Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП (шпори).doc
Скачиваний:
172
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.09 Mб
Скачать

38. Прокурорське представництво.

Прокурорське представництво інтересів громадянина або держави в суді – це процесуальна діяльність, відповідно до якої прокурор, який реалізує повноваження, визначені Конституцією та законами України, вчиняє в суді процесуальні дії з метою захисту інтересів держави і громадянина.

Участь прокурора в цивільному процесі – це самостійний інститут цивільного процесуального права, який має свій предмет регулювання, свій суб’єктивний склад, зміст, об’єкт, а також свою мету, відмінні від таких в інституті представництва.

Прокурорське представництво, як і представництво, передбачене ст. 38 ЦПК, за своєю природою є цивільним процесуальним представництвом, так як в суді прокурор вчиняє процесуальні дії на захист порушених чи оспорюваний прав, свобод та інтересів громадян і держави, однак воно суттєво відрізняється від закріпленого чинним законодавством інституту представництва в суді наступним:

  1. прокурорське представництво є самостійною формою діяльності, що здійснюється особливим органом. Воно є публічним представництвом, що є самостійною функцією прокуратури.

  2. прокурор здійснює представництво інтересів громадян або держави в суді від свого імені без довіреності чи інших підтверджень.

  3. прокурор не перебуває в матеріально-правовому зв’язку з особою, яку він представляє.

  4. прокурор може представляти в суді інтереси громадянина чи держави лише за наявності підстав, указаних в законі (законне представництво).

  5. особа, яку представляє прокурор, не може обмежити процесуальні права прокурора, на відміну від звичайного представника.

  6. прокурор хоча й має вступити у справу на будь-якій стадії, проте на відміну від звичайного представника прокурор повинен цей вступ нормами закону (наприклад, неможливістю подання скарги самою заінтересованою особою).

Точки зору на прокурорське представництво:

  1. Прокурорське представництво – це один з видів представництва в суді (Фурса С., Головченко В).

  2. Прокурорське представництво – це офіційне представництво (Руденко Н.В., Штефан М.Й.).

  3. Прокурорське представництво є цивільним процесуальним представництвом, проте з певними особливостями, закріпленими у законі (Червоний Ю.С.).

39. Мета і підстави участі в цивільному процесі державних органів, органів місцевого самоврядування та фізичних осіб, які захищають права інших осіб.

Органи та особи, яким надано право захищати прав інших осіб та мета такої діяльності:

  1. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини з метою захисту прав та охоронюваних інтересів інших осіб,

  2. прокурор з метою захисту прав та охоронюваних інтересів осіб та інтересів держави,

  3. органи державної влади з метою здійснення покладених на них повноважень і для захисту прав, свобод громадян, інтересів держави та суспільства,

  4. органи місцевого самоврядування з метою здійснення ними компетенції у галузі виконавчо-розпорядчої і правоохоронної діяльності,

  5. фізичні та юридичні особи (профспілки, підприємства, уста­нови, організації та громадяни) з метою виконання ними своєї соціальної ролі по захисту трудових, інших соціально-економічних прав та інтересів працівників, фізичних осіб.

Підставами участі у процесі зазначених суб’єктів, на відміну від прокурора, який самостійно визначає підстави для судового представництва і форму його здійснення, є норми цивільного процесуального права й інших галузей права, які, надають їм повноваження захищати права та інтереси інших осіб. Наприклад: органи опіки і піклування управомочені подавати позови: про визнання шлюбу недійсним (ст. 42 СК); про позбавлення батьківських прав (ст. 165 СК); про відібрання дітей без позбавлення батьківських прав (ст.170 СК); органи опіки та піклування чи наркологічного чи психіатричного диспансеру – про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (ст.237 ЦПК); органи місцевого самоврядування – про визнання спадщини відумерлою (ст.274 ЦПК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]