Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен / Теория 2.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.87 Mб
Скачать

34. Врахування законів і нормативних актів в процесі надання аудиторських послуг.

1992-створення спілки; 1993- Закон про Ауд. Д-ть; 1998- Нац Стандарти аудиту; 2004-перехід на міжнар стандарти; 2006-оновлення закону.

До нормативного регулювання А в Україні входить:

-Конституція

-Господ, Цивільний, Кримін кодекси

-Низка законів("Про аудиторську діяльність""Про банки і банківську діяльність""Про цінні папери та фондовий ринок""Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг""Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні""Про страхування""Про бухгалтерський облік та фінансову звітність""Про акціонерні товариства""Про господарські товариства" та інші)

-Міжнар. Станд аудиту з надання впевненості та етики

-внутрішньо-фірмове регулювання ауд д-ті

В 2000 р було 16 законів, в 2010- 90 законів

Стандарти, як регламентують ауд д-ть поділ на:- загальні стандарти, -робочі стандарти, - стандарти звітності, - між нар стандарти.

МСА мають рекомендаційний характер, нац стандарти не повинні суперечити МСА

Нормативні акти АПУ, САУ також регулюють аудиторську діяльність, вносять методичні рекомендації

30.Нормативні акти, що затверджені Аудиторською палатою України.

Положення про Реєстр суб'єктів аудиторської діяльності - офіційний загальнодержавний реєстр аудиторських фірм (юридичних осіб) і аудиторів-підприємців (фізичних осіб) - суб'єктів підприємницької діяльності, які зареєстрували свою аудиторську діяльність згідно із Законом України "Про аудиторську діяльність".

Положення про сертифікацію аудиторів - встановлює умови і порядок сертифікації, продовження дії сертифікатів аудиторів (вища освіта (не нижче освітнього рівня спеціаліста або магістра), певні знання з аудиту і досвід роботи не менше трьох років підряд за фахом аудитора, бухгалтера, фінансиста, економіста, ревізора, юриста та склали іспит., сертифікат - п'ять років)

Положення про постійне удосконалення професійних знань аудиторів України – про Центри, що здійснюватимуть удосконалення, програми, свідоцтва.

Положення про забезпечення незалежності аудитора- політика фірми по дотриманню вимог незалежності, загрози незалежності та заходи щодо їх усунення.

Перелік послуг, які можуть надавати аудитори – надання впевненості, супутні послуги, ін послуги визначені ЗУ.

Концептуальна основа забезпечення якості аудиторських послуг в Україні – мета, заходи, контроль якості.

31.Регулювання аудиторської діяльності у світовій практиці.

У світовій практиці існують дві принципові концепції регулювання аудиторської діяльності. Перша концепція поширена в країнах континентальної Європи: Австрії, Іспанії, Франції, Німеччині, де аудит орієнтований головним чином на державні органи як на основних користувачів аудиторських висновків. У цих країнах аудиторська діяльність суворо регламентована централізованими органами, на які фактично покладено функції державного контролю за аудиторською діяльністю. Основна увага приділяється законодавству та фіскальним вимогам. Друга концепція розвинулася в англомовних країнах: США, Великобританії, Австралії, де аудиторська діяльність є певною мірою саморегульованою. Аудит у цих країнах орієнтований переважно на потреби акціонерів, інвесторів, кредиторів та інших господарюючих суб’єктів. Регулювання аудиторської діяльності в цих країнах здійснюється в основному професійними громадськими аудиторськими об’єднаннями. Теорія аудиту обґрунтовує його виникнення з різних точок зору. У Великій Британії та США найбільшого визнання набули такі підходи:

- Потреби потенційного та існуючого інвесторів. Цей підхід полягає в тому, що кожний інвестор компанії, навіть за наявності достатнього рівня знань у сфері фінансового аналізу, не впевнений у достовірності показників фінансової звітності, необізнаний з даними бухгалтерського обліку, які є підставою для складання звітності. Актуальність цієї проблеми загострюється із зростанням кількості акціонерів, які фактично не мають відношення до управління компанією. Отже, підтверджуючи публічну звітність, аудитор виступає певним гарантом порядності відносин між учасниками господарської діяльності. - Теорія агентів (управляючих) пояснює потребу в аудиті, посилаючись на історичні факти незалежної перевірки звітів управляючих на замовлення землевласників. Ця теорія враховує можливість конфлікту інтересів власника і управляючих. Роль третейського судді при цьому відводиться аудитору. Аудиторські підтвердження фінансової звітності посилюють довіру до власників компанії.

- Теорія мотивацій. Ця теорія виходить із суто психологічних моментів. Вважається, що менеджери більш відповідально ставляться до складання звітності, оскільки знають, що вона обов’язково буде перевірена, відтак зменшується ймовірність помилок та шахрайства.

Щодо організацій, що займаються регулюванням аудиторської діяльності, то найбільшою з них є Міжнародна федерація бухгалтерів, яка об’єднує 169 професійних організацій на 114 країн. Основними її завданнями є:

  1. регулювання ауд.діяльністю: -розробка і запровадження МСБО та кодексу етики; - наближення і гармонізація нац. стандартів до міжнародних; - підвищення якості аудиту, підтримання відповідності вимогам організації

  2. участь у міжнар. економіці: - забезпечення якості і надійності фін.звітності; - заохочення надання високоякісної інфо самими господарюючими суб’єктами; - заохочення якісних послуг проф.бухгалтерів

  3. висловлення думки по суспільно важливих питаннях, що входять до безпосередньої компетенції професії.

Крім МФБ діють такі регіональні міжнародні федерації бухгалтерів:

а)Конфедерація бухгалтерів країн-членів Південно-Східної Азії (Індонезія, Таіланд, Малазія, Філіпіни, Сингапур); б)Конфедерація бух-рів країн Азії та Тихого Океану; в)Орг-ція бух-ів Зх. Африки та Африканська Рада з обліку (1984); г) Арабська спілка аудиторів (1984); д)Федерація Європейських бухг-ів (1986); е)Асоціація бух-ів та аудиторів країн СНД.

У США регулюванням аудиторської діяльності займаються:

Американська асоціація бух. Обліку (1935), Рада з розробки фінансових бухгалтерських стандартів (1973), Консультативна рада із стандартів фін.обліку, Американський інститут дипломованих бух-ів та аудиторів, Фонд фін.обліку (1963), Інститут цправлінського обліку, Інтитут внутрішніх аудиторів.

У Великобританії:

Асоціація сертифікованих присяжних бухгалтерів, Міжнародна асоціація бух-ів (1973), Громадський інститут бух-ів-аналітиків, Інститут присяжних бух-ів Англії і Уельсу, Інститут присяжних бух-ів Шотландії, Інститут присяжних бух-ів Ірландії.

У Франції:

Орден експертів-бух-ів, Національна компанія комісарів по рахунках.

Соседние файлы в папке Екзамен