Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП (шпори).doc
Скачиваний:
172
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.09 Mб
Скачать

25. Процесуальне правонаступництво: види та значення.

Процесуальне правонаступництво – це заміна осіб (фізичних і юридичних), які є сторонами, третіми особами внаслідок переходу до них суб’єктивних прав чи обов’язків.

Умови процесуального правонаступництва:

  1. наявність одного з двох видів правонаступництво матеріального цивільного права:

    1. універсальне правонаступництво матеріального цивільного права. Можливе в разі смерті сторони, третьої особи із самостійними вимогами, ліквідація юридичної особи, що є стороною у справі. У цьому разі спадкоємець громадянина, правонаступник юридичної особи, стає стороною в матеріальних правовідносинах, а відповідно й процесуальним правонаступником у цивільній справі, або

    2. сингулярне правонаступництво матеріального цивільного права. Можливе при уступці вимоги, переведенні боргу або прийнятті обов’язку на себе. У цьому разі правонаступництво в матеріальних правовідносинах зумовлює процесуальне право наступництво;

  2. наявність судового процесу, порушеного на захист указаного права.

Значення процесуального правонаступництва полягає в постанові та виконанні судового рішення стосовно належної сторони – суб’єкта спірних матеріальних правовідносин.

Відмінність правонаступництва від заміни неналежного відповідача:

усі процесуальні дії, вчинені неналежним відповідачем, не

26. Поняття третіх осіб у справах позовного провадження. Види третіх осіб.

Треті особи – це суб’єкти цивільних процесуальних правовідносин, які вступають у порушену цивільну справу в суді сторін для захисту особистих суб’єктивних прав і охоронюваних законом інтересів. Як і сторони, треті особи заінтересовані в результатах розгляду судом справи: наслідки розгляду судом спірної справи між сторонами можуть вплинути на їх правове становище.

Так, автотранспортне підприємство, автомашина якого заподіяла шкоду громадянинові, і сам громадянин, котрий пред’явив про це позов до автопідприємства, насамперед, заінтересовані у результатах його розгляду, але заінтересованість у цьому має і водій автомашини, який перебував із заводом у трудових правовідносинах. У разі присудження із заводу збитків водій буде зобов’язаний відшкодувати заводові присуджене позивачеві.

Заінтересованість третіх осіб має матеріально-правовий і процесуально-правовий характер.

Матеріально-правовий характер цієї заінтересованості полягає в тому, що рішення, яке буде винесено судом по конкретному спору, може порушити матеріальні права третьої особи або стати підставою для сторони вимагати відшкодування збитків від неї – пред’явити до третьої особи позов за правом регресу.

Процесуально-правова заінтересованість третьої особи полягає в недопущенні постановлення судом несприятливого для себе рішення.

Залежно від способу вступу в процес по справі треті особи поділяються на два види:

  • треті особи, які заявляють самостійні вимоги (ст. 34 ЦПК). Така третя особа вважає себе суб’єктом спірного матеріального правовідношення, що розглядається судом за первісним позовом;

  • треті особи, які не заявляють самостійних вимог (ст. 35 ЦПК). Така особа вступає у спір між сторонами, маючи опосередкований матеріально-правовий інтерес у вирішенні справи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]