Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RFP_LEKTsIYi_STUDENTAM.docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.2 Mб
Скачать

7. Маркетингова діяльність на ринку фінансових послуг

Однією з важливих характеристик фінансового ринку як об'єкта маркетингових досліджень є сукупність належних йому властивостей відкритої системи, які виявляються у різних аспектах:

Фінансовий маркетинг це системний підхід до управління процесом накопичення фінансових активів і процесом їх реалізації, а також реалізації фінансової послуги як кінцевого товарного продукту.

реакція ринку на загальні фактори макросередовища: політичні, правові, соціальні, демографічні, економічні технологічні й інші;

■ формування переваг використання потенціалу заощаджень: на національному ринку чи на ринках закордонних країн.

Таким чином спостерігається як відтік національних заощаджень за кордон, так і приплив закордонних заощаджень в національну економіку. Співвідношення цих зустрічних потоків характеризує міжсистемну конкуренцію фінансових ринків за критеріями інвестиційної привабливості.

Паралельно з міжсистемною конкуренцією за приваблювані заощадження відбувається і внутрісистемна конкуренція. Вона виявляється у перевагах вибору власниками заощаджень (кінцевими кредиторами) тих чи інших фінансових послуг і відповідних фінансових активів для реалізації своїх інвестиційних очікувань — з одного боку, а також у суперництві споживачів заощаджень (кінцевих позичальників) за доступ до них, з огляду на те, що їх пропозиція традиційно нижча від попиту — з іншого.

Отже, для ринку фінансових послуг як об'єкта маркетингових досліджень характерні:

  • інтегральна функція — відносини перерозподілу грошових заощаджень на ринкових принципах;

  • товар — фінансові активи (базисний і похідні) та фінансові послуги;

  • споживачі, постачальники і посередники (фінансові інститути);

  • попит та пропозиція щодо базисного і похідних фінансових активів, а також щодо фінансових послуг;

  • конкуренція — внутрісистемна і міжсистемна.

Усе це відповідає сукупності ознак маркетингового середовища і підтверджує можливість застосування доктрини і культури сучасного маркетингу на фінансовому ринку.

Будь-який фінансовий інститут виступає як інвестор — покупець залучених грошей — в обмін на свої зобов'язання, тобто похідні фінансові активи. Як інвестор-продавець залучених коштів фінансовий інститут діє у процесі вкладення грошей в інші активи. Інтереси фінансового інституту складаються у намірі збільшити мобілізовані кошти й одержати інвестиційний доход (враховуючи очікуваний прибуток). Прибуток у такому випадку є основою підтримки власне бізнесу фінансового інституту і задоволення інтересів кінцевого інвестора — власників його фінансового активу.

Маркетингові дослідження умов пошуку та вибору джерел залучення фінансових активів, притаманних ринку фінансових послуг є основним завданням менеджменту підприємств реального сектору.

Кожен із фінансових активів має риси різнопланового характеру і їх використання залежить від конкретних інвестиційних намірів та інтересів професійних учасників фінансового ринку та суб'єктів реального сектору. Маркетингові дослідження цих намірів є ще однією особливістю фінансового маркетингу. Вони мають зосередитися на виявленні умов виникнення потреб у фінансових активах.

Особливістю фінансового маркетингу є дослідження особливостей попиту на фінансові активи. Якщо інвестор-продавець пропонує активи за низькими цінами з незначним обсягом фінансових послуг, то це означає, що на ринку присутній масовий попит, що є досить рідкісним явищем.

До особливостей фінансового маркетингу можна віднести і специфічний характер життєвого циклу фінансових активів. Життєздатність фінансового активу пов'язана з активністю інве-стора-продавця і інвестора-покупця, яка проявляється у вкладенні капіталу та одержанні інвестиційного доходу. Цей дохід має кумулятивний (складений) характер і задовольняє інтереси фінансового інституту і кінцевого інвестора.

Особливості маркетингу на фінансовому ринку випливають з його властивостей:

  1. Попит на базисний фінансовий актив, фінансову послугу завжди перевищує його пропозицію, що визначає жорстку конкуренцію.

  2. Головне призначення ринку фінансових послуг — ефективний перерозподіл заощаджень кінцевих кредиторів між кінцевими позичальниками.

  3. Фінансовим ринкам властива велика швидкість переміщення фінансового активу в будь-яку точку планети в будь-якій кількості — на відміну від швидкості просування продуктів на товарному ринку.

  4. Ринки фінансових послуг більш інтегровані і глобалізовані, порівнянно з ринком реальних активів.

Фінансова послуга як продукт фінансової установи самостійно прибутку не приносить. Прибуток утворюється в сфері виробництва за відомою формулою «Г-І-Г*». А на ринку фінансових послуг частина прибутку тільки перерозподіляється.

  1. Ринки фінансових послуг розвиваються більш динамічно, порівнянно з товарними.

Маркетинг фінансових інститутів поляризований у двох напрямках:

  • залучення фінансових активів в умовах ринкової конкуренції інститутів ринку фінансових послуг;

  • раціональне і максимально безпечне розміщення акумульованих фінансових активів на ринку реальних активів, тобто, у сфері виробництва — джерела утворення і приросту цього базисного активу.

Таким чином, продається певна фінансова послуга. На наступному етапі фінансовий інститут розміщує фінансовий актив у сфері виробництва під зобов'язання споживача цього активу відшкодувати позику чи надати співвласність фінансовому інституту у своїх прибутках, що забезпечує інституту одержання доходу, який перевищує його зобов'язання перед власниками заощаджень (кінцевим інвестором). На цьому етапі в угоді фігурують активи споживача фінансового активу (кінцевого позичальника) у вигляді облігацій, акцій, зобов'язань за позикою. На третьому етапі кінцевий позичальник (підприємство) перетворює фінансову інвестицію у реальні вкладення в елементи виробництва, виробляє і реалізує товар і виконує свої зобов'язання перед фінансовим інститутом. І якщо його прибутку достатньо для виконання цих зобов'язань, то задоволені всі сторони процесу. В іншому випадку першою зазнає збитків фінансова установа. А якщо резервів недостатньо, то і кінцевий кредитор — власник залучених заощаджень.

ТЕМА 2

ПОНЯТТЯ І КЛАСИФІКАЦІЯ ФІНАНСОВОГО ПОСЕРЕДНИЦТВА

  1. Основні терміни і поняття.

  2. Класифікація фінансової діяльності та місце в її структурі фінансового посередництва.

  3. Роль та функції фінансового посередництва в інвестиційному процесі.

  4. Загальна характеристика фінансових посередників на ринку фінансових послуг.

  5. Світові тенденції розвитку та конкурентні переваги фінансового посередництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]