Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП (шпори).doc
Скачиваний:
172
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.09 Mб
Скачать

96. Форма і зміст заяви про видачу судового наказу.

Форма заяви про видачу судового наказу – письмова (ст.98 ЦПК України).

Зміст заяви про видачу судового наказу:

  1. найменування суду, в який подається заява;

  2. ім’я (найменування) заявника та боржника, а також ім’я (найменування) представника заявника, якщо заява подається представником, їхнє місце проживання або місцезнаходження;

  3. вимоги заявника і обставини, на яких вони ґрунтуються;

  4. вартість майна у разі його витребування;

  5. перелік документів, що додаються до заяви.

Заява підписується заявником або його представником і подається з її копіями та копіями доданих до неї документів відповідно до кількості боржників.

До заяви, яка подається представником заявника, повинно бути додано документ, що підтверджує його повноваження.

До неналежно оформленої заяви застосовуються положення статті 121 ЦПК, тобто заява залишається без руху до усунення недоліків:

  1. залишення заяви без руху та повернення заяви (ст. 98 та 121 ЦПК;

  2. відмова у прийнятті заяви (ст. 100 ЦПК).

97. Судовий збір за подання заяви про видачу судового наказу.

За подання заяви про видачу судового наказу сплачується судовий збір у розмірі 50% ставки, яка визначається з оспорюваної суми у разі звернення в суд з позовом у порядку позовного провадження (ст.99 ЦПК).

У разі відмови в прийнятті заяви про видачу судового наказу або у разі скасування судового наказу внесена сума судового збору стягувачу не повертається.

У разі пред’явлення стягувачем позову до боржника у порядку позовного провадження ця сума зараховується до суми судового збору, встановленої за позовну заяву.

98. Порядок розгляду заяв про видачу судового наказу.

У разі прийняття заяви стягувача про видачу судового наказу суд у триденний строк видає судовий наказ по суті заявлених вимог.

Видача судового наказу проводиться без судового засідання і виклику стягувача та боржника для заслуховування їх пояснень.

Зміст судового наказу (ст.103 ЦПК):

  1. дата видачі наказу;

  2. найменування суду, прізвище та ініціали судді, який видав судовий наказ;

  3. ім’я (найменування) стягувача і боржника, їх місце проживання або місцезнаходження;

  4. посилання на закон, на підставі якого підлягають задоволенню заявлені вимоги;

  5. сума грошових коштів, які підлягають стягненню, а також розрахунковий рахунок боржника (юридичної особи) в установі банку, з якого повинні бути стягнуті грошові кошти, якщо такий повідомлений заявником, яке майно присуджено та його вартість;

  6. сума судових витрат, що сплачена заявником і підлягає стягненню на його користь з боржника.

Судовий наказ повинен відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим Законом України «Про виконавче провадження».

Судовий наказ складається і підписується суддею у двох примірниках, один з яких залишається у справі, а другий скріплюється печаткою суду і видається стягувачу після набрання ним законної сили.

99. Набрання наказом законної сили.

Порядок відчаї судового наказу:

  1. видається у спрощеному порядку – у триденний строк з дня прийняття заяви стягувача, суд без проведення судового засідання, без заслуховування пояснень стягувача і боржника, приймає рішення про видачу чи відмову у видачі судового наказу, ґрунтуючись на наявних матеріалах.

  2. наказ складається у двох примірниках (один – залишається в матеріалах справи; другий – після набрання законної сили скріплюється печаткою суду і видається стягувачу), підписується суддею, який прийняв заяву про видачу судового наказу.

  3. Копія винесеного судового наказу невідкладно надсилається боржникові рекомендованим листом із повідомленням; одночасно надсилається й копія заяви стягувача з копіями доданих до неї документів з роз’ясненням йому прав у разі наявності заперечень проти вимог стягувача протягом 10 днів з дня отримання копії судового наказу подати заяву про його скасування.

Після видачі судового наказу (оголошення, а не видачі стягувачу) суд невідкладно надсилає його копію боржникові рекомендованим листом із повідомленням. Одночасно з копією судового наказу боржникові надсилається копія заяви стягувача з копіями доданих до неї документів та роз’яснюється його право в разі заперечення проти вимог стягувача протягом десяти днів з дня отримання судового наказу подати заяву про його скасування (ст.104 ЦПК).

Умови набрання судовим наказом законної сили та видачі його стягувачу для пред’явлення до виконання:

  1. ненадходження заяви від боржника протягом трьох днів після закінчення строку 10-денного строку на її подання;

  2. наявність даних про отримання боржником копії судового наказу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]