Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RFP_LEKTsIYi_STUDENTAM.docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.2 Mб
Скачать

1. Основні терміни і поняття

Кредитна спілка — це неприбуткова організація, заснована фізичними особами, професійними спілками, їх об'єднаннями на кооперативних засадах з метою задоволення потреб їїчленів у взаємному кредитуванні та наданні фінансових послуг за рахунок об'єднаних грошових внесків членів кредитної спілки.

Додатковий капітал кредитної спілки — капітал, який формується за рахунок цільових внесків членів спілки, благодійних внесків фізичних та юридичних осіб, безоплатно отриманого майна і необоротних засобів.

Капітал кредитної спілки — пайовий, резервний та додатковий капітал, а також залишок нерозподіленого доходу спілки, не може бути менше 10 % від суми її загальних зобов'язань.

Кошти, що належать членам кредитної спілки, використовуються для надання кредитів членам кредитної спілки, а за наявності тимчасово вільних коштів членів кредитної спілки — можуть розміщуватися спілкою на депозитних рахунках в установах банків, які мають ліцензію на право роботи з вкладами громадян, і в об'єднаній кредитній спілці, а також у державні цінні папери, перелік яких встановлюється Уповноваженим органом.

Кредитна спілка створюється на підставі рішення установчих зборів. Чисельність засновників (членів) кредитної спілки не може бути менше 50 осіб, які відповідно до Закону «Про кредитні спілки» від 20 грудня 2001 року № 2908-Ш можуть бути членами кредитної спілки та об'єднані хоча б за однією з таких ознак: мають спільне місце роботи чи навчання або належать до однієї професійної спілки, об'єднання професійних спілок, іншої громадської чи релігійної організації або проживають в одному селі, селищі, місті, районі, області.

Пайовий капітал кредитної спілки формується за рахунок обов'язкових та додаткових пайових членських внесків членів кредитної спілки.

Резервний капітал призначений для відшкодування можливих збитків кредитної спілки, які не можуть бути покритими за рахунок надходжень поточного року, забезпечення платоспроможності кредитної спілки та захисту заощаджень її членів.

| Чисельність засновників (членів) кредитної спілки не може бути менше 50 осіб.

Члени кредитної спілки — громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають на території України, об'єднані хоча б за однією з ознак (мають спільне місце роботи чи навчання або належать до однієї професійної спілки, об'єднання професійних спілок, іншої громадської чи релігійної організації або проживають в одному селі, селищі, місті, районі, області), мають повну цивільну дієздатність.

2. Державне регулювання та контроль за діяльністю кредитних спілок

Відповідно до ч. 2. ст. 130 Господарського кодексу України від 16.01.2003, № 436-ГУ (далі — ГКУ), кредитною спілкою є неприбуткова організація, заснована громадянами у встановленому законом порядку на засадах добровільного об'єднання грошових внесків з метою задоволення потреб її членів у взаємному кредитуванні та наданні інших фінансових послуг. Кредитна спілка є юридичною особою.

Частиною 3 ст. 130 ГКУ визначено, що кредитна спілка діє на основі статуту, який затверджується загальними зборами членів кредитної спілки.

Закон України «Про кредитні спілки» від 20 грудня 2001 року № 2908-ііі визначає організаційні, правові та економічні засади створення та діяльності кредитних спілок, їх об'єднань, права та обов'язки членів кредитних спілок та їх об'єднань.

Кредитна спілка не може бути засновником або учасником суб'єктів підприємницької діяльності.

Статус, порядок організації та здійснення господарської діяльності кредитної спілки визначаються ГКУ, законом про кредитні спілки та іншими законами.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» від 12 липня 2001 року, № 2664-Ш (далі — Закон № 2664-Ш), кредитні спілки належать до фінансових установ. Відтак, відповідно до ч. 1 ст. 21 Закону № 2664-Ш, державне регулювання та контроль за діяльністю кредитних спілок здійснює спеціально уповноважений орган виконавчої влади у сфері регулювання ринків фінансових послуг. Функції даного органу покладено на Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України (далі — Держфінпослуг).

Контроль за діяльністю кредитних спілок у структурі Держфінпослуг здійснює департамент нагляду за кредитними установами, який є самостійним структурним підрозділом Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України.

Основними завданннями Департаменту стосовно кредитних спілок є:

  • забезпечення проведення Держфінпослуг єдиної та ефективної державної політики у сфері діяльності кредитних спілок та об'єднаних кредитних спілок;

  • участь у розробці і реалізації стратегії розвитку ринків фінансових послуг в Україні;

  • забезпечення державного регулювання та нагляду за наданням послуг у сфері діяльності кредитних спілок та дотриманням законодавства у цій сфері;

  • захист прав споживачів послуг у сфері діяльності кредитних спілок шляхом застосування у межах своїх повноважень заходів впливу з метою запобігання і припинення порушень законодавства кредитними спілками.

Департамент щодо контролю за діяльністю кредитних спілок здійснює такі функції:

  1. забезпечує державне регулювання і нагляд за діяльністю кредитних спілок;

  2. приймає рішення про внесення та виключення інформації про кредитні спілки та їх відокремлені підрозділи з Державного реєстру фінансових установ, видачу, переоформлення та анулювання виданих кредитним спілкам свідоцтв про реєстрацію фінансової установи та довідок про внесення інформації про відокремлені підрозділи до Державного реєстру фінансових установ;

  3. здійснює контроль за дотриманням порядку подання і достовірністю звітності та іншої інформації, що надається кредитними спілками, здійснює аналіз такої інформації для цілей нагляду;

  4. проводить самостійно чи разом з іншими уповноваженими органами виїзні та безвиїзні перевірки діяльності кредитних спілок;

  5. здійснює моніторинг реалізації функцій, делегованих Держфінпослуг саморегулівній організації кредитних спілок, а за необхідності, надає пропозиції щодо припинення або відкликання відповідних повноважень включно до позбавлення асоціації кредитних спілок статусу саморегулівної організації;

  1. у разі порушення законів та інших нормативно-правових актів, що регулюють діяльність кредитних установ, застосовує заходи впливу та штрафні санкції (штрафи), застосування яких не належить до виключної компетенції Комісії як колегіального органу;

  2. забезпечує впровадження застосованих до кредитних установ заходів впливу та штрафних санкцій (штрафів);

  1. готує та подає на розгляд Комісії проекти рішень щодо:

  • визначення особливостей створення, державної реєстрації, ліцензування та діяльності об'єднаної кредитної спілки;

  • визначення переліку внутрішніх положень та процедур для забезпечення ефективної та безпечної діяльності кредитної спілки;

  • установлення переліку державних цінних паперів, які придбаває кредитна спілка;

  • визначення мети залучення кредитними спілками на договірних умовах кредитів банків, кредитів об'єднаної кредитної спілки, грошових коштів інших установ та організацій;

  • установлення порядку складання та подання звітності кредитними установами відповідно до законодавства;

  • надання одній із всеукраїнських асоціацій кредитних спілок статусу саморегулівної організації кредитних спілок — членів асоціації та внесення такої асоціації до відповідного реєстру.

До складу департаменту входять такі структурні підрозділи:

  1. відділ аналізу звітності кредитних установ;

  2. відділ ліцензування кредитних установ;

  3. відділ інспектування кредитних установ;

  4. відділ роботи з територіальними управліннями з нагляду за кредитними установами. Таким чином, державне регулювання у сфері надання фінансових послуг кредитними

спілками спрямоване на забезпечення кредитиними спілками стабільної діяльності, своєчасне виконання ними зобов'язань перед своїми членами, а також запобігання можливим втратам капіталу через ризики, притаманні діяльності кредитних спілок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]