Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RFP_LEKTsIYi_STUDENTAM.docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.2 Mб
Скачать

Надання позичок членам спілки

Позичка надається члену КС на підставі укладеної кредитної угоди, в якій мають бути визначені:

  • дата та місце укладання угоди;

  • повне найменування сторін та їхніх представників, повноважних представників;

  • предмет угоди;

  • ціна угоди;

  • терміни та порядок виконання угоди;

  • відповідальність сторін;

  • реквізити сторін;

  • підписи та, за необхідності, печатки сторін. При прийнятті рішення про надання позичок членам основною умовою є очевидна та належним чином підтверджена здатність члена повер

нути основну суму та відсотки за позичкою у встановлений в угоді термін за рахунок власних джерел доходу. Така здатність для підприємницьких позичок забезпечується обов'язковим складанням та аналізом бізнес-плану. Для споживчих позичок сума місячного платежу не повинна перевищувати 50 % чистого місячного доходу позичальника (чистий місячний дохід — це загальний місячний дохід за мінусом місячних виплат за іншими зобов'язаннями позичальника). При цьому такий дохід повинен бути реальним та очевидним. Додатковими умовами прийняття рішення про надання позички члену кредитної спілки можуть бути його кредитна історія в спілці та можливе застосування одного з видів забезпечення.

ІДля споживчих позичок сума місячного платежу не повинна перевищувати 50 % чистого місячного доходу позичальника.

Усі рішення про надання позичок приймаються кредитним комітетом спілки на його засіданнях, що фіксується у встановленому порядку в протоколах. При цьому положення може передбачати певні особливості щодо порядку прийняття рішень про надання окремих видів позичок, а саме:

  • рішення кредитного комітету про надання позичок, розмір яких перевищує спеціально встановлений в положенні розмір основної суми, в обов'язковому порядку погоджується з правлінням спілки;

  • у своєму спеціальному рішенні кредитний комітет делегує посадовій особі спілки право надавати позички, максимальний розмір і загальний ліміт яких визначені в положенні. У цьому випадку зазначена посадова особа зобов'язана подавати докладний звіт про надані їй у межах делегованих повноважень позички на кожному засіданні кредитного комітету;

  • про рішення щодо надання позичок членам кредитного комітету або посадовій особі, якій делеговано право надавати позички, в обов'язковому порядку інформується наглядовий комітет спілки на його найближчому засіданні.

Жоден член кредитної спілки не може мати зобов'язань перед кредитною спілкою більше, ніж за двома позичками. При цьому їхня загальна допустима сума повинна бути зазначена в положенні. Надання другої позички членові кредитної спілки за умови, якщо перша надана йому позичка є простроченою, не допускається.

Функції кредитних спілок з кредитування:

  • надає кредити своїм членам на умовах їх платності, строковості та забезпеченості в готівковій та безготівковій формі. Розмір кредиту, наданого одному члену кредитної спілки, не може перевищувати 20 % від капіталу кредитної спілки;

  • виступає поручителем виконання членом спілки зобов'язань перед третіми особами;

  • залучає на договірних умовах кредити банків, кошти інших установ та організацій виключно для надання кредитів своїм членам. Загальна сума залучених коштів, у тому числі кредитів, не може перевищувати 50 % вартості загальних зобов'язань та капіталу кредитної спілки на момент залучення та інше.

Як обов'язкову умову для надання членам окремих видів позичок положення може передбачати наявність у позичальника в кредитній спілці певної суми внесків відповідних видів.

Кредитна угода може бути пролонгована за умови відсутності у позичальника поточної простроченої заборгованості. У разі пролонгації дії кредитної угоди обов'язковою умовою повинно бути те, що подальші платежі зі сплати позички включатимуть не лише відсотки, а й частину основної суми позички. Повторна пролонгація угоди не допускається.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]