Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен / Теория 2.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.87 Mб
Скачать

151. Мета, завдання та джерела інформації аудиту поточних фінансових інвестицій.

Аудит фінансових інвестицій.Відпов до П(с)БО2 “Баланс” фін інвестиції – це активи, які утримуються п-вом з метою збільш прибутку (%, дивідендів тощо), зростання вар-ті капіталу або ін вигод для інвестора. Фін вкладення здійсн з метою отримання сталого доходу та виявлення впливу на д-сть п-ва, що інвестується. Не всі вкладення капіталу є фін інвестиціями. Фін інвестув-я здійсн п-вом в таких осн-х формах:1).Внесення капіталу до статут-х фондів СП; 2).Внесення капіталу в доходні види грош інструментів; 3).Внесення к-лу в доходні види фондових інструментів (різні види ЦП,що обертаються на фонд ринку). Фін інвестиції поділ.на: а).довгостр (на період понад 1р та ті, що не можуть бути реалізовані вільно в будь-який момент): позикові та пайові. Довгостр інвестиції розгляд-ся як необ активи; б).поточні (строк погашення до року: еквіваленти грош коштів та ін пот фін інвестиції. Розгляд як пот активи. Джерела інфо:П(с)БО № 2, 12, 14, ЗУ “Про БО і ФЗ”; ПКО; виписки банку; акт прийм-передачі ОЗ; накладна на відпуск матеріалів та ін.; виправдовуючі доки; Книга обліку ЦП; довідки бухг-рії; реєстр;зв-ть;рах.14“Довгостр фін інвестиції”,34“Короткостр векселі одержані”, 35 “Пот фін інвестиції”; журнал-ордер № 3; ін. Осн напрями аудиту-перевірка: 1).прав-ті віднесення фін інвестицій до довгостр чи короткостр-х; 2).обгрунтованості віднес облігацій та векселів до довго- чи короткостр; 3).порядку віднес різниці між факт вит-ми та номін-ю вар-тю ЦП; 4).відображ дивідендів по акціям; 5).док-ня операцій; 6).прав-ть перерах в нац валюту ЦП, оплачених в ін валюті; 7).порядка фінансув витрат по зберіг-ню акцій та облігацій в банках; 8).існув-я акцій, переданих в заставу; 9).відпов-ть стр-ри портфеля ЦП та доків на їх придбання; 10).прав-ть відображ в обліку ЦП; 11).ведення АО по рах-ам (за видами довгостр фін вкладень та об’єктами інвестування;АО векселів – за кожним векселем; АО ощадних сертифікатів – по банках, що видали серт-ти; 12).прав-ть виплати періодичних доходів по купонним та безкупон облігаціям; 13).прав-ть виплати вар-ті майна при ліквідації п-ва; 14).порядок оплати ЦП при придбанні; 15).прав-ть відображ фін інвестицій в балансі; 16).прав-ть оцінки фін інвестицій (при придбанні, на дату балансу, при вибутті); 17).прав-ть кореспонденції рах-ів; 18).прав-ть переоцінки; 19).облік погашення і реал-ї фін інвестицій; 20).достовірність даних інвен-ції ЦП (прав-ть оформлення; реальність вар-ті; збереження ЦП – шляхом співставлення факт наявності з даними БО; своєчасне і повне відображ в БО отриманих доходів по ЦП), ін.

152. Мета, завдання та джерела інформації аудиту грошових коштів та їх еквівалентів у національній валюті.

Основн завд аудиту операцій з коштами, стану розрахунків та ін активів є: -факт виявлення грошей в касі;- перевірка збереження готівки в касі; -перевірка записів в касовій книзі; -складання акту перевірки каси; -перевірка прибут і видатк КО, доків та форм по суті; -перевірка відповідності касової дисципліни; -перевірка обліку кас операцій (перевірка прави-льності ведення журналу кас операцій, перевірка машино-грами по КО, перевірка стану аналіт обл, перевірка балансу по ГК і ф. 3; - надання висновку.

Джер інфо для аудиту грош коштів є: . 1) Первинні доки з обліку грош коштів.2)Облікові регістри, що використ для відображ госп операцій з обліку коштів, розрахунків та інших активів 3) Акти та довідки попередніх ревізій, ауд висновки та ін док-ція, що узагальнює результати контролю. 4) Головна книга. 5) Звітність. Під час аудиту грош коштів в касі потрібно керуватись чинними нормат та законод доками, а саме: Положенням про ведення кас операцій в нац валюті в Укр.

Для забезпеч надійності і збереження готівки, у відповідності з Полож про ведення кас операцій в нац валюті в У, каса повинна бути ізольована від ін приміщень, обладнана спец віконцем для проведення операцій з клієнтами і співробіт-никами, мати сейф чи металічну шафу, охоронно-пожежну сигналіз, яка відповідає вимогам діючого стандарту.

1й етап аудиту перевірки касових операцій передбачає проведення раптової ревізії каси з повним поаркушним перерах усіх грошей та ін цінностей, що знахя у касі п-ва (векселів, зобов'язань). Це перешкоджає можливості скрити недостачу, надлишок чи ін зловживання. До початку перевірки наявність грош коштів і ін цінностей касир повинен скласти касовий звіт. В нього включ всі приб і видатк касові доки, які знах в касі. Після перевірки грошей та ін цінностей в касі, склад відомість інв-ції каси та обов'язково результати фіксуються в роб доках а-ра. 2им етапом є перевірка правильності заповнення кас доків та орг-ції порядку ведення касо операцій. Під час перевірок з'ясовується наявність у п-ва касової книги, а також відповідність її оформлення вимогам наказу Мінстату. Перевірка операцій з видачі готівки з каси проводиться на 3му етапі аудиту. Особлива увага під час перевірок касової дисципліни має приділятися цільовому використ готівки, яку п-во одержує в установі банку. Суми і напрямки використ готівки, одерж в касі банку, порівнюються з аналогіч показниками їх факт витрачання із залученням відповідних виправдувальних доків. За результатами перевірки встановл конкретні факти нецільов використ готівки, з'ясовуються їх причини.Перевіряючи касові операції, необхідно встановити їх законність, достовірність і госп цілеспрямованість. При цьому старанно аналізуються повнота та своєчасність оприбуткування грошей в касу.

Соседние файлы в папке Екзамен