Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен / Теория 2.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.87 Mб
Скачать

132. Аудиторський висновок та його форми.

Аудиторський висновок — це офіційний документ, засвідчений підписом та печаткою аудитора (аудиторської фірми), що складається у встановленому порядку за наслідками проведення аудиту і містить у собі висновок стосовно достовірності фінансової звітності, повноти і відповідності чинному законодавству та встановленим нормативам бухгалтерського обліку фінансово-господарської діяльності.

133. Основні елементи стандартної форми аудиторського висновку.

Аудиторський висновок складається з таких розділів:

Заголовок аудиторського висновку містить запис про те, що аудиторську перевірку здійснює незалежний аудитор (аудитори), та назву фірми або аудитора, який проводив аудит.

Адресат. Ауд висновок повинен бути належним чином адресований згідно з умовами договору на аудит та місцевими нормативними актами.

Вступний розділ. Тут потрібно зазнач перелік звітних форм, які були перевірені аудитором, зв період i дату, на яку складено звіти. Крім того, зазнач відповідальність керівництва за підготовку та достовірність звітності, а також те, що обов’язком аудитора є висловлення об’єктивної незалежної думки щодо цієї звітності на підставі проведеної ним ауд перевірки.

Масштаб перевірки. Ця частина ауд висновку повинна подавати інфо про виконання аудитором усіх потрібних процедур у процесі перевірки за умов, що склалися. З цією метою потрібно зробити посилання на те, що перевірку було проведено відповідно до МСА або інших стандартів. Обов’язково у висновку слід навести осн види робіт (напрями перевірки), які були виконані аудитором: *визначення відповідності фін звітності осн принципам обліку, встановленим обліковою політикою під-ва, або загальноприйнятим принципам обліку; *аналіз (шляхом тестування) ауд доказів, які дають змогу підтвердити зазначені у звітності суми i показники, та наведені пояснення до них; *дослідження суттєвих облікових оцінок, зроблених керівництвом під час підготовки фін звітності; *оцінка надійності систем бух обліку i внутр контролю під-ва, можливості виникнення помилок i їх суттєвого впливу на звітність; *здійснення вибіркового контролю; *оцінка заг подання фін звітності.

У кінці цього параграфа аудитор повинен зробити підтвердження того, що ним зібрано достатньо якісних доказів, які є підставою для висловлення ним об’єктивної думки про фін звітність.

Висновок аудитора про перевірену звітність.Тут повинна бути чітко сформульована думка аудитора про те, чи є фін звітність достовірною, повною, об’єктивною, складеною відповідно до Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку, нац Положень (стандартів) БО (ПБО) чи інших законодавчих актів (тобто відповідно до визначеної концептуальної основи).

Дата аудиторського висновку. Датою аудиторського висновку є день завершення аудиторської перевірки. У цей день аудитор зобов'язаний доповісти про результати перевірки керівництву підприємства, що перевіряється. Тільки після підписання керівництвом звітів, що додаються до аудиторського висновку, і підтвердження їх своїм підписом він проставляє дату аудиторського висновку.

Адреса аудиторської фірми. В аудиторському висновку слід зазначити адресу (місцезнаходження) аудиторської фірми або юридичну адресу, а також номер і свідоцтво про включення в Реєстр Аудиторською палатою України.

Підпис аудиторського висновку. Аудиторський висновок підписує від імені аудиторської фірми її директор або аудитор, який має на це відповідні повноваження.

Соседние файлы в папке Екзамен