Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
borisova_v_i_baranova_l_m_zhilinkova_i_v_ta_in.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
4.17 Mб
Скачать

§ 2. Розрахунки із застосуванням платіжних доручень

Розрахунки платіжними дорученнями є найбільш поширеною формою розрахунків. За цим дорученням банк зобов'язується за до-

1 Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні у національній валюті. Затвер­ джена постановою Правління НБУ від 21 січня 2004 р. № 22.

2 Про обіг векселів в Україні: Закон України від 5 квітня 2001 р. // ВВР. - 2001. - № 24. - Ст. 128; Про приєднання України до Женевської конвенції 1930 року, якою за? проваджено Уніфікований закон про переказні векселі та прості векселі. Закон України від 6 липня 1999 р. // ВВР. - 1999. - № 34. - Ст. 290; Конвенція, якою запроваджено Уніфікований закон про переказні векселі та прості векселі/ Ліга Націй, Типовий закон, League of Nations, Treaty Series, vol. CXLIII. - P. 259. -No. 3313 (1933-1934); Про цінні папери і фондову біржу: Закон УРСР від 18 червня 1991 р. // ВВР. - 1991. - № 38. - Ст. 508; Про платіжні системи та переказ грошей в Україні: Закон України від 5 квітня 2001 р. // ВВР. - 2001. - № 29. - Ст. 137; Положення про порядок емісії платіжних кар­ ток і здійснення операцій з їх застосуванням, затверджене постановою Правління НБУ від21 серпня 2001 р.№ 367; постанова Правління НБУ від 24 лютого 1997 р.№37 «Про провадження пластикових карток міжнародних платіжних систем у розрахунках за то­ вари, надані послуги та при видачі готівки» та ін.

ЗОБОВ ЯЗАННЯ, ЩО ПОВ 'ЯЗАНІЗ НАДАННЯМ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ 403

«ученням платника за рахунок грошових коштів, розміщених на його рахунку в цьому банку, переказати певну грошову суму на рахунок визначеної платником особи (одержувача) у цьому чи в іншому банку у строк, встановлений законом або банківськими правилами, якщо ін­ший строк не передбачений договором або звичаями ділового оборо­ту (ч. 1 ст. 1089 ЦК). Наведене поняття дозволяє зробити висновок, що розрахункам із застосуванням платіжних доручень притаманні наступні ознаки: переказ здійснюється за рахунок коштів платника; переказ здійснюється банком на рахунок, вказаний платником; пере­каз здійснюється в строк, встановлений законом чи відповідно до нього, якщо сторони договору банківського рахунка не передбачили більш короткий строк виконання переказу.

Положення ч. 2 ст. 1089 ЦК поширюються на фізичних осіб, які використовують платіжні доручення в разі перерахування коштів зі своїх поточних та вкладних (депозитних) рахунків зпдно з режимом використання цих рахунків, що встановлені нормативно-правовими актами НБУ з питань порядку відкриття та використання рахунків, без будь-яких підтвердних документів. Якщо фізична особа не має рахунку в банку, то розрахунки з нею платник може здійснювати, пе­рераховуючи кошти за платіжним дорученням на повідомлений цією особою відповідний рахунок у банку, який здійснюватиме виплату цих коштів готівкою.

Зміст платіжного доручення та поданих разом з ним розрахунко­вих документів та їх форма повинні відповідати вимогам закону і встановленим відповідно до нього банківським правилам. Для здійс­нення переказу платник подає в банк доручення на бланку відповід­ної форми. Доручення вважається дійсним протягом десяти кален­дарних днів з дати його виписування. Причому день оформлення пла­тіжного доручення не враховується.

Згідно із п. 1.30 ст. 1 Закону «Про платіжні системи та переказ гро­шей в Україні» під платіжним дорученням розуміють розрахунковий документ, який містить доручення платника банку або іншій устано­ві - члену платіжної системи, що його обслуговує, здійснити переказ визначеної в ньому суми грошей зі свого рахунка на рахунок отриму­вача. Згідно з Інструкцією під платіжним дорученням розуміють -розрахунковий документ, що містить письмове доручення платника обслуговуючому банку про списання зі свого рахунка зазначеної су­ми коштів та її перерахування на рахунок отримувача. Можна зроби­ти висновок, що ці поняття тотожні, але поняття, яке міститься в Ін­струкції, є більш конкретизованим. Так, наприклад, з першого понят­тя можна зробити висновок, що доручення платник може надати у будь-якій формі, у тому числі й в усній. Друге поняття конкретизує його і вимагає від платника письмового доручення банку. Це не супе­речить ЦК (ч. 1 ст. 1090). Однак платник може надавати доручення

404

Розділ XIIJ

про списання коштів зі свого рахунка у формі електронного розра­хункового документа, якщо це передбачено договором. Платіжні до­ручення застосовуються в розрахунках за товарними і нетоварними платежами:

  • за фактично відвантажену або продану продукцію (виконані ро­боти, надані послуги тощо);

  • у порядку попередньої оплати - якщо такий порядок розрахунків встановлено законодавством України та (або) обумовлено в договорі;

  • для завершення розрахунків за актами звірки взаємної заборгова­ності, які складені не пізніше строку, встановленого законодавством України;

  • для перерахування юридичними особами сум, які належать фі­зичним особам (заробітна плата, пенсії тощо), на їх рахунки, відкриті в банках;

  • для сплати податків і зборів/страхових внесків (обов'язкових платежів) до бюджетів та (або) державних цільових фондів;

  • в інших випадках відповідно до укладених договорів та (або) за­конодавства України.

Банк перевіряє заповнення реквізитів на відповідність вимогам Інструкції лише за зовнішніми ознаками. Однак він не має права ро­бити виправлення у платіжному дорученні клієнта, якщо інше не встановлено законом або банківськими правилами (ч. 2 ст. 1090 ЦК).

Платіжне доручення платника приймається банком до виконання за умови, що сума цього доручення не перевищує суми грошових коштів на рахунку платника, якщо інше не встановлено договором між платником і банком (чч. 2, 3 ст. 1090 ЦК).

Виконання доручення полягає у переказі банком грошової суми з рахунка отримувача коштів через його банк. Як правило, учасниками розрахунків платіжними дорученнями є банк платника й банк отри­мувача. Однак банк платника має право залучити інший банк (вико­нуючий банк) для виконання переказу грошових коштів на рахунок, визначений у дорученні клієнта (ч. 2 ст. 1091 ЦК). Така необхідність може виникнути внаслідок відсутності кореспондентських відносин між банком платника та банком отримувача. Переведення грошей є прикладом абстрактного правочину, оскільки розрахунки провадять­ся між платником і одержувачем коштів незалежно від того, укладе­ний чи ні між ними договір. На банку лежить також обов'язок негай­но інформувати платника на його вимогу про виконання платіжного доручення. У цьому випадку він повинен оформити повідомлення про виконання ним платіжного доручення. Але такий порядок негай­ного інформування може бути встановлений договором, оскільки нормативними документами не передбачається.

Проведення розрахунків в іноземній валюті регламентується підза-конними нормативними актами, наприклад, Положенням про оформ­лення та подання клієнтами платіжних доручень в іноземній валюті.

чпБОВ ЯЗАННЯ, ЩО ПОВ 'ЯЗАНІЗ НАДАННЯМ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ 405

заяв про купівлю або продаж іноземної валюти до уповноважених банків і інших фінансових установ та порядок їх виконання, затвер­дженим постановою правління НБУ від 5 квітня 2002 р. та ін.

Стаття 1092 ЦК передбачає відповідальність банку за невиконання або неналежне виконання платіжного доручення. Таку відповідаль­ність банк несе відповідно до ЦК, Закону «Про платіжні системи та переказ грошей в Україні» та умов договорів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]