Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен / Теория 2.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.87 Mб
Скачать

170.Аудит ефективності фінансово-господарської діяльності.

Одним з етапів аудиту фінансово-господарської діяльності є перевірка фінансової звітності, зокрема балансів. Баланс суб’єктів підприємницької діяльності перевіряється у два етапи:

1) попередня документальна перевірка або камеральна;

2) документальна перевірка.

Камеральній перевірці балансу підлягають такі питання:- повнота і своєчасність подання; - наявність у поданих документах усіх необхідних реквізитів;- узгодженість звітних даних.

Своєчасність подання річних і квартальних балансів.

Відповідно до Положення “Про організацію бухгалтерського обліку і звітності в Україні”, затвердженого Постановою КМУ України від 3 квітня 1993 року № 250, (із змінами і доповненнями) підприємства подають державним податковим адміністраціям за своїм місце-знаходженням бухгалтерські звіти в порядку і терміни, встановлені чинним законодавством.Але з прийняттям Закону “Про оподаткування під-приємств” № 283/97-ВР від 22.05.97р. баланс підприємства не вважається податковою звітністю і не подається до податкових органів. Він надси-лається на адресу органів державної статистики відповідно до Закону України “Про державну статистику”.

Наявність усіх необхідних реквізитів.

Порядок заповнення звітів визначений в Інструкції “Про порядок заповнення форм квартального бухгалтерського звіту підприємства, та в Інструкції “Про порядок заповнення форм річного бухгал-терського звіту підприємства”, затверджених наказом Міністерства фінансів України відповідно від 09.08.93 р. № 55 та 08.08.95р. № 39 (із змінами та доповненнями) . Відповідно до цих документів заглавна частина форм заповнюється у наступному порядку: реквізит “Підприємства”; реквізит “Тери-торія”; реквізит “Форма власності”; реквізит “Галузь”;реквізит “Орган державного управління”; реквізит “Кількість підприємств”;реквізит “Ад-реса”; коди за ЄДРПОУ, за СПАТО, за КРВ, за СПОДУ.

Узгодженість звітних даних.

Узгодженість звітних даних перевіряється шляхом порівняння однойменних даних у різних формах звітності. Документальна перевірка балансу про-водиться безпосередньо за місцем знаходження платника податків - суб’єкта підприємницької діяльності на підставі даних бухгалтерського обліку та первинних документів.

Перевірці підлягає таке питання:-чи відповідають показники балансу даним Головної книги, журналів-ордерів і аналітичного обліку.

Показники балансу повинні відповідати даним Головної книги:

1) показники активу балансу повинні дорівнювати дебетовим сальдо Головної книги;

2) показники пасиву балансу повинні дорівнювати кредитовим сальдо Головної книги.

Головна книга повинна бути пронумерована, прошнурована і скріплена печаткою і підписами директора і главного бухгалтера підприємства.

Після цього перевіряють чи правильно до Головної книги, а відповідно і до балансу, вписані обороти і сальдо з журналів-ордерів і відомостей, які складаються на підставі даних аналітичного обліку. Після здійснення вищенаведеного можна зробити висновок щодо ефективності фінансово-господар-ської діяльності підприємства.

205. Поняття державного фінансового контролю та державного аудиту.Сьогодні викникає необхідність запровадження у бюджетній сфері нової менш фіскальної, але більш оперативної та партнерської форми контролю - державного фінансового аудиту.Фінансовий контроль держави — одна з найважливіших функцій державного управління, спрямована на виявлення відхилень від прийнятих стандартів законності, доцільності й ефективності управління фінансовими ресурсами та іншою державною власністю, а за наявності таких відхилень — на своєчасне вжиття відповідних коригувальних і запобіжних заходів. Від ефективності державного фінансового контролю, залежить економічне, і, значною мірою політичне благополуччя нації.

Наявність фінансового контролю об'єктивно зумовлено тим, що фінансам як економічній категорії притаманна не тільки розподільча, а й контрольна функції. Державний фінансовий контроль реалізується державною контрольно-ревізійною службою через Закон України "Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні", де головним завданням є здійснення державного фінансового контролю за використанням і збереженням державних фінансових ресурсів, необоротних та інших активів, правильністю визначення потреби в бюджетних коштах і майна, станом і достовірністю бухгалтерського обліку і фінансової звітності в міністерствах та інших органах виконавчої влади, в державних фондах, у бюджетних установах і у суб'єктів господарювання державного сектора економіки тощо.

Форум державного аудиту вважає, що існують три фундаментальні принципи, що лягають в основу державного аудиту:

Незалежність державних аудиторів від організацій, що проходять аудит;Широка сфера державного аудиту, тобто аудит фінансової звітності, регулярності (правомірності), чесності та діяльності;

Спроможність державних аудиторів поширювати результати своєї роботи серед громадськості та демократично обраних представників.„Державний аудит – форма державного фінансового контролю, спрямованого на сприяння бюджетним установам, державним підприємствам, а також суб’єктам господарювання у статутному фонді яких частка державного майна перевищує 50 відсотків, у запобіганні фінансовим порушенням, ефективному використанню бюджетних коштів, державного і комунального майна, правильності ведення бухгалтерського обліку та складання достовірної фінансової звітності. Результати державного аудиту оформляються звітом.”

Соседние файлы в папке Екзамен