Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
borisova_v_i_baranova_l_m_zhilinkova_i_v_ta_in.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
4.17 Mб
Скачать

312 Розділ хц

доручення, а також звіт про виконання та виправдні документи, якщо це було обумовлено умовами договору та характером доручення. До­віритель в свою чергу приймає все одержане повіреним, відшкодовує йому витрати та виплачує плату, яка обумовлена договором (за від-платним договором).

Законодавство визначає також наслідки припинення договору до­ручення до його повного виконання повіреним (ст. 1009 ЦК). Якщо виконання договору було перервано, довіритель повинен: а) відшко­дувати повіреному витрати, пов'язані з виконанням доручення; б) ви­платити йому плату пропорційно виконаній роботі (за відплатним до­говором).

Перший обов'язок довірителя визначається сутністю договору до­ручення. Відповідно до ч. 1 ст. 1000 ЦК повірений діє не тільки від імені, але і за рахунок довірителя. Тому усі його витрати, які були зроблені під час виконання доручення, відшкодовуються довірите­лем, навіть у разі передчасного припинення договору. Щодо другого обов'язку довірителя - виплатити повіреному певну плату, то її роз­мір визначається з урахуванням обсягу виконаних повіреним дій. Ви­ходячи з того, що повірений у цьому разі доручення повністю не ви­конав, оплата по суті буде проводитися не за виконання договору. Вона може визначатися за правилами, які встановлені для договорів про виконання певних робіт або надання послуг (маркетинг ринку, ведення переговорів, тестування товару тощо). Вказані правила не поширюються на випадки, коли повірений довідався або міг довіда­тися про припинення договору доручення, але продовжив його вико­нання. У цьому разі повірений діє на свій розсуд і бере на себе певний ризик. Відповідно до закону довіритель може не відшкодовувати йо­му витрати, пов'язані з виконанням доручення, і не оплачувати вико­нані ним дії.

Припинення договору доручення за ініціативою сторін до його ви­конання є правомірною дією. У зв'язку з цим відмова довірителя від договору, за загальним правилом, не є підставою для відшкодування збитків, завданих повіреному. Інше правило стосується випадків, ко­ли повірений діє як комерційний представник. З урахуванням особли­востей діяльності повіреного у сфері підприємницької діяльності, в законі встановлено спеціальне правило: якщо при відмові довірителя у повіреного (комерційного представника) виникають збитки, вони підлягають відшкодуванню довірителем. Аналогічно вирішується питання ири відмові від договору доручення повіреного, який діє як комерційний представник. Якщо від договору доручення відмов­ляється повірений, який не є комерційним представником, то збитки довірителю відшкодовуються лише у випадку, коли внаслідок відмо­ви довіритель позбавлений можливості забезпечити свої інтереси ін­шим чином.

ЮБОВ 'ЯЗАННЯ, ЩО ПОВ 'ЯЗАНІЗ НАДАННЯМ ПОСЛУГ ЗїЗ

Глава 50. Договір комісії

§ 1. Поняття та умови договору комісії

Відповідно до ст. 1011 ЦК за договором комісії одна сторона (ко­місіонер) зобов'язується за дорученням другої сторони (комітен­та) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента.

Договір комісії належить до групи договорів про надання юридич­них послуг. Поряд із комісією до цієї групи входять також договір до­ручення (гл. 68 ЦК) та договір про управління майном (гл. 70 ЦК), в ГК містяться норми щодо агентського договору (гл. 31 ГК). Головною спільною рисою вказаних договорів є те, що вони опосередковують відносини з надання юридичних послуг, сутність яких полягає в тому, що одна особа діє в інтересах іншої, створюючи для неї певні юридич­ні наслідки (виникнення, зміну або припинення прав та обов'язків). Дана обставина пояснює певний зв'язок цих договорів, їх спільну пра­вову природу і дає підставу для віднесення їх до однієї групи.

Конструкція договору комісії забезпечує юридичну форму відно­син, в яких одна сторона (комісіонер) діє за дорученням другої сторо­ни (комітента), вчинюючи правочини в її інтересах та за її рахунок, але від свого імені. Той факт, що комісіонер діє від власного імені є принциповим. Для третьої особи, з якою комісіонер укладає право-чин, фігура комітента не має значення. Не зобов'язаний він і пере­віряти повноваження комісіонера, відповідність його дій змісту того завдання, яке йому було надано комітентом, тощо.

У цьому аспекті також існує різниця і між діями комісіонера та управителя в договорі управління майном (гл. 70 ЦК). Хоча управи­тель вчиняє правочини від власного імені, що поєднує конструкції договору управління майном та комісії, він все ж таки зобов'язаний повідомляти осіб, з якими вчиняє правочин, про те, що є управите­лем, а не власником майна (ч. 2 ст. 1038 ЦК). На відміну від цього, ко­місіонер у правовідносинах виступає як самостійна особа, він не по­винен повідомляти контрагента про те, що діє в інтересах іншої особи і вчиняє правочин не для себе, а для комісіонера. Навіть, якщо ко­мітент був названий у договорі або прийняв від третьої особи вико­нання договору, все ж таки за договором, укладеним з третьою осо­бою, права набуває комісіонер (ч. 2 ст. 1016 ЦК).

Договір комісії належить до числа посередницьких договорів. На його підставі виникає два види відносин: внутрішні (між комітентом та комісіонером) та зовнішні (між комісіонером та третьою особою) . Разом з тим договір комісії, на відміну від агентського договору або договору доручення, не є підставою виникнення відносин представ­ництва. Для представництва той факт, що одна особа вчиняє певні дії в інтересах іншої, не є достатнім. Необхідна і друга ознака: вчинення правочину від імені іншої особи. У ч. 2 ст. 237 ЦК прямо зазначено,

314

Розділ XII

ЯОБОВ 'ЯЗАННЯ, ЩО ПОВ 'ЯЗАНІЗ НАДАННЯМ ПОСЛУГ

31

що особа, яка хоча і діє в чужих інтересах, але від власного імені, не є представником. Це пояснюється тим, що у відносинах представниц­тва представник своїми діями безпосередньо створює права та обо­в'язки для іншої особи, а комісіонер є самостійним учасником право­відносин і набуває прав та обов'язків для себе. Найбільше, про що може йтися за таких обставин, є так зване опосередковане представ­ництво. Треба, однак, зазначити, що термін «опосередковане пред­ставництво» має умовний характер і відноситься до випадків, коли особа по суті нікого не представляє, бо діє власноруч. Деякі риси представницької природи відносин тут виявляються лише в тому, що особа діє в інтересах іншої та за її рахунок. Проте для виникнення представництва в повному розумінні цього слова (прямого представ­ництва) цього недостатньо.

Договір комісії є консенсуальним тадвостороннім. Він вважаєть­ся укладеним із моменту, коли сторони дійшли згоди з усіх істотних умов договору (ч. 1 ст. 638ЦК).

Предметом договору комісії є надання посередницької послуги, яка полягає у вчиненні комісіонером одного або кількох правочинів в інтересах комітента та за його рахунок (ст. 1011ЦК). Комісіонер здійснює виключно юридичні дії. У цьому полягає відмінність дого­вору комісії від інших договорів про надання юридичних послуг. Так, за агентським договором та договором про управління майном агент та управитель здійснюють не тільки юридичні, а й фактичні дії (ч. 2 ст. 1038ЦК, ч. 1 ст. 297 ГК). За договором доручення повірений здійснює тільки юридичні дії, але у порівнянні з комісіонером, його повноваження є більш широкими: повірений здійснює не тільки пра-вочини, а й інші дії юридичного характеру (приймає виконання дого­вору, видає довіреності в порядку передоручення, у разі спору пред­ставляє інтересі довірителя в суді тощо).

Комітент визначає зміст доручення, яке він надає комісіонерові. З урахуванням сутності договору комісії це насамперед може бути ку­півля або продаж певного товару. Якщо має місце саме такий договір, комітент може визначити асортимент товару, його кількість, якість, ціну тощо. Відповідно до ч. З ст. 1012ЦК істотними умовами догово­ру комісії, за якими комісіонер зобов'язується продати або купити майно, є умови про це майно та його ціну.ЦК не містить обмеженьщодо ціни майна, за яку воно буде продано комісіонером, тому сторо­ни визначають її вільно за взаємною домовленістю. Комітент може визначити територію, у межах якої комісіонер має здійснювати вико­нання зобов'язання (наприклад, надати комісіонерові виключне право представляти його інтереси з реалізації певного майна (обладнання, продуктів харчування, аудіо-відео- апаратури тощо) на конкретно ви­значеній території («договірна територія»). Таким чином, комітент за­дає певні параметри, у межах яких належить діяти комісіонерові. Ра­зом із тим для забезпечення інтересів комісіонера, який діє як підприємець, комітент може бути зобов'язаний утримуватися від

укладення договору комісії з іншими особами (ч. 2 ст. 1012 ЦК). Так обмеження можуть стосуватися певного виду товарів, їх асортимент} території здійснення доручення тощо. Це зменшує можливість виник нення конкуренції у тій сфері, де діє комісіонер, і дає йому змог більш результативно виконувати доручення комітента.

Договір комісії має відплатний характер. Комітент повинен виплатити комісіонерові плату в розмірі та порядку, встановлених у до говорі комісії (ст. 1013ЦК). Як правило, розмір оплати визначаєтьс: у певному відсотку до загальної ціни договору комісії. Разом із ти»сторони можуть і не визначати ці положення в договорі. У такому ви падку оплата буде проводитися після виконання договору, виходячі із звичайних цін за відповідні посередницькі послуги. Таким чином невизначення в договорі умов, які стосуються оплати дій комісіоне ра, не змінює загального характеру цього договору: він завжди ма< відплатний характер. Визначення розміру оплати за договором комі сії здійснюється сторонами.

Для забезпечення інтересів комітента комісіонер може поручитис? за виконання правочину третьою особою, яка буде майбутньою сто роною договору. Така спеціальна запорука комісіонера-делькредері (делькредере, італ.del credere - від довіри) покладає на нього додат­кові зобов'язання: у разі невиконання або неналежного виконаній договору третьою особою комітент має право звернутися з відповід­ними вимогами до комісіонера. Делькредере підвищує захист інтере­сів комітента і в той же час покладає на комісіонера додаткові обо­в'язки щодо виконання договору третьою особою. У зв'язку з цим,якщо комісіонер поручився за виконання правочину, він має право на додаткову плату. Розмір останньої за делькредере визначається за до­мовленістю сторін.

Договір комісії може бути укладений на визначений строк або без визначення строку (ч. 1 ст. 1012 ЦК). У зв'язку з тим, що комісія не є різ­новидом відносин прямого представництва й комісіонер діє від власно­го імені, його відносини з контрагентами за договором не потребують пред'явлення довіреності. Тому питання щодо співвідношення строку дії довіреності та договору, які актуальні для договору доручення, в да­ному випадку не мають значення. Строк дії договору комісії, якщо він є визначеним, встановлюється тільки у самому договорі.

ЦК не містить спеціальних норм щодоформи договору комісії. Це означає поширення на цей договір загальних правил, які визначають форму правочинів (статті 205-209ЦК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]