Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен / Теория 2.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.87 Mб
Скачать

88. Методи оцінки аудиторського ризику та їх практичне використання.

АР можна визначити за такою формулою: АР=ВР*РК*РН, де ВР-власний ризик, РК-риз.контр., РН-ризик невиявл. АРне може дорівнювати нулю. Прийнятна величина АР≤ 5%

Прийнятний аудиторський ризик (обрахований АР)виражає ступінь готовності аудитора визнати прийнятну можливість наявності у фінансовій звітності матеріальних (суттєвих) помилок після завершення аудиту і видачі клієнту стандартного аудиторського висновку без застережень. Внутрішньогосподарський (властивий) ризик виражає можливість наявності у звітності помилок, що перевершують припустиму величину, до перевірки системи внутрішньогосподарського контролю. Ризик контролю означає ймовірність допущення помилок, що перевершують допустиму величину, системою внутрішньогосподарського контролю. Ризик невиявлення (процедурний ризик) виражає ймовірність невиявлення в процесі провед. аудиту помилок, що перевищують допустиму величину. Викладена модель аудиторського ризику є основою планування аудиту, оскільки дає змогу зрозуміти скоріше якісний, ніж кількісний взаємозв'язок окремих складових аудиторського ризику й оцінити обсяг майбутньої роботи. Модель більш придатна для приблизної оцінки, ніж для точного розрахунку аудиторського ризику. Між процедурним ризиком і необхідною кількістю аудиторських свідчень існує обернено пропорційна залежність: зменшення процедурного ризику веде до необхідності збільшення обсягу даних для тестування. Таким чином, аудиторський ризик у цілому перебуває в прямо пропорційній залежності від процедурного ризику (ризику невиявлення) і в обернено пропорційній залежності від планованого додаткового отримання в процесі тестування аудиторських свідчень. Скорочення аудиторського ризику веде до скорочення ризику невиявлення, але при цьому збільшується обсяг даних для тестування з метою одержання свідчень.

Особл-сті розрах.АР: -ауд-р ніколи повністю не може довіряти сист-м обліку і внутр..контр. п-ва клієнта, -ауд-р не може встан-ти високий р-нь риз.невиявл.при високих риз-х с-м обл..і вн.контр., оскільки заг.риз.буде неприпустимо високий, - ауд-ку перевірку вваж-ть проведен-ю належно, якщо ауд-р встан-ть низький риз.невиявл., навіть за умови повної недовіри до с-м обл..і вн.к.клієнта.

АР може бути визнач.у %-х, у коефіц-х, абсолютн.велич-х (грошов.виразі), словами (високий, сер., низьк., максим-но мінім-й, нижче сер-го). Для цього склад-ся документ «Оцінка р-ня припуст-го риз.невиявл»

89. Ризик бізнесу та його вплив на властивий ризик.

Ризики бізнесу є ширшими порівняно з суттєвим викривленням фінансових звітів, хоча вони і охоплюють останні. Ризик бізнесу, зокрема, може виникнути в результаті змін або через їх складність. Нездатність визнати необхідність змін також може призвести до виникнення ризику. Ризики бізнесу можуть виникнути, наприклад, внаслідок: 1.розробки нових продуктів або послуг, які можуть потерпіти невдачу на ринку; 2.ринку, якого недостатньо для підтримки продукту або послуги; 3.недоліків продукту або послуги, які можуть викликати появу зобов'язань чи ризику репутації.

Розуміння ризиків бізнесу, з якими може зіткнутися СГ, збільшує ймовірність виявлення ризику суттєвого викривлення, оскільки більшість ризиків бізнесу з часом матимуть фін наслідки та вплив на фін звіти. Проте А-тор не несе відповідальності за оцінку всіх ризиків бізнесу, оскільки не всі ризики бізнесу можуть викликати ризики суттєвого викривлення.

Ризик бізнесу може мати безпосередні наслідки для ризику викривлення, якщо йдеться про класи операцій, залишки на рахунках і розкриття інформації на рівні тверджень або про фінансові звіти в цілому.

Отже, висновок А-тора щодо можливості суттєвого викривлення в рез-ті ризику бізнесу робиться в контексті обставин СГ.

Ризики суттєвого викривлення на рівня фін звітів — це ризики, що стосуються

фін звітів в цілому та можуть потенційно вплинути на значну кількість тверджень.

Ризики такого характеру не є обов'язково ризиками, що стосуються конкретних тверджень на рівні

класу операцій, залишку на рахунку або розкриття інформації. Вони швидше репрезентують

обставини, які можуть збільшити ризик суттєвого викривлення на рівні твердження,

Ризики на рівні фін звітів можуть мати особливе значення для аудитора при розгляді ним

ризиків суттєвого викривлення внаслідок шахрайства.

Соседние файлы в папке Екзамен