Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
borisova_v_i_baranova_l_m_zhilinkova_i_v_ta_in.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
4.17 Mб
Скачать

1 Див.: п. 3.1 Правил надання населенню послуг з газопостачання.; п. 38 Правил ко­ ристування електричною енергією для населення.

2 Див. Напр.: пп. 32, 33 Правил користування електричною енергією доля населен­ ня; пп. 9, 13 Правил надання населенню послуг з газопостачання.

3 Див.: п. 20 Правил користування електричною енергією для населення; п. 15 Пра­ вил надання населенню послуг з газопостачання.

4 Вказані публічно-правові елементи притаманні договорам постачання енергетич­ ними та іншими ресурсами через приєднану мережу, що укладаються з фізичною особою, яка бажає використовувати ресурси для задоволення побутових потреб.

Г

156

Розділ DC

обов'язок не характерний для інших видів договору купівлі-продажу. Його нормативне закріплення пояснюється специфікою суб'єктного складу і предмета аналізованого договору. Природа товару, яким є ре­сурси, така, що його належна якість залежить не тільки від постачаль­ника, а й від дотримання абонентом режиму їх використання1. У свою чергу, ресурси поставляються споживачу через приєднану мережу, до якої можуть бути приєднані й інші абоненти. Таким чином, порушен­ня споживачем режиму використання ресурсів може стати причиною невиконання постачальником свого обов'язку надати товар (ресурси) встановленої якості й у визначеній кількості іншим абонентам.

Споживач зобов 'язаний забезпечити безпечну експлуатацію енер­гетичного та іншого обладнання, для чого необхідно: підтримувати їх у належному технічному стані; вживати протиаварійних, протипо­жежних заходів та заходів щодо безпечної експлуатації власної ме­режі; узгоджувати з постачальником нові підключення до мережі з метою збільшення споживання енергетичних та інших ресурсів; дот­римуватись правил техніки безпеки при користуванні енергетичним та іншим обладнанням.

Актами цивільного законодавства та договором можуть бути пере­дбачені і додаткові обов'язки абонента (наприклад: забезпечувати збереження приладів обліку та повідомляти постачальника про недо­ліки в їх роботі; раціонально використовувати енергетичні та інші ре­сурси, не допускати неефективного їх використання тощо)2.

Відповідальність за порушення умов договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу. В § 5 глави 54 ЦК відсутні правила, що визначають відповідальність сторін за порушення зобов'язання, породженого договором поста­чання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу. Згідно з ч. 2 ст. 714 ЦК до договору постачання енергетичними та ін­шими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін. Спеціальним законом (Законом України «Про електроенерге­тику») регулюються відносини з постачання лише електроенергії. У інших випадках при порушенні зобов'язань з постачання інших видів ресурсів (крім електроенергії) підлягають застосуванню загальні по-

1 Наприклад, при споживанні абонентом газу понад установлені норми у газопрово­ ді може знизитися тиск; при підключенні до електромережі потужних установок, що споживають електричну енергію, остання може бути пошкоджена (а при масових подіб­ них порушеннях - можливе зниження частоти електроструму в мережі).

2 Див.: п. 28 Правил надання населенню послуг з газопостачання; п. 42 Правил ко­ ристування електричною енергією для населення; п. 6 Правил подачі та використання природного газу в народному господарстві України, затверджених наказом Держком- нафтогазу України від 1 листопада 1994 р. № 355; п. 11.2 Правил користування електричною енергією.

ЗОБОВ'ЯЗАННЯ... У ЗВ'ЯЗКУ З ПЕРЕДАЧЕЮ МАЙНА У ВЛАСНІСТЬ 157^

ложення про підстави й умови відповідальності за порушення ци­вільно-правового зобов'язання1.

Постачальник електроенергії відповідає насамперед за перерву в її подачі, за її не відпуск і за зниження якості ресурсу. Відповідно до чч. 6,7 ст. 24 Закону України «Про електроенергетику»: а) енергопо-стачальники несуть відповідальність перед споживачами електричної енергії в розмірі п'ятикратної вартості недовідпущеної електричної енергії у випадку переривання електропостачання з вини енергопо-стачальника (згідно з умовами договору на користування електрич­ною енергією)2; б) у разі відпуску електричної енергії, параметри якості якої знаходяться поза межами показників, зазначених у дого­ворі на користування електричною енергією, енергопостачальник не­се відповідальність у розмірі двадцяти п'яти відсотків вартості такої електроенергії.

Таким чином, стягненням вказаних вище штрафів, що є виключ­ною неустойкою, відповідальність постачальнина електроенергії об­межується, а збитки, які виникають у абонентів у зв'язку з порушен­ням постачальником своїх основних договірних обов'язків, не від­шкодовуються. Аналогічні правила про виключну неустойку закріп­лені й у підзаконних нормативно-правових актах3.

Згідно з чч. 5, 6 ст. 26 Закону України «Про електроенергетику» від 16 жовтня 1997 р. (із змінами і доповненнями): а) споживачі (крім населення) у випадку споживання електричної енергії понад договір­ну величину за розрахунковий період сплачують енергопостачальни-кам п'ятикратну вартість різниці фактично спожитої і договірної ве­личини; б) у разі перевищення договірної величини потужності споживачі (крім населення) сплачують енергопостачальникам п'я­тикратну вартість різниці між найбільшою величиною потужності, зафіксованою протягом розрахункового періоду, та договірною вели­чиною потужності.

Споживачі будь-яких видів ресурсів відповідають за несвоєчасну

1 Більш доклад, про загальні положення, присвячені підставам і умовам відпо­ відальності за порушення цивільно-правового зобов'язання див. главу 34 цього під­ ручника.

2 Згадування у Законі України «Про електроенергетику» про договір користування електроенергією є результатом прикрого непорозуміння. Замість зазначеного договору повинно йтися про договір постачання електроенергії. По-перше, як уже зазначалося вище, договір постачання електричними та іншими ресурсами через приєднану мережу є різновидом договору купівлі-продажу і підставою виникнення права власності на ре­ сурси (зокрема, на електроенергію). По-друге, електроенергія належить до споживаних речей, визначених родовими ознаками, тому вона не може бути предметом зобов'язань через передачу майна у користування. По-третє, у Законі України «Про електроенерге­ тику» енергопостачальники визначаються як учасники оптового ринку електричної енергії України, які купують електричну енергію на цьому ринку з метою продажу її споживачам (ст. 1).

3 Див.: пп. 43-47 Правил користування електричною енергією для населення; пп. 9.3-9.6 Правил користування електричною енергією.

158

Розділ ЇХ

ЗОБОВ ЯЗЛННЯ. ..УЗВ ЯЗКУ З ПЕРЕДА ЧЕЮ МАЙНА У ВЛАСНІСТЬ 159

оплату поставленого товару в формі пені, розмір якої визначається за згодою сторін1 чи встановлюється у підзаконних нормативно-право­вих актах2. Поряд зі стягненням пені постачальник вправі в однобіч­ному порядку припинити живлення споживача ресурсами до пога­шення заборгованості. Крім зазначеної підстави, припинення подачі енергетичних чи інших ресурсів абоненту, винятково після поперед­нього його повідомлення постачальником, допускається в наступних випадках: а) відсутності персоналу для обслуговування енергоуста­новок споживача; б) зниження показників якості енергетичних та ін­ших ресурсів з вини споживача до величин, які порушують нормаль­не функціонування енергоустановок постачальника та інших спожи­вачів; в) недопущення до засобів обліку та енергоустановок спожива­ча уповноважених посадових осіб державних органів та (або) поста­чальника; г) у разі незадовільного стану енергоустановок споживача, та у інших випадках, передбачених підзаконними нормативно-право­вими актами3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]