Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
borisova_v_i_baranova_l_m_zhilinkova_i_v_ta_in.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
4.17 Mб
Скачать

§ 8. Відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки

Поняття «джерело підвищеної небезпеки» вперше знайшло своє законодавче застосування у Цивільному кодексі РРФСР 1922 р. Зго­дом його сприйняли відповідні статті цивільних кодексів інших со­юзних республік, у тому числі й ст. 404 Цивільного кодексу УРСР, який набрав чинності 16 грудня 1922 р. Передбачалося зокрема, що особи та підприємства, діяльність яхих пов'язана з підвищеною не-

безпекою для оточуючих, відповідають за шкоду, завдану джерелом підвищеної небезпеки, якщо не доведуть, що шкода виникла вна­слідок непереборної сили, умислу чи грубої необережності потер­пілого. Малися на увазі залізниці, трамвай, фабрично-заводські під­приємства, торговці горючими матеріалами, утримувачі диких тварин, особи, які забудовують будівлі та інші споруди, тощо.

Подібна норма зберігалася і під час другої кодифікації цивільного законодавства, розпочатої прийняттям у 1961 р. Основ цивільного за­конодавства Союзу РСР і союзних республік, а услід за Основами -Цивільних кодексів колишніх союзних республік, у тому числі Ци­вільного кодексу УРСР 1963 р. Змістовної суті цього поняття у зазна­чених законодавчих актах не визначалось. І в цьому була чи не найго­ловніша причина тих дискусій, які довгий час тривали у циві-лістичній доктрині навколо питання щодо поняття джерела підвище­ної небезпеки.

Цивілістика напрацювала кілька теорій із зазначеного приводу: а) теорія предмета, відповідно до якої предмети матеріального світу, перебуваючи у певному кількісному та якісному стані, можуть ство­рювати підвищену небезпеку для оточення1; б) теорія діяльності, яка розгладає джерело підвищеної небезпеки як діяльність юридич­них чи фізичних осіб, що пов'язана з певними не завжди підконтроль­ними людині предметами2; в) теорія подвійності, за якою джерелом підвищеної небезпеки може бути як діяльність, так і певний об'єкт3; г) теорія речей, що перебувають у русі, відповідно до якої тільки речі, що перебувають у експлуатації можуть створювати підвищену небезпеку для оточення4; д) теорія властивостей, що вбачала підви­щену небезпеку не у самих предметах, а у їхніх властивостях5. Одна із наведених теорій (теорія діяльності) здобула перевагу при законо­давчому визначенні поняття джерела підвищеної небезпеки.

Так, відповідно до ст. 1187 ЦК джерелом підвищеної небезпеки є діяльність, пов'язана з використанням, зберіганням або утри­манням транспортних засобів, механізмів та обладнання, ви­користанням, зберіганням хімічних, радіоактивних, вибухо- і вогненебезпечних та інших речовин, утриманням диких звірів, службових собак та собак бійцівських порід тощо, що створює підвищену небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює, та ін­ших осіб.

1 Красавчиков О. А. Возмещение вреда, причиненного источником повышенной опасности. - М., 1966. - С. 34.

2 Зобов'язальне право: теорія і практика / За ред. О. В. Дзери. - К., 1998. - С. 843-848.

3 Шиминова М. Я. Гражданско-правовые гарантии охраны здоровья и имущества граждан // Сов. гос. и право. - 1982. -№ 12. - С. 6.

4 Майданик JI. А., Сергеева Н. Ю. Материальная ответственность за повреждение здоровья. - М, 1968. - С. 48.

5 Маслов В. Ф. Обязательства из причинения вреда. - Харьков, 1961. - С. 24.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]