Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен / Теория 2.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.87 Mб
Скачать

60. Кодекс етики професійних бухгалтерів та його використання в аудиторській практиці.

Міжнародна федерація бухгалтерів запровадила міжнародний Кодекс етики професійних бухгалтерів як основу для етичних вимог (кодексу етики, детальних правил, рекомендацій, норм поведінки) до професійних бухгалтерів у кожній країні, який повною мірою стосується і аудиторів.

Цей міжнародний Кодекс етики виступає моделлю для розробки національних етичних рекомендацій. Він установлює норми поведінки професійних бухгалтерів і викладає фундаментальні принципи, що їх мають дотримуватися професійні бухгалтери і аудитори, щоб досягти загальних цілей. Професійні бухгалтери і аудитори в усьому світі працюють у середовищі, в якому існують різні культурні традиції і нормативні вимоги. Однак слід завжди дотримуватись основної мети Кодексу. В Кодексі також зазначено, що, якщо національна вимога суперечить положенню Кодексу, національна вимога превалюватиме. Крім того, Кодекс ґрунтується на тому, що (за винятком випадків, коли зазначене конкретне обмеження) цілі та фундаментальні принципи є однаково чинними для всіх професійних бухгалтерів і аудиторів, незалежно від того, чи займаються вони громадською практикою, чи працюють у промисловості, торгівлі, державному секторі чи в освіті.

Згідно з Кодексом, цілі бухгалтерської професії і професії аудитора взаємопов`язані і полягають у виконанні роботи відповідно до найвищих стандартів професіоналізму, в досягненні найкращих результатів діяльності й загалом у задоволенні громадських інтересів, зазначених вище. Такі цілі вимагають задоволення чотирьох основних потреб: 1)Довіра. У суспільстві в цілому є потреба в довірі до інформації та до інформаційних систем. 2)Професіоналізм.Є потреба в особах, що їх клієнти, роботодавці чи інші зацікавлені сторони можуть без сумнівів визначити як професіоналів у сфері бухгалтерського обліку. 3)Якість послуг. Є потреба щодо впевненості в тому, що всі послуги, надані професійним бухгалтером, виконуються згідно з найвищими стандартами якості. 4)Конфіденційність. Користувачі послуг професійних бухгалтерів і аудиторів мають бути впевнені в наявності основ професійної етики, що регулюють надання цих послуг.

Кодекс етики складається з :

61. Фундаментальні принципи професійної етики бухгалтерів і аудиторів.

Фундамент. принципи професійної етики бухг-рів і аудиторів розроблені Міжнародною федерацією бухгалтерів у Кодексі етики проф..бухгалт-в.

Тескт Кодексу поділяється на три частини: чатсина А-стосується всіх професійних бухгалтерів, частина Б-проф-х бухгалт-в-практиків(в т.ч.аудиторів), част.В-штатних проф.-х бухгалтерів.

Доцих принципів належать: -чесність (доброчесність)-означає чесність, щирість, відвертість проф..бухгалтера у ділових стосунках, веденні своєї діяльності, наданні проф. послуг; -об*єктивність-аудитор не повинен ставити під сумнів твердження керівн-ва п-ва, не робити власних оцінок управлінc-х якостей керівн-ва.Проф-му бухгалтеру слід бути справедливим і не дозволяти собі упередженості, конфлікту інтересів та впливу інших осіб, які шкодитимуть його об*активності; -професійна компетентність та належна ретельність-проф.бухг-р має надавати проф.-ні послуги з належною ретельністю, компетентністю, старанністю, він зобов*язаний постійно підтримувати високий р-нь своїх проф..знань і вмінь, щоб забезпечити отримання клієнтом чи роботодавцем переваг проф..послуг, наданих компетентною особою, яка спирається на сучасні тенденції у практиці, законодавстві та методах роботи. – конфіденційність-проф.бухгалт.повинен зберігати конфіденційність інф-ї, одержаної в процесі надання проф..послуг, і не повинен використовувати чи розголошувати таку інформацію без належних та визначених повноважень, корім випадків, коли є юридичне чи проф.-не право або обов*язок розкривати цю інф-ю.- проф..поведінка-зобов*зує аудитора дотримуватись відпов-х законів і нормат-х актів і уникати будь-яких дій, які вплив.на погірш.репутації проф-ї.

Соседние файлы в папке Екзамен