Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RFP_LEKTsIYi_STUDENTAM.docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.2 Mб
Скачать

3. Загальні принципи та методи надання фінансових послуг кредитними спілками

Довідкова інфориація: У 2007 р. — I півріччі 2008 р. ринок кредитних спілок України продовжував стрімко розвиватися і демонстрував позитивні тенденції (рис. 6.1).

Протягом I півріччя 2008 року кількість членів кредитних спілок збільшилася на 135 тис. осіб, або на 5,6 %, і на 30.06.2008 р. становила 2 526,6 тис. осіб. Більшість КС об'єднувала невелику кількість членів — до 1000 осіб. На кінець II кварталу 2008 року за кількістю членів кредитні спілки розподілилися таким чином: більшість КС (59 %) об'єднують до 1 тис. осіб; трохи більше третини спілок — від 1 тис. до 10 тис. осіб, близько 5 % кредитних спілок залучили від 10 до 100 тис. членів і 4 спілки об'єднують понад 100 тис. членів.

Діяльність кредитної спілки ґрунтується на таких принципах:

  • добровільності вступу до кредитної спілки та свободи виходу з неї (ніхто не може бути примушений вступати до кредитної спілки, а виключення з членів кредитної спілки дозволяється лише у випадках, визначених статутом);

  • рівноправності членів кредитної спілки (всі члени кредитної спілки мають рівні права, в тому числі у разі голосування на загальних зборах, незалежно від розміру пайового та інших внесків);

  • самоврядування (забороняється будь-яке втручання в діяльність кредитної спілки, за винятком випадків, передбачених законом);

  • гласності (кредитна спілка зобов'язана забезпечити повне та своєчасне інформування своїх членів з питань власної діяльності, на їх прохання ознайомлювати з протоколами загальних зборів і засідань інших органів управління кредитної спілки, видавати копії документів та витяги з них у порядку, визначеному статутом).

Згідно з вимогами законодавства та відповідно до кооперативних принципів, що їх використовують кредитні спілки, кожна людина за потреби може звернутися до кредитної спілки і стати її членом. Такий кандидат у члени кредитної спілки передусім має зосередити свою увагу на вивченні статутних документів кредитної спілки, публічних фінансових звітів КС і положень, що використовуються спілкою при залученні вкладів і кредитуванні. Зокрема, на:

  • відповідності статутних документів вимогам Закону України «Про кредитні спілки» від 20 грудня 2001 року № 2908-Ш;

  • дотриманні нормативів фінансової діяльності, встановлених положеннями кредитної спілки;

  • видах вкладів і позичок, які запроваджені в кредитній спілці, та процентної політики щодо них;

  • питаннях документального оформлення договірних взаємовідносин між членом кредитної спілки та кредитною спілкою.

Виходячи з мети діяльності кредитних спілок, а саме: задоволення потреб її членів у взаємному кредитуванні, наданні фінансових послуг шляхом об'єднання грошових внесків, основними методами надання послуг кредитними спілками є:

  • залучення внесків;

  • кредитування.

Прийняття до кредитної спілки та виключення з її складу провадяться на підставі письмової заяви особи за рішенням спостережної ради кредитної спілки. Членство у кредитній спілці настає з дня сплати особою вступного та обов'язкового пайового внесків у порядку, передбаченому статутом кредитної спілки. Насамперед сплачується вступний внесок.

Коли вступний та обов'язковий пайовий внески сплачено у різні дні, першим днем членства вважається день сплати обов'язкового пайового внеску.

Якщо з об'єктивних причин спостережна рада відхилить заяву кандидата, наприклад, у зв'язку з неналежністю кандидата до визначеного в статуті спільноти членства, він може або звернутися до іншої кредитної спілки, або сам створити кредитну спілку.

Головним обов'язком кредитної спілки є зміцнення фінансового стану, що передбачає формування відповідних резервів і внутрішній контроль, що забезпечить подальше існування спілки та надання послуг членам (рис. 6.2).

Однією з основних характеристик кредитних спілок є їх неприбутковість, яка полягає в тому, що вся діяльність спілки спрямована не на отримання прибутку, а на надання кредитних та ощадних послуг своїм членам. Як свідчить міжнародна практика та власна історія України, кредитні спілки завжди виникали там і тоді, коли людям були необхідні певні фінансові послуги, але або їх не надавала жодна фінансова інституція через непривабливість даного сектору фінансового ринку щодо можливості отримання прибутку (комерційні банки в Україні сьогодні), або ж такі послуги пропонувалися на невигідних, часто грабіжницьких умовах, користуючись монополією та неможливістю іншим чином задовольнити свої потреби в дрібному кредитуванні широким верствам населення (ломбарди в Україні сьогодні). Іншими словами, кредитні спілки — це фінансовий механізм, завдяки якому люди шляхом кооперування своїх зусиль, ідей та коштів можуть отримати необхідні послуги значно дешевше, ніж в тому випадку, коли кожен з них намагався б діяти самостійно.

Зокрема, кредитні спілки визначаються такими ознаками:

  1. Кредитна спілка завжди створюється і діє на базі певної монолітної спільноти людей, які об'єднані за інтересами, спільною діяльністю або компактним місцем проживання. Така спільнота виступає як членство для своєї кредитної спілки. В Україні полями членства для кредитних спілок можуть бути трудові колективи, громадські організації, професійні спілки, церковні приходи та територіальні громади. Ця ознака відрізняє кредитні спілки від будь-яких суб'єктів підприємницької діяльності, які засновує довільна група осіб, об'єднаних з метою отримання прибутку в процесі господарського обігу вкладених інвестицій.

  2. Кредитні спілки надають послуги лише своїм членам. Таким чином, на відміну від суб'єктів підприємницької діяльності, в кредитній спілці члени одночасно виступають як власники та клієнти. Очевидно, що членам-власникам немає сенсу «заробляти» прибуток на собі як членах-клієнтах, а єдиним завданням спілки є забезпечення найдешевших послуг членам за рахунок акумульованих ними фінансових ресурсів.

  3. У кредитній спілці немає засновників та статутного фонду з точки зору традиційного трактування цих понять щодо суб'єктів підприємницької діяльності. Будь-який член, незалежно від моменту його вступу в спілку, має ті самі управлінські і майнові права, що і перші 50 засновників. Кредитна спілка є відкритою організацією, в якій гарантується вільний вступ і вихід із членів спілки.

  4. Кожен член спілки, незалежно від розміру його вкладів, має право одного голосу в питаннях управління кредитною спілкою. Отже, кредитна спілка як добровільне об'єднання громадян не може контролюватися обмеженою кількістю людей, що є запорукою захисту інтересів всіх без винятку членів та побудови роботи спілки на засадах довіри та взаємодопомоги.

  1. Управління кредитною спілкою здійснюється відповідно до принципів демократичного самоуправління. Найвищим органом управління спілкою є Загальні збори членів, які скликаються принаймні один раз на рік. Збори обирають з членів три статутних органи, що діють в період між Зборами, а саме: Правління (оперативне управління поточною діяльністю, формування портфеля послуг та процентної політики), Кредитний комітет (реалізація кредитної політики щодо надання та супроводження позичок членам спілки) та Наглядовий комітет (нагляд за діяльністю органів управління спілкою). Всі ці органи працюють на громадських засадах. За необхідності за рішенням Правління спілки може створюватися платна Виконавча дирекція.

  2. Кредитна спілка не займається жодною іншою господарською діяльністю крім надання кредитних і ощадних послуг своїм членам. Ця ознака зумовлена тим, що діяльність кредитної спілки як організації, яка не має на меті отримання прибутку, спрямована власне на надання конкретних послуг, що і визначає її вузьку спеціалізацію щодо можливих напрямків використання акумульованих за рахунок заощаджень членів фінансових ресурсів.

  3. Кредитна спілка створюється і діє, насамперед, для забезпечення можливості членам отримати кредит на прийнятних для них умовах. Відсотки, отримані спілкою за кредитами, складають її дохід, який надалі направляється на формування фондів та нарахування відсотків на вклади членів.

  4. Кредитна спілка є не лише ефективним механізмом взаємокредитування своїх членів, але й громадською організацією. Тому спілка за рішенням Загальних зборів чи органів управління може надавати організаційну та фінансову підтримку для реалізації різноманітних громадських ініціатив та гуманітарних програм в інтересах своїх членів, а також здійснювати благодійницьку діяльність та соціальні проекти для дітей, інвалідів та інших найменш соціально захищених верств населення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]