Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
borisova_v_i_baranova_l_m_zhilinkova_i_v_ta_in.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
4.17 Mб
Скачать

1 Якість теплової енергії визначається температурою і тиском поданої води чи пару; якість електроенергії - напругою і частотою електроструму; якість газу, нафти - їх хімічним складом і тиском.

2 Див. Напр.: пп. 3.1.-3.4. Правил подачі та використання природного газу в народ­ ному господарстві України.

3 Див. напр.: пп. 34,35, абз. б п. 37 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 р. № 1357; пп. 5.4,8 Правил користування електричною енергією, затверджених постано­ вою НКРЕ від 31 липня 1996 р. № 28; п. 4 Правил надання населенню послуг з газо­ постачання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 9 грудня 1999 р. № 2246; п. 9 Правил подачі та використання природного газу в народному господарстві України.

Підзаконними нормативно-правовими актами передбачені й інші додаткові обов 'язки постачальника (наприклад: надавати інформа­цію про послуги, пов'язані з постачанням ресурсів, та про терміни об­межень і відключень; гарантувати безпечне користування послугами, пов'язаними з постачанням ресурсів; повідомляти споживача прозміни тарифів (цін); проводити планову повірку, ремонт і заміну при­ладів обліку тощо)1.

Згідно з ч. 1 ст. 714 ЦК споживач (абонент) зобов 'язаний оплачу­вати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбачено­го договором режиму їх використання, а також забезпечити безпеч­ну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу не передбачається обов'язок абонента прийняти ресурси. Тому на останнього покладається обов 'язок оплатити лише фактично прийнятий товар. Кількість спожитих ресурсів, за загаль­ним правилом, визначається на підставі показань приладів обліку і контролю. Актами цивільного законодавства, як виняток, передба­чається можливість одержання споживачем (в основному абонен­том - фізичною особою, що використовує ресурси для задоволеннясвоїх побутових потреб) енергетичних й інших ресурсів без приладів обліку. В зазначеному випадку розмір плати за прийняті ресурси об­числюється у відповідності із середньомісячною нормою споживан­ня абонентом ресурсів за попередній період (якщо раніше у нього бу­ли прилади обліку) чи на підставі встановлених для всіх абонентів норм споживання ресурсів2.

Порядок і строки оплати отриманих енергетичних й інших ресур­сів визначаються законодавством та угодою сторін і залежать від ви­ду абонента (споживача). Фізичні особи, що використовують ресурси для задоволення власних побутових потреб, зобов'язані їх оплачува­ти щомісяця не пізніше 10 числа наступного місяця, якщо договоромне встановлено іншого терміну3. При виконанні абонентом аналізова­ного обов'язку беруться до уваги надані йому законодавством пільги з оплати ресурсів і одержувані субсидії4.

Споживач зобов 'язаний дотримуватись передбаченого договором режиму використання енергетичних та інших ресурсів. Подібний

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]