Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
borisova_v_i_baranova_l_m_zhilinkova_i_v_ta_in.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
4.17 Mб
Скачать

§ 3. Права та обов'язки сторін за договором транспортного експедирування

На підставі аналізу положень гл. 65 ЦК можливо констатувати на­явність наступних головних обов'язків сторін. Експедитор, відпо­відно до загальних умов виконання зобов'язань (гл. 48 ЦК), зобов'я­заний належним чином надати визначені у предметі договору транспортно-експедиційні послуги. В свою чергу, клієнт зобов'яза­ний сплатити контрагенту визначену договором, встановлену зако-

1 Иоффе О. С Вказ. праця. - С 545. 10 «Цивільне право України», т. 2

290

Розди XII

зовов 'ЯЗАННЯ. ЩО ПОВ 'ЯЗАНІЗ НАДАННЯМ ПОСЛУГ

291

ном або розумнуплату за надані послуги, а у випадку, коли для вико­нання експедитором своїх обов'язків йому необхідна довіреність, то згідно з ч. 2 ст. 930ЦК клієнт зобов'язаний видати експедитору таку довіреність. Зазначеним обов'язкам сторін відповідно кореспонду­ють права клієнта на отримання послуги та експедитора на отриман­ня плати та видачу йому довіреності.

Статтею 933 ЦК додатково закріплюється перелік взаємообумов-лених обов'язків сторін, що стосуються механізму надання, перевір­ки та використання документів та інформації, які пов'язані з ванта­жем та самою можливістю надання транспортно-експедиційних послуг. Ці документи та інша інформація повинні стосуватися влас­тивостей вантажу, умов його перевезення, а також містити іншу ін­формацію, необхідну для виконання експедитором своїх договірних обов'язків.

Первинний обов'язок з надання вищезазначених документів та ін­формації покладено на клієнта. Проте при цьому слід звернути увагу на ту обставину, що відповідно до укладеного між сторонами догово­ру транспортного експедирування, отримання, підготовка й складан­ня певних документів та отримання інформації може бути включено до переліку послуг, які надає експедитор. Логічним висновком з чого буде констатація відсутності обов'язку клієнта надавати експедитору документи та інформацію, які повинен отримати, підготувати та скласти відповідно до умов договору саме останній.

Недотримання клієнтом обов'язку з надання необхідних докумен­тів та інформації або надання цих документів та інформації з недо­ліками чи у неповному обсязі не має наслідком прострочення креди­тора, оскільки згідно з ч. 2 ст. 933 ЦК подібні дії (бездіяльність) клієнта покладає вже на експедитора обов'язки, по-перше, з повідом­лення клієнта про виявленні недоліки одержаних документів та ін­формації й пред'явлення до нього ж вимог з надання необхідної до­даткової інформації. При цьому, уявляється, що належне виконання експедитором своїх зазначених вище обов'язків буде лише у тому ви­падку, коли він прямо зазначить на тих частинах отриманої інфор­мації, які містять недоліки та чітко визначить ту інформацію, яку, на його погляд, необхідно додатково надати клієнту. Тільки після вико­нання експедитором своїх обов'язків можливо стверджувати про ви­никнення прострочення кредитора (ст. 613 ЦК) та можливість ре­алізації експедитором прав, передбачених чч. 3,4 ст. 933 ЦК.

Звертаючи увагу на права сторін, слід відзначити, що безпосеред­ньо у тексті гл. 65 ЦК закріплено лише основне право клієнта - право вимоги належного надання обумовлених договором транспортно-ек­спедиційних послуг. Внаслідок чого можливо спрогнозувати, що конкретизація цього права та закріплення за клієнтом інших прав, має відбуватися з врахуванням положень договору та іншого законо­давства.

Більше уваги приділено правам експедитора, оскільки, окрім вы-

щезазначених головних його прав на отримання плати за надані по­слуги та видачу йому довіреності, ЦК прямо зазначає ще на двох його правах. По-перше, відповідно до ч. 1 ст. 933 ЦК він має право залучи­ти до виконання своїх обов'язків інших осіб. Тобто, має місце дія спе­ціального, стосовно ст. 527 ЦК, положення. Правовим наслідком ре­алізації експедитором цього права є його відповідальність за дії цих осіб перед клієнтом. По-друге, у випадку ненадання клієнтом доку­ментів та необхідної інформації експедитор має право відкласти ви­конання своїх обов'язків за договором до надання документів та інформації в повному обсязі (ч. З ст. 933ЦК). При цьому необхідно зазначити, що в результаті тлумачення ст. 933ЦК таке право може бути реалізоване експедитором лише у тому випадку, коли він, у свою чергу, належним чином виконає свій обов'язок, передбачений ч. 2 ст. 933ЦК. В іншому випадку відкладення експедитором вико­нання своїх договірних обов'язків є протиправним.

Додатково слід акцентувати увагу на тому, що відкладення вико­нання експедитором договірних обов'язків за своїм правовим резуль­татом нетотожне відмові від договору, а тому договір транспортного експедирування залишається чинним. У питанні ж визначення строку направлення вимог до клієнта та очікування відповіді до прийняття експедитором рішення щодо відкладення виконання своїх обов'язків за договором, враховуючи відсутність у законодавстві чітких вка­зівок на це, потрібно керуватися принципом розумного і необхідного строку та звичаями ділового обороту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]