Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
borisova_v_i_baranova_l_m_zhilinkova_i_v_ta_in.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
4.17 Mб
Скачать

Глава 60. Договір комерційної концесії

§ 1. Загальна характеристика договору комерційної концесії

Поняття та правова характеристика договору

Договір комерційної концесії - це договір, за яким одна сторона (правоволоділець) зобов'язується надати другій стороні (корис­тувачеві) за плату право користування відповідно до її вимог ком­плексом належних цій стороні прав з метою виготовлення та (або) продажу певного виду товару та (або) надання послуг (ст. 1115 ЦК).

Правова характеристика договору: консенсуальний, двосторон­ній, оплатиш.

ЗОБОВ 'ЯЗАННЯ ЩОДО РОЗПОРЯДЖАННЯ ПРАВАМИ... 429

В юридичній літературі проводиться ототожнення договору ко­мерційної концесії і договору франчайзингу. Зазначена договірна ко­нструкція набула поширення в 70-ті pp. XX ст. і спочатку розглядала­ся як різновид договору про виключний продаж товарів1.

Що стосується термінології, то варто зробити застереження, що договір комерційної концесії і договір концесії2 - це дві самостійні цивільно-правові конструкції.

На сьогоднішній день сфера застосування комерційної концесії охоплює різноманітні види бізнесу. За цією схемою в Україні працю­ють, зокрема «Макдональдс», «Піца-хат», «Білла», «1С», «Лукойл-Україна», «ТНК-Україна», «Кодак», «Кока-кола», «Фанта» та інші.

Договір комерційної концесії є новим для законодавства України і в ньому можна знайти певні елементи інших відомих договорів. Зок­рема, ліцензійного договору (надання дозволу на використання об'єктів права інтелектуальної власності), договору про спільну діяльність (співробітництво, спрямоване на досягнення певного ре­зультату), договору купівлі-продажу (оплатна передача матеріалів), договору комісії (можливе укладення правочинів з метою задоволен­ня інтересів правоволодільця) та інших договорів.

Однак кожна з цих рис є лише однією з граней договору комерцій­ної концесії. Так, на відміну від договорів доручення та комісії корис­тувач діє без доручення правоволодільця і за свій власний рахунок. До того ж користувач сам сплачує винагороду за можливість скорис­татися комплексом виключних прав правоволодільця у своїй підпри­ємницькій діяльності. Тому наявність схожих з іншими договорами рис не перетворює зазначений договір у змішаний чи комплексний. Договір комерційної концесії- самостійний цивільно-правовий дого­вір, про що свідчить виділення спеціальної гл. 76 ЦК, норми якої ре­гулюють цей договір.

Укладення договору комерційної концесії переслідує мету отрима­ти однією особою дозвіл на використання об'єктів інтелектуальної власності та комерційного досвіду для успішної реалізації товарів, на­дання послуг чи виконання робіт і впливати таким чином на розши­рення ділової репутації іншої особи. З позиції користувача - це мож­ливість використання у підприємницькій діяльності комплексу виключних прав контрагента, а правоволодільця - створення вироб­ничої, торгової чи збутової ланки в мережі свого бізнесу для просу­нення товарів чи послуг, розширення ринку їх збуту.

1 Брагинский М. И., Витрянский В. В. Договорное право. Книга третья: Договоры о выполнении работ и оказании услуг. - М.: Статут, 2002. - С. 960.

2 Договір концесії (концесійний договір) - договір, відповідно до якого уповнова­ жений орган виконавчої влади чи орган місцевого самоврядування (концесієдавець) надає на платній та строковій основі суб'єкту підприємницької діяльності (концесіоне­ ру) право створити (побудувати) об'єкт концесії чи суттєво його поліпшити та (або) Здійснювати його управління (експлуатацію) відповідно до Закону «Про концесії» з ме­ тою задозолення громадських потреб (Закон України «Про концесії» від 16 липня 1999 р. // Відомості Верховної Ради. - 1999. - № 41. - Ст. 372).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]