Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RFP_LEKTsIYi_STUDENTAM.docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.2 Mб
Скачать

6. Основні засади фінансового моніторингу у кредитних спілках

Відповідальним за організацію виконання вимог законодавства України з питань запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та організацію внутрішньої системи запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, є Голова правління кредитної спілки, який зобов'язаний призначити працівника, відповідального за проведення фінансового моніторингу.

До посадових обов'язків працівника кредитної спілки відповідального за проведення фінансового моніторингу, зокрема, належать:

  • розробка та постійне вдосконалення правил обов'язкового і внутрішнього фінансового моніторингу та програм його здійснення;

  • забезпечення дотримання всіма працівниками установи відповідних правил фінансового моніторингу та програм його здійснення;

  • забезпечення підготовки та навчання персоналу;

  • надання консультацій працівникам установи щодо виявлених ними підозрілих операцій або незаконних дій;

  • прийняття, відповідно до законодавства, рішень щодо того, про які операції має бути повідомлено Держфінмоніторинг та правоохоронні органи, а також рішень щодо зупинення проведення фінансових операцій, якщо їх учасниками або вигодоодержувачами за ними є особи, внесені до переліку осіб, пов'язаних із здійсненням терористичної діяльності, та здійснення відповідних повідомлень;

  • забезпечення надання інформації з питань фінансового моніторингу на запити Держ-фінмоніторингу;

  • сприяння представникам Держфінпослуг та Держфінмоніторингу в питаннях проведення аналізу фінансових операцій, які підлягають фінансовому моніторингу;

  • інформування керівника про виявлені підозрілі фінансові операції та заходи, які були вжиті, не рідше одного разу на місяць.

Наказом Державного комітету фінансового моніторингу України від 28 квітня 2007 р. № 78 затверджені «Примірні правила проведення внутрішнього фінансового моніторингу кредитними спілками».

На рис. 6.3. наведена структура внутрішнього фінансового моніторингу кредитної спілки, відображена у цих Правилах.

У відокремлених підрозділах кредитної спілки, за поданням керівника відокремленого підрозділу та за погодженням з відповідальним працівником кредитної спілки, призначається відповідальний працівник відокремленого підрозділу. Він підзвітний тільки Голові правління кредитної спілки.

Обов'язки працівника, відповідального за фінмоніторинг, встановлюються кредитною спілкою у відповідних посадових інструкціях працівників, що забезпечують проведення фінансових операцій.

Реєстрація фінансових операцій та їх подання до Держфінмоніторингу України здійснюються у порядку, визначеному законодавством України щодо запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансування тероризму.

Кредитна спілка самостійно розробляє критерії оцінки ризику проведення клієнтом фінансових операцій з легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом (далі — критерії).

Для забезпечення належної реалізації обов'язків суб'єкта первинного фінансового моніторингу, передбачених Законом «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом», кредитна спілка зобов'язана проводити ідентифікацію осіб, які здійснюють фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу, відкривають рахунки, або за наявності підстав вважати, що інформація щодо ідентифікації особи потребує уточнення.

Своєю чергою, з боку держави перевірку виконання вимог актів законодавства з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів і фінансування тероризму в установленому законодавством порядку заходів, передбачених Законом України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» здійснює Департамент нагляду за кредитними установами.

Цей департамент у разі порушення законів та інших нормативно-правових актів, що регулюють діяльність кредитних установ, у межах компетенції, здійснює провадження у справах про порушення законодавства, що регулює діяльність з надання фінансових послуг, провадження у справах про адміністративні правопорушення, провадження у справах про невиконання (неналежне виконання) вимог Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]