Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RFP_LEKTsIYi_STUDENTAM.docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.2 Mб
Скачать

3. Принципи та основні засади фонду гарантування вкладів фізичних осіб

Діяльність Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (Фонду) направлена на мінімізацію ризиків неповернення вкладів при наданні депозитних послуг банків. Фонд захищає інтереси вкладників фізичних осіб у разі неплатоспроможності чи банкрутства банку шляхом виплати відшкодувань за рахунок коштів фонду.

Фонд створений і функціонує як державна, економічно самостійна, спеціалізована організація, яка не має на меті отримання прибутку. Він має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в Національному банку, печатку зі своїм найменуванням, веде облік і звітність відповідно до чинного законодавства.

Керівні органи. Керівними органами Фонду є адміністративна рада та виконавча дирекція. Загальне керівництво Фондом здійснює адміністративна рада у складі 5 осіб. Термін повноважень членів адміністративної ради становить 4 роки і може бути продовжений на наступний термін. Очолює адміністративну раду голова, який призначається з числа її членів терміном на 4 роки спільним рішенням Кабінету Міністрів та НБУ. Метою діяльності Адміністративної ради є організація та координація роботи Фонду щодо захисту інтересів вкладників комерційних банків, які сплачують збори до фонду, та здійснення контролю з питань своєчасного нарахування і сплати такими банками зборів до Фонду.

У своїй діяльності Фонд керується принципами:

  • фінансової спроможності;

  • прозорості;

  • стабільності і послідовності;

  • співпраці з банківським наглядом;

  • відповідності тенденціям розвитку банківської системи та потребам суспільства і держави.

Основні завдання Фонду:

  • забезпечення захисту прав фізичних осіб-вкладників комерційних банків України, що сплачують збори до Фонду, шляхом відшкодування за рахунок коштів фонду втрат за вкладами;

  • здійснення організаційно-управлінських заходів щодо забезпечення виплати вкладникам сум відшкодування;

  • залучення коштів, призначених для здійснення відшкодування вкладникам втрат у разі недоступності вкладів;

— забезпечення цільового використання коштів на рахунках Фонду.

Кошти Фонду гарантування вкладів фізичних осіб формуються за рахунок коштів банків — учасників (тимчасових учасників), що сплачують початковий, регулярний та спеціальний збори до Фонду.

Початковий збір перераховується банками протягом 30-ти днів з моменту отримання ліцензії на здійснення банківської діяльності у розмірі 1 % від суми зареєстрованого статутного капіталу. Регулярний збір сплачується банками — учасниками Фонду протягом року щоквартально у розмірі 0,25 % від суми залишків за вкладами фізичних осіб, що знаходяться в банку, включно з відсотками.

Фонд гарантує кожному вкладнику банку — учаснику (тимчасового учасника) Фонду відшкодування коштів за його вкладами, у т. ч. відсотки, в розмірі вкладів на день настання недоступності вкладів, але не більше 150 000 гривень по вкладах у кожному із таких банків (Закон України «Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення деяких змін до законодавчих актів України від 31.10.2008, № 639 VI») в готівковій або безготівковій формі.

У разі розміщення вкладником в одному банку — учаснику (тимчасовому учаснику) Фонду кількох вкладів Фонд гарантує відшкодування коштів за такими вкладами, у т. ч. відсотки, у розмірі загальної суми вкладів за станом на день настання недоступності вкладів, але не більше 150 000 грн.

Вклади, розмір яких становить менше 1 гривні, не підлягають відшкодуванню.

Відшкодування вкладів в іноземній валюті відбувається у національній валюті України після перерахування суми вкладу за офіційним курсом НБУ на день настання недоступності вкладів.

Права та обов'язки Фонду

Фонд може отримувати інформацію та документи від НБУ та від ліквідатора комерційного банку, що сплачує збори до Фонду, необхідну для виконання ним функцій щодо забезпечення відшкодування коштів вкладникам.

Фонд може вимагати від комерційних банків сплату зборів до Фонду, а також інформацію, необхідну для виконання ним функцій щодо забезпечення відшкодування коштів вкладникам та якою не володіє Національний банк.

Фонд дотримується вимог законодавства про збереження банківської таємниці щодо інформації, отриманої із зазначених джерел.

Фонд надає інформацію Національному банку про невиконання комерційним банком, що сплачує збори до Фонду, обов'язку щодо внесення зборів.

Фонд набуває право кредитора щодо комерційного банку, який сплачував збори до Фонду, на всю суму, що підлягає відшкодуванню. Вимоги Фонду як кредитора до банку мають бути заявлені протягом місяця від дня публікації повідомлення про ліквідацію банку в офіційному друкованому виданні.

Фонд відшкодовує кожному вкладнику комерційного банку, що сплачує збори до Фонду, кошти за вкладом, у т. ч. відсотки, у розмірі, визначеному чинним законодавством.

Суб'єкти відносин при забезпеченні відшкодування коштів вкладникам:

  1. вкладники — фізичні особи (резиденти або нерезиденти);

  2. банк, що сплачував збори до Фонду;

  3. фонд гарантування вкладів фізичних осіб;

  4. ліквідатор (ліквідаційна комісія);

  5. банк-агент, що здійснює виплати сум відшкодувань фізичним особам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]