Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RFP_LEKTsIYi_STUDENTAM.docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.2 Mб
Скачать

1. Основні терміни і поняття

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб фонд, що забезпечує захист інтересів фізичних осіб вкладників комерційних банків, створює фінансові можливості для відшкодування їм коштів за неможливості виконання банками вимог вкладників щодо повернення коштів.

Банк-агент — банк, що визначений фондом для здійснення виплат гарантування сум відшкодування з дня, коли вклад став недоступним.

Вклад — кошти фізичної особи в готівковій або безготівковій формі, які розміщені на її іменних рахунках у комерційному банку — учаснику (тимчасовому учаснику) фонду на договірних засадах на визначений термін зберігання, або без зазначення такого терміну, чи залучені таким банком у формі випуску (емісії) іменних ощадних (депозитних) сертифікатів і підлягають виплаті вкладнику відповідно до чинного законодавства та умов договору.

Вкладник комерційного банку — фізична особа, яка має вклад у комерційному банку, що сплачує збори до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Вкладник член кредитної спілки — учасника Програми компенсації, яким укладено з такою кредитною спілкою договір про залучення внеску (вкладу) на депозитний рахунок.

Недоступність вкладів — це ситуація, за якої банк не може виконати вимог вкладників щодо повернення коштів і якому за рішенням господарського суду або Національного банку України призначена ліквідаційна комісія. Це неможливість одержання вкладу вкладником відповідно до умов договору, яка настає з дня призначення ліквідатора банку — учасника (тимчасового учасника) Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Недоступність вкладів — неможливість одержання вкладу відповідно до умов договору вкладником кредитної спілки — учасниці Програми компенсації, щодо якої призначено Антикризового адміністратора Програми компенсації.

Національна асоціація кредитних спілок України — об'єднання кредитних спілок, створене на добровільних засадах задля вирішення проблем, пов'язаних з розвитком кредитного руху в Україні як координаційна та уніфікована структура, об'єднуюча кредитні спілки в життєздатний механізм.

Програма стабілізації та гарантування Національної асоціації кредитних спілокУкраї-ни — внутрішня програма Національної асоціації кредитних спілок України, створена на основі затверджених Резолюцією XIV Позачергової Конференції НАКСУ «Основних засад розвитку та функціонування «Програми стабілізації та гарантування НАКСУ», складовими якої є стабілізаційний та компенсаційний компоненти.

Стабілізаційний компонент — складова Програми стабілізації та гарантування НАК-СУ, яка функціонує відповідно до Положення про стабілізаційний фонд НАКСУ і застосовується за умови співпраці НАКСУ з усіма діючими органами управління кредитної спілки — члена Стабілізаційного фонду НАКСУ.

Компенсаційний компонент — складова Програми стабілізації та гарантування НАК-СУ, яка функціонує відповідно до Положення «Про Програму компенсації втрат вкладників кредитних спілок» (далі — Програма компенсації) і застосовується тільки за умови введення в кредитну спілку Антикризового адміністратора Програми компенсації.

Антикризовий адміністратор Програми компенсації (Тимчасовий адміністратор Програми компенсації) — особа, призначена Програмою компенсації відповідно до цього Положення для застосування компенсаційного компоненту Програми компенсації в конкретній кредитній спілці і яка набуває своїх повноважень після прийняття спостережною радою такої кредитної спілки рішення про її призначення головою правління або внаслідок її затвердження тимчасовим адміністратором згідно з законодавством.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]