Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен / Теория 2.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.87 Mб
Скачать

76. Аудиторська фірма та особливості її організації в Україні.

Аудиторська фірма — юридична особа, заснована з метою здійснення аудиторської діяльності. Аудиторська фірма — організація, яка включена до реєстру аудиторів і аудиторських фірм України і займається виключно наданням аудиторських послуг. Аудиторські фірми можуть створюватися на основі будь-якої форми власності. В Україні аудиторські фірми зареєстровані, як правило, у формі товариств з обмеженою відповідальністю та закритих акціонерних товариств. Основною умовою створення аудиторських фірм є наявність одного сертифікованого аудитора. В аудиторській фірмі загальний відсоток учасників, що не є аудиторами, не може перевищувати 30 %, керівником аудиторської фірми може бути тільки сертифікований аудитор.

Аудиторські фірми України залежно від участі в них аудиторів різних країн поділяються на національні, в яких працюють тільки аудитори України, та міжнародні — спільні підприємства, в яких беруть участь аудитори різних країн.

Для державної реєстрації аудиторської фірми подаються такі документи:

1) рішення власника про створення юридичної особи;

2) статут;

3) реєстраційна картка встановленого зразка, яка водночас є заявою про державну реєстрацію;

4) документ, що засвідчує сплату власником внеску до статутного капіталу суб’єкта господарської діяльності в розмірі згідно з чинним законодавством;

5) документ, що засвідчує внесення плати за державну реєстрацію.

Аудиторська діяльність в Україні може здійснюватись і одноосібно громадянином України, якщо він має сертифікат аудитора, зареєстрований як суб’єкт підприємницької діяльності і не займається іншими видами діяльності, крім аудиторських послуг.

Згідно з Положенням про Реєстр суб’єктів аудиторської діяльності, затвердженим рішенням Аудиторської палати України, аудиторські фірми та аудитори, що пройшли державну реєстрацію, для того щоб здійснювати аудиторську діяльність, мають пройти реєстрацію в автоматизованому банку даних і бути включеними до єдиного Реєстру аудиторських фірм і аудиторів України.

Для включення до Реєстру аудиторських фірм і аудиторів України аудитори чи аудиторські фірми у десятиденний термін з моменту одержання свідоцтва про державну реєстрацію повинні подати до регіонального відділення Аудиторської палати України заповнену реєстраційну картку встановленого зразка.

Виключення з Реєстру аудиторських фірм і аудиторів України здійснюється після скасування державної реєстрації

77. Документальне оформлення домовленості про надання аудиторських послуг.

Більшість послуг здійснюються на договірних засадах і аудиторські послуги не є виключенням.

Підставою для надання аудиторських послуг є договір, який укладається між аудитором та замовником. Договір документально засвідчує, що сторони дійшли згоди з усіх пунктів, обумовлених у ньому. Для того, щоб уникнути неправильного розуміння сторонами взятих на себе обов’язків, умов їх виконання та меж відповідальності, у договорі необхідно максимально чітко обумовити всі суттєві аспекти взаємовідносин, які виникають у зв’язку з його укладанням.

Структура договору на проведення аудиту згідно даного стандарту могла бути різною, однак передбачала наявність преамбули (назва, номер договору, місце й дата його підписання, сторони та прізвища осіб, що підписали його від імені сторін), а також таких обов’язкових розділів: "Предмет договору", "Зобов’язання сторін", "Порядок здавання та прийому робіт", "Термін виконання робіт", "Вартість робіт та порядок розрахунків", "Відповідальність сторін", "Термін дії договору", "Реквізити сторін" та "Особливі умови".

Зараз основними нормативними актами, що регулюють процес укладання договору в Україні є Закон України "Про аудиторську діяльність" від та Цивільний кодекс України. Важливим документом, яким також користуються при складанні типових домовленостей про проведення аудиту є Міжнародний стандарт аудиту (МСА) 210 "Умови домовленості про аудиторську перевірку".

ЗУ "Про аудиторську діяльність", визначається, що аудит проводиться на підставі договору між аудитором (аудиторською фірмою) та замовником. Інші аудиторські послуги можуть надаватися на підставі договору, письмового або усного звернення замовника до аудитора. Таким чином чинне законодавство чітко не регламентує, чи необхідно укладати договір на проведення аудиту обов’язково в письмовій формі. Однак на це вказує ЦКУ, згідно якого правочини між юридичними особами , що укладаються на суму, що в 20 або більше раз перевищують розмір НМДГ необхідно вчиняти у письмовій формі.

Договори, укладені аудиторськими фірмами можуть бути:

  1. Генеральнівизначають проведення, як аудиту, так і супутніх послуг. Як правило, в такому разі при здійсненні аудиту укладається додаткова угода, яка характеризує умови проведення аудиту.

  2. Договір на інформаційно-консультативне забезпечення – конкретизується форма надання даних послуг.

  3. Договір на бухгалтерське обслуговування — надання послуг по зведенню бухгалтерського обліку.

  4. Окремий договір на проведення аудиту.

Кожен договір містить преамбулу, структура якої зазначалась раніше

Соседние файлы в папке Екзамен