Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RFP_LEKTsIYi_STUDENTAM.docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.2 Mб
Скачать

2. Передумови створення системи гарантування вкладів

Кількість країн, що запроваджують цю систему, зростає. За останні 50 років більшість країн неодноразово стикалися з кризою банківської системи, що змусило їх запровадити систему страхування банківських депозитів для захисту банківських систем від банкрутства окремих банків. У повоєнні роки у зв'язку з прагненням знайти адекватне рішення проблеми ризиків банківської діяльності, що постійно зростали внаслідок революції банківських технологій і глобалізації фінансово-економічних відносин, система гарантування вкладів була запроваджена у Норвегії (1961 р.), Канаді (1967 р.), Японії (1971 р.), Німеччині (1976 р.), Іспанії (1977 р.), Нідерландах (1979 р.), Франції (1980 р.), Великобританії (1982 р.), Швейцарії (1984 р.), Австрії (1985 р.), Угорщині (1993 р.), Болгарії (1996 р.). Восени 1999 року Держдума Російської Федерації прийняла Закон «Про державне гарантування вкладів населення в банках Російської Федерації». Тільки за останні 20 років система гарантування вкладів була запроваджена в 52 країнах, здебільшого європейських та країнах, що розвиваються. На сьогодні всі країни Організації економічного співробітництва та розвитку, а також ряд країн, що розвиваються (Аргентина, Колумбія, Чилі, Мексика), застосовують систему страхування депозитів.

Майже у всіх країнах, що застосовують систему гарантування вкладів, комерційні банки та, зазвичай, недержавні ощадні установи різних типів (кредитні спілки, асоціації тощо), підпадають під систему гарантування вкладів. У деяких країнах для цих груп фінансових установ існують особливі схеми та органи гарантування, як, наприклад, у Німеччині, Австрії. У більшості країн до участі у роботі системи страхування на добровільній чи обов'язковій основі залучаються філії іноземних банків, що діють у цій країні. У більшості країн ЄС участь філій банків країн, які не входять до складу країн співдружності і не мають відповідної системи, є обов'язковою.

Майже в усіх країнах діє ліміт відповідальності страхового фонду, який встановлюється у вигляді процентної частки покриття вкладу шляхом страхування або граничної суми, що підлягає страхуванню.

Гранична сума вкладу залежить від рівня добробуту країни. Країни з високим рівнем розвитку економіки досить високо підняли планку виплат по застрахованих депозитах. У більшості країн (Фінляндія, Швеція, Португалія, Ірландія, Великобританія, Нідерланди, Бельгія, Австрія, Іспанія, Швейцарія) ця межа коливається від 15 до 30 тис. дол. США, у Данії — 40 тис. дол. США, у Франції — 60 тис. дол. США, у США — до 100 тис. дол. США. Але не слід забувати, що спочатку оперували меншими сумами. В США після створення Федеральної корпорації страхування депозитів в 1934 році суми виплат по застрахованих депозитах складали 2500 дол. США.

В Україні система гарантування вкладів фізичних осіб створена в 1998 році згідно з Указом Президента України «Про заходи щодо захисту прав фізичних осіб — вкладників комерційних банків України». У 1999 році прийнято Положення Кабінету Міністрів України «Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб», а в 2001 році — Закон України «Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб», діяльність якого спрямована на забезпечення захисту інтересів фізичних осіб — вкладників комерційних банків. Сума вкладу, повернення якої гарантовано ФГВФО, поступово зростала від 500 грн на момент створення ФГВФО до 150 000 грн у 2008 році.

Також в 2007 році створено систему гарантування вкладів, розміщених в кредитних спілках, Рішенням XIV Позачергової Конференції Національної асоціації кредитних спілок України згідно з «Концепцією розвитку системи кредитної кооперації», ухваленої Кабінетом Міністрів України. Зокрема запроваджено загальнонаціональну програму підтримання фінансової стабільності та фінансового оздоровлення кредитних спілок під егідою Всеукраїнської асоціації кредитних спілок та Національної асоціації кредитних спілок України. Сьогодні в Україні паралельно діють «Програми стабілізації та гарантування» НАКСУ, учасниками якої можуть бути лише кредитні спілки — члени НАКСУ, та «Програма захисту вкладів», яка відкрита для будь-яких кредитних спілок незалежно до їх приналежності до будь-якого об'єднання кредитних спілок.

Довідкова інформація: Станом на 01.10.2008 р. до Реєстру банків-учасників (тимчасових учасників) ФГВФО включено 177 банки. Загальна сума коштів, акумульованих Фондом, складає на 01.10.2008 р. 1689 млн грн; протягом 2007-2008 років кошти Фонду зросли в два рази або на 822,2 млн грн. Вклади в розмірі до 50 000 грн становлять понад 90 % від загального обсягу депозитів фізичних осіб. На 01.10.2008 159,0 млрд грн або 78,7 % від загальної суми коштів населення у комерційних банках становили строкові вклади, а кошти до запитання — 43,1 млрд грн, або 21,3 %.

Станом на 01.12.2008 року до Національної асоціації кредитних спілок України входить 174 кредитні спілки, з них 42 є учасницями Програми стабілізації та гарантування. До Всеукраїнської асоціації кредитних спілок України входить 169 кредитних спілок. Учасницями Програми захисту вкладів є 43 кредитні спілки. Отже, лише 85 кредитних спілок з 864 діючих в Україні є учасниками системи гарантування вкладів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]