Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен / Теория 2.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.87 Mб
Скачать

52. Міжнародні та національні професійні організації бухгалтерів і аудиторів

Міжнародна федерація бухгалтерів. Створена в 1977 році, входить 169 професійних організацій із 114 країн світу. До складу МФБ входять такі структури: 1) Рада з міжнародної практики аудиту(надання впевненості); 2) Рада з міжнародних аудиторських та гарантуючих стандартів; 3) Рада державного сектора; 4) Форум фірм (23 транснаціональні аудиторські фірми); 5) Виконавчий комітет Форуму фірм «Транснаціональний аудиторський комітет» - контроль; 6) Рада з Міжнародних стандартів Бухгалтерського обліку; 7) Рада з МСБО для державного сектора; 8)Рада з Міжнародних стандартів етики для бухгалтерів; 9) Рада з нагляду в інтересах суспільства; 10) Рада з Міжнародних стандартів бухгалтерської освіти; 11) Групи з моніторингу та зв’язків з регуляторними органами. Завдання МФБ поділяються на 3 категорії: а) Регулювання аудиторської діяльності( - розробка та запровадження міжнародних стандартів та кодексу етики; - наближення і гармонізація окремих країн до міжнародного рівня; - постійне зростання якості аудиту; - підтримання відповідності МФБ сучасним вимогам); б) Участі в міжнародній економіці(- забезпечення якості і надійності фінансової звітності; - заохочення надання високоякісної інформації самими підприємствами; - заохочення якісних послуг професійними бухгалтерами); в) Висловлення думки по суспільно важливим питанням, що входять до безпосередньої професії аудитора. Повноваження РМСВЕ : *розробка МСА; *Міжнародні стандарти завдань з огляду; *МС завдань по наданню впевненості інші чим аудит чи огляд історичної фінансової інформації; *МС супутніх аудиторських послуг; *Розроблення положень з міжнародної практики; *основні принципи та процедури д-ті аудиту; *Стандарти контролю якості. Крім ФМБ діють інші регіональні організації: 1.Конфедерація бухгалтерів країн Азії і Тихого океану. 2.Федерація бухгалтерів країн-членів Пд-Східної Азії (ОСЕАН) – Індонезія, Малазія,Таіланд,Філіппіни,Сінгапур. 3.Організація бухгалтерів Зх. Африки та Африканська рада обліку. 4.Арабська спілка аудиторів (1984) 5.Федерація європейських бухгалтерів (1986) 6.Асоціація бухгалтерів і аудиторів країн СНД (1995).

53. Міжнародні стандарти аудиту, надання впевненості та етики (мса).

Стандарти аудиту формують єдині основні вимоги до його якості та надійності і забезпечення відповідного рівня гарантій щодо результатів ауд перевірки при їх дотриманні. У 1977 з метою роз-ку аудиту у світовому масштабі була заснована Міжнар Федерація Бух-ів. У її межах створено постійно діючий Комітет міжнародної практики аудиту (КМПА) при раді МФБ, котрий зараз носить назву Рада з МСА та надання впевненості (РМСАНВ). Осн завданнями РМСАНВ є розробка і випуск: МСА, МС завдань з надання впевненості, МС супутніх послуг. МСА покликані уніфікувати підхід до аудиту в міжнародному масштабі й сприяти розвитку аудиту в країнах, де рівень професіоналізму нижче загальносвітового. МСА застосовують незважаючи на те, чи є аудит незалежним дослідження фін інфо прибуткового або збиткового під-ва. Немає значення специфіка орг-ції та правової власності під-ва. В усіх випадках аудит проводиться з метою вивчення і підтвердження ФЗ під-ва та системи обліку. У межах кожної країни МСА зазнають змін відповідно до чинної практики аудиту. Окремі країни на основі МСА випускають свої нац. стандарти аудиту. На теперішній час діють 49 стандартів, поділених на 10 груп:Група 1  - «вступні зауваження» Група 2 - «зобов'язання» Група 3 -   «планування» Група 4 -   «кошти (система) внутрішнього контролю» Група 5 - «аудиторські докази» Група 6 - «використання роботи третіх осіб» Група 7 -   «аудиторські висновки й звіти» Група 8 -   «спеціалізовані області аудиту» Група 9 -   «супутні послуги» Група 10 -   «положення по міжнародній практиці аудиту»

Завдання з надання впевненості – це завд, в якому фірма висловлює висновок, призначений підвищити ступінь довіри визначених користувачів, які не є відповідальною стороною, щодо результату оцінки або визначення предмета завдання за відповідними критеріями. В МСА виділяють завдання з надання впевненості щоб особливо підкреслити що найважл метою ауд перевірки є не лише аналіз та перевірка звітності, а й вираження обґрунтованої впевненості у достовірності цієї звітності

Соседние файлы в папке Екзамен