Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
borisova_v_i_baranova_l_m_zhilinkova_i_v_ta_in.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
4.17 Mб
Скачать

§ Зо Відповідальність сторін за договором перевезення

Відповідальність сторін за договором перевезення будується за принципом вини, виходячи з презумпції вини зобов'язаної сторони. При цьому сторони такого договору не вправі своєю угодою зміню­вати встановлену законодавством відповідальність. Відповідальність за цими договорами диференціюється залежно від об'єктів переве­зення. Так, на відміну від загальних положень цивільно-правової від­повідальності, відповідальність за договором перевезення вантажу й багажу обмежена рамками вартості останніх. За незбереження (втра­ту, нестачу, псування або пошкодження) прийнятого до перевезення вантажу, багажу, вантажобагажу перевізник відповідає у межах фак­тично заподіяної шкоди, якщо не доведе, що це відбулося з незалеж­них від нього причин (ст. 924 ЦК, ст. 113 СЗ, ст. 68 Закону «Про авто­мобільний транспорт»). Транспортне законодавство передбачає при-мірний перелік обставин (причин), що звільняють перевізника від відповідальності, якщо він доведе їх існування. Крім того, ЦК Украї­ни і транспортним законодавством передбачена відповідальність за порушення договорів про організацію перевезень вантажів, зокрема, відповідальність перевізника за ненадання транспортних засобів і відправника - за невикористання наданого транспортного засобу (ст. 921 ЦК). Перевізник відповідає за затримку відправлення паса­жира, вантажу й багажу і порушення строків їх доставки у пункт при­значення (ст. 922 ЦК). Відправник відповідає за невчасну сплату про­візної плати та інших належних перевізникові платежів. Одержувач відповідає за невчасне розвантаження транспортних засобів на своїх під'їзних коліях і на коліях загального користування, якщо це перед­бачено договором перевезення, а також находження вантажів понад строк безкоштовного находження у зазначених пунктах.

Глава 47. Договір транспортного експедирування

§ 1. Поняття та загальна характеристика договору транспортного експедирування

Зростаюча потреба учасників цивільного обороту в належному за­конодавчому регулюванні відносин, що складаються між ними, зумо­вила появу в ЦК норм, які регламентують вже достатньо відомі та по­ширені на практиці договірні інститути. Серед останніх необхідно звернути увагу і на договір транспортного експедирування (від лат.

expeditio - послання, відправлення)1. Актуальність відносин з транс­портно-експедиційного обслуговування ще більше зростає у сучасній економіці, яка нагально потребує максимально ефективного руху продукції та товарів як між самими підприємцями, так і між остан­німи та споживачами.

Незважаючи на ту обставину, що договір транспортного експеди­рування мав достатньо широке застосування у вітчизняній практич­ній юриспруденції, до набуття чинності новим ЦК, був відсутній за­кон, який би регламентував договірні відносини з надання транспорт­но-експедиційних послуг. Майже єдиним винятком у цьому були за­тверджені постановою KM України від 21 вересня 1993 р. № 770 Пра­вила здійснення транспортно-експедиційної діяльності під час пере­везення зовнішньоторговельних і транзитних вантажів2. Сфера дії цих правил, власне, підтверджувала факт поширення названого дого­вірного інституту в праві країн з ринковою економікою, з якими Україна співпрацювала у сфері зовнішньої торгівлі3.

З набуттям чинності новим ЦК договір транспортного експедиру­вання набув якості пойменованого. Проте це у цілому не вирішило питання, що тривалий час вирішується в науці цивільного права, що­до місця цього договору в системі договорів та категорично не спрос­тувало думку стосовно договору транспортного експедирування як змішаного договору, тобто, договору, що поєднує в собі елементи кількох інших договорів.

Одним з ключових моментів у визначенні місця договору транс­портного експедирування у системі договорів вітчизняного зобов'я­зального права є питання його співвідношення з договором переве­зення. Безсумнівно, існуючий зв'язок між цими договорами та, що більш важливо, сутнісна залежність існування послуг, що надаються під час транспортно-експедиційного обслуговування, від вчинення дій з перевезення вантажу, зумовили існування точки зору на договір транспортного експедирування, як один з різновидів транспортних зобов'язань, що до того ж визнавалися самостійним типом договорів у системі договірного права. З іншого боку, договір транспортного експедирування, поряд з договорами комісії, доручення та зберіган­ня, розглядався як договір з надання послуг4.

Остаточне вирішення цього спору ще попереду, однак слід відзна­чити позицію законодавця, який присвятив регулюванню відносин з надання транспортно-експедиційних послуг окрему главу в ЦК, що

1 Слід зазначити, що названий договір мав та має також інші термінологічні позна­ чення: «договір транспортної експедиції», «договір транспортно-експедиційного обслуговування» тощо. Однак зважаючи на закріплену в ЦК України легальну терміно­ логію, перевагу необхідно надавати саме їй.

2 Збірник постанов Уряду України. - 1994. - № 2. - Ст. 35.

3 1 липня 2004 р. був прийнятий Закон України «Про транспортно-експедиторську діяльність // Офіційний вісник України. - 2004. - № 30. - Ст. 1996.

4 Иоффе О. С. Обязательственное право. - М.: Юрид. лит., 1975. - С. 544.

267

286 Розділ XII

свідчить про віднесення договору транспортного експедирування до самостійного виду договорів з надання послуг.

Виходячи з вищенаведеного, не має достатніх підстав для визнан­ня договору транспортного експедирування змішаним договором (ч. 2 ст. 628 ЦК), що має своїм практичним наслідком формулювання висновку про те, що під час регулювання відносин з транспортно-екс­педиційного обслуговування у цілому будуть застосовуватися норми гл. 65 ЦК, яка присвячена саме договору транспортного експедиру­вання. У той же час, інші положення ЦК, що потенційно придатні для регламентування окремих елементів цього договірного зобов'язання, також зможуть застосовуватися, проте, не внаслідок визнання дого­вору транспортного експедирування змішаним договором, а на під­ставі аналогії закону.

Відповідно до абз. 1 ч. 1 ст. 929 ЦК за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов 'язується за пла­ту і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організува­ти виконання визначених договором послуг, пов'язаних з переве­зенням вантажу.

Договір транспортного експедирування є консенсуальним, двосто­роннім, відплатним.

Зазначений договір є консенсуальним у зв'язку з тим, що момент його укладення пов'язується з моментом досягнення між сторонами згоди щодо видів та обсягу послуг, які буде надавати експедитор та розміру плати за ці послуги. У той же час, твердження щодо визнання договору транспортного експедирування консенсуальним не є за­гальновизнаним, оскільки набула поширення й інша точка зору, згід­но з якою, є можливість конструювання цього договору як у якості консенсуального, так і реального. Незважаючи на це, погодимося з позицією, що договір транспортного експедирування може бути оха­рактеризований як консенсуальний, навіть у тих випадках, коли функції експедитора виконує перевізник, з тих міркувань, що дії з пе-редання та приймання вантажу є нічим іншим як виконанням вже укладеного договору1.

Договір транспортного експедирування належить до двосторонніх договорів, з огляду на ту обставину, що права та обов'язки розподіле­ні між обома сторонами цього зобов'язання. При цьому аналіз поло­жень гл. 65 ЦК дає можливість дійти висновку, що цивільне законо­давство містить мінімально необхідний для існування цього договору перелік прав та обов'язків його сторін, який при укладенні конкрет­ного договору може бути значно розширений.

Договір транспортного експедирування є відплатним договором. Тобто, це договірне зобов'язання передбачає зустрічний характер

1 Брагинский М. И., Витрянский В. В. Договорное право. Книга четвертая: Догово­ры о перевозке, буксировке, транспортной экспедиции и иных услугах в сфере транс­порта. - М.: Статут, 2003. - С. 647-648.

ЗОБОВ ЯЗАННЯ, ЩО ПОВ 'ЯЗАН13 НАДАННЯМ ПОСЛУГ

надання певних майнових благ сторонами одна одній. Експедитор за договором зобов'язаний надати клієнту транспортно-експедиційні послуги, а останній контрагенту - встановлену договором або зако­ном плату за ці послуги.

Дискусійним питанням у з'ясуванні сутності відносин з транспор­тно-експедиційного обслуговування тривалий час залишалося питан­ня стосовно того, від чийого імені укладає експедитор необхідні для надання послуги правочини. При цьому, безперечно, малися на увазі варіанти, коли, по-перше, експедитор, на зразок договору доручення, укладав правочини від імені клієнта, по-друге, правочини, як і в дого­ворі комісії, укладалися експедитором від свого імені, і, нарешті, згідно з третім варіантом, експедитор під час укладення договорів міг діяти як від власного імені, так і від імені клієнта1. На сьогодні мож­ливо стверджувати про легальне вирішення цього спору, оскільки чинне законодавство Україні не містить обмежень у можливих ва­ріантах дій експедитора. Більш того, відповідно до абз. 2 ч. 1 ст. 929 ЦК експедитор зобов'язаний укласти договір перевезення від свого імені або від імені клієнта. Тобто, експедитор під час транспортно-експедиційного обслуговування клієнта має передбачену законодав­ством можливість укладати договори як від свого імені, так і від імені замовника послуги - клієнта. Разом з тим, під час укладення конкрет­ного договору транспортного експедирування сторонам необхідно визначити від чийого імені буде вчиняти експедитор необхідні для надання послуги договори або інші правочини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]