Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RFP_LEKTsIYi_STUDENTAM.docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.2 Mб
Скачать

Позичка під заставу майнових прав

Заставник може укласти договір застави належних йому на момент укладення договору прав вимоги за зобов'язаннями, за якими він є кредитором, і тих, що можуть виникнути в майбутньому. Для отримання позички оформляється договір застави, який повинен бути укладений у письмовій формі. Строкове право вимоги, яке належить заставнику-кредитору, може бути предметом застави тільки до закінчення терміну його дії. У договорі застави прав, які не мають грошової оцінки, вартість предмета застави визначається за угодою сторін.

Заставник зобов'язаний повідомити свого боржника про здійснену заставу прав. Якщо боржник виконає своє зобов'язання до погашення заставником позики, забезпеченої заставою, кошти, одержані при цьому заставником, стають предметом застави, про що заставник зобов'язаний повідомити ломбард.

Позичка під заставу цінних паперів

Для отримання позички під заклад цінних паперів у ломбарді оформляється договір застави. До підписання договору ломбард оцінює закладну вартість цінних паперів, на основі чого видає позику. Розмір позички залежить від вартості цінних паперів та їхньої ліквідності.

Застава векселя чи іншого цінного паперу, який може бути переданий через вчинення передавального запису (індосаменту), здійснюється шляхом індосаменту і вручення заставоутримувачу індосованого цінного паперу. Застава цінного паперу, який не передається через індосамент, здійснюється за угодою заставоутримувача і особи, на ім'я якої був виданий цінний папір.

Зберігання цінностей

За зберігання майна ломбард збирає плату у вигляді визначених річних відсотків від суми оцінки прийнятого майна. При прийманні майна на зберігання плата стягується наперед за весь термін зберігання, обумовлений при здачі речей, цінностей у ломбард. Ломбард видає зберіга-льні квитанції. Передача зберігальних квитанцій іншій особі з правом отримання з ломбарду майна, що передано на зберігання, дозволяється за умови надання їхнім володарем нотаріально посвідченої довіреності.

Якщо майно не було затребуване в зазначений у квитанції термін і його не було подовжено, ломбард зберігає це майно протягом двох місяців. Після закінчення цього терміну майно передається ломбардом на продаж.

Ломбард зобов'язаний належним чином зберігати майно, отримане на зберігання, та не має права користуватися цим майном. При втраті або ушкодженні майна з вини ломбарду, він відшкодовує збитки в двократному розмірі вартості, зазначеної в зберігальній квитанції.

Скупка дорогоцінних металів і каменів

Скупка дорогоцінних металів і каменів здійснюється на основі внутрішніх інструкцій ломбардів та згідно з чинним законодавством.

Пункт скупки має право скуповувати: дорогоцінні метали у виробах і брухті; монети старого карбування, ювілейні і пам'ятні монети, монети іноземних держав; медалі і жетони дореволюційного карбування, а також радянські і пам'ятні медалі, що не мають знака і номера Монетного двору; корпуси годинників із дорогоцінних металів; напівдорогоцінне та дорогоцінне каміння (крім діамантів, рубінів, сапфірів, смарагдів, природних перлин у необробленому вигляді); предмети релігійного культу.

Скупник оглядає брухт і вироби з дорогоцінних металів, перевіряє наявність відбитка пробірного клейма, уточнює його достовірність. Після узгодження маси дорогоцінних металів, проби і вартості скупник оформляє квитанцію в 3-х примірниках. Здавач одержує грошову суму і один

примірник квитанції. Один примірник квитанції залишається в касира для упорядкування звіту, який він складає наприкінці робочого дня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]