідно з пп. 9.8 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», потребують одержання ліцензій, що видаються Міністерством фінансів України згідно з Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з торгівлі виробами з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння, затверджених наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Міністерства фінансів України, зокрема ліцензії на здійснення оптової, роздрібної торгівлі, комісійної торгівлі, торгівлі скупленими в населення та прийнятими під заставу ювелірними й побутовими виробами з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння.

Для цього ломбарди повинні звернутись із заявою до Управління контролю за обігом дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння Департаменту зовнішньоекономічних зв'язків Міністерства фінансів України з пакетом відповідних документів. Перед отриманням ліцензії необхідно встановити спроможність суб'єктів господарювання виконувати ліцензійні умови торгівлі дорогоцінними металами та дорогоцінним камінням. Для кожної філії, кожного відокремленого підрозділу ліцензіата, які провадитимуть господарську діяльність на підставі отриманої ним ліцензії, орган ліцензування видає засвідчені ним копії ліцензії, які реєструються в журналі обліку заяв і виданих ліцензій. Рішення про відмову у видачі ліцензії може бути оскаржено в судовому порядку.

Основним органом, який здійснює регулювання діяльності ломбардів в Україні, є Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України, яка забезпечує державне регулювання та нагляд за наданням послуг у сфері діяльності ломбардів та дотриманням законодавства у цій сфері; захищає права споживачів фінансових послуг шляхом застосування у межах своїх повноважень заходів впливу з метою запобігання і припинення порушень законодавства ломбардами; а також узагальнює практику діяльності ломбардів, розробляє і подає пропозиції щодо розвитку і вдосконалення законодавства України про їх діяльність.

Із метою забезпечення ефективного регулювання діяльності ломбардів Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг:

  • здійснює контроль за дотриманням порядку подання і достовірністю звітності та іншої інформації, що надається ломбардами, здійснює аналіз такої інформації для цілей нагляду;

  • аналізує стан дотримання ломбардами законодавства в сфері захисту прав споживачів фінансових послуг та виконання вимог актів законодавства з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів і фінансування тероризму;

  • здійснює самостійно чи разом з іншими уповноваженими органами перевірки ломбардів;

  • у разі порушення законів та інших нормативно-правових актів, що регулюють діяльність ломбардів, застосовує заходи впливу та штрафні санкції (штрафи), забезпечує їх впровадження;

  • розробляє та затвердження порядок та умов внесення та виключення інформації про ломбарди та їх відокремлені підрозділи з Державного реєстру фінансових установ, видачі, переоформлення та анулювання виданих свідоцтв про реєстрацію фінансової установи та довідок про внесення інформації про їх відокремлені підрозділи до Державного реєстру фінансових установ, порядку контролю за їх дотриманням;

  • розробляє та затверджує методичні рекомендації відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, ведення бухгалтерського обліку та складання звітності ломбардами;

  • встановлює за погодженням зі спеціально уповноваженим органом виконавчої влади з питань фінансового моніторингу особливості організації проведення внутрішнього фінансового моніторингу ломбардів відповідно до законів та нормативно-правових актів Держфінпослуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]