Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП (шпори).doc
Скачиваний:
171
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.09 Mб
Скачать

46. Розшук відповідача

Розшук відповідача – це процесуальна дія, яка здійснюється у разі якщо місцеперебування відповідача в справах за позовами про стягнення аліментів або про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю фізичної особи, невідоме, на підставі ухвали суду про його розшук та включає у себе комплекс розшукових заходів, які проводяться з метою встановлення місцеперебування боржника. Розшук проводиться органами внутрішніх справ (територіальними підрозділами служби громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб (ГІРФО)), а витрати на його проведення стягуються з відповідача в дохід держави за рішенням суду.

Порядок розшуку боржника - фізичної особи затверджено наказом Міністерства внутрішніх справ України від 27 серпня 2008 р. № 408, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 5 листопада 2008 р. за № 1078/15769. 

Розшук оголошується відповідно за місцем виконання рішення або за останнім відомим місцем проживання (перебування) боржника або за місцем проживання (перебування) стягувача. Ухвалою суду визначається підрозділ внутрішніх справ, на який покладається розшук боржника.

Порядок здійснення розшуку:

  1. протягом 10 діб з часу отримання ухвали суду про оголошення розшуку боржника (за датою реєстрації в канцелярії органу внутрішніх справ) працівник підрозділу ГІРФО, який за своїми службовими обов’язками відповідає за розшук боржників, заводить розшукову справу з установлення місцеперебування боржника та виносить постанову про оголошення державного розшуку та заведення розшукової справи. Після цього розшукова справа реєструється в журналі обліку розшукових справ.

  2. Водночас із постановою про заведення розшукової справи працівник заповнює розшукову картку з фотокарткою у двох примірниках, інформаційно-статистичну та облікову картки на боржника в одному примірнику. Зазначені документи підписуються начальником відповідного органу внутрішніх справ і протягом 3 діб направляються до управління (відділу) інформаційних технологій. Примірник розшукової картки також надсилається до адресно-довідкового бюро. Копія розшукової картки надсилається до У(В)ГІРФО головних управлінь, управлінь МВС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі для здійснення контролю. Крім того, до Адміністрації Державної прикордонної служби надсилається повідомлення про те, що особа перебуває в розшуку як боржник. Повідомлення підписується начальником ГУМВС, УМВС або його заступником.

  3. Після цього складається план першочергових розшукових заходів, який затверджується начальником органу внутрішніх справ або особою, яка його замінює, відповідно до якого початкові заходи щодо встановлення місцеперебування боржника здійснюються протягом 10 діб після винесення органом внутрішніх справ постанови про оголошення державного розшуку. На етапі першочергових розшукових заходів:

    1. вивчається інформація про боржника, унесена до ухвали суду, акта державного виконавця про неможливість стягнення боргу, копії виконавчого листа, які обов’язково мають додаватися до ухвали суду, інші матеріали, у яких міститься інформація про боржника;

    2. здійснюється перевірка боржника за обліками У(В)ІТ, адресно-довідкового бюро ГУМВС, УМВС тощо, довідки про результати перевірок долучаються до розшукової справи;

    3. здійснюється опитування стягувача, під час якого з’ясовуються наявні в нього відомості про боржника, а також установлюється коло осіб, з якими боржник підтримував стосунки і які ймовірно можуть мати відомості про його місцеперебування;

    4. складається довідка про боржника, у якій зазначаються такі дані:

      1. прізвище, ім’я, по батькові;

      2. дата і місце народження;

      3. місце проживання;

      4. освіта, останнє відоме місце роботи;

      5. стосунок до військової служби;

      6. імейний стан та інші дані.

    5. Надсилається інформація про розшук:

      1. до територіального підрозділу служби громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб за місцем отримання боржником паспорта для внесення її до графи службові відмітки заяви про видачу паспорта;

      2. до відповідного органу реєстрації актів цивільного стану за місцем його народження на випадок його звернення з приводу видачі повторного свідоцтва про народження або зміни імені.

  4. Після здійснення першочергових розшукових заходів не пізніше ніж через місяць з початку провадження працівник вивчає наявні матеріали та складає план подальших заходів з встановлення місцеперебування боржника, до якого включає пункти щодо перевірки:

    1. за оперативно-розшуковими та профілактичними обліками органів внутрішніх справ;

    2. відомостей щодо можливості отримання паспорта громадянина України для виїзду за кордон та оформлення документів для виїзду на постійне проживання за межі України;

  5. за обліками житлово-комунальних підприємств органів місцевого самоврядування,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]