Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП (шпори).doc
Скачиваний:
172
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.09 Mб
Скачать

64. Види територіальної підсудності.

Види територіальної підсудності: загальна, альтернативна, договірна, виключна, за зв’язком справ.

Загальна підсудність визначається компетенцією суду по розгляду справи залежно від знаходження відповідача (ст. 109 ЦПК України). Якщо ним є фізична особа, то позови пред’являються до суду за місцем її проживання. Позови до юридичних осіб (підприємств, уста­нов, організацій незалежно від форми власності) пред’являються за їх місцезнаходженням. Правила загальної підсудності поширюють свою дію на всі справи позовного провадження, за винятком тих, для яких ЦПК України встановлює інший вид підсудності. Пред’явлення позову за місцем проживання відповідача створює сприятливі умови для захисту його прав та інтересів у спірних правовідносинах з позивачем, оскільки самим пред’явленням позову він поставлений у скрутніше станови­ще за позивача. Крім того, первісні витрати у справі, при її відкритті в суді, несе позивач, тому загальна підсудність дис­циплінує його, стримуючи від пред’явлення безпідставних по­зовів, оскільки у разі відмови в їх задоволенні судом він буде позбавлений можливості стягнути витрати у справі з відпо­відача і зазнає невиправних матеріальних збитків.

Альтернативною називається підсудність, за якою декіль­ка судів є компетентними розглянути справу. Позов може бу­ти пред’явлений до одного із судів, визначених законом. Оскільки право вибору належить позивачеві, то ця підсуд­ність названа ст. 110 ЦПК України підсудністю за вибором по­зивача. Альтернативна підсудність є пільговою, вона встанов­лена для невеликої категорії справ, які мають особливо важ­ливе життєве значення для громадян. Визначена вона ст. 110 ЦПК України для позовів про стягнення коштів на утримання (аліменти) і про встановлення батьківства, позовів робітників і службовців, що випливають з трудових правовідносин можуть подаватися як за місцем проживання відповідача, так і за місцем проживання позивача.

Виключна підсудність встановлює, що пред’явлення по­зовів у деяких справах можливе тільки у точно визначеному законом суді. Вона передбачена ст. 114 ЦПК України для позовів з приводу нерухо­мого майна, про виключення майна з опису, позови креди­торів спадкодавця, пред’явлені до прийняття спадщини спад­коємцями, підсудні суду за місцем знаходження цього майна або його основної частини. Виключна підсуд­ність передбачена: для позовів клієнтів до перевізників, що випливають з договорів перевезення вантажів, пасажирів, по­шти або багажу, які підсудні судові за місцем знаходження перевізника управління транспортної організації.

Договірна підсудність встановлюється за угодою сторін, во­на ще називається добровільною. Сторонам надається право встановлювати тільки договірну територіальну підсудність (ст. 112 ЦПК України), але не родову, а також не дозволяється змінювати виключну підсудність. Угода сторін про підсудність може бути викладена у формі окремого письмово договору або включена до змісту конкретного цивільного договору: поставки, купівлі-продажу тощо. Встановлена цивільна підсудність є обов’язковою для сто­рін, але вони можуть відмовитися від одержаних ними пере­ваг у підсудності. Сторона договору про підсудність може оспорювати його за­конність і обґрунтованість. Суд, встановивши, що такий до­говір порушує інтереси сторін або інших осіб, має право визнати його недійсним і застосувати до справи правила про підсудність, передбачені законом.

Підсудність за зв’язком справ вста­новлює, що позов має розглядати суд, який розглядає іншу, пов’язану з ним справу. Так створюються кращі умови для дослідження всіх матеріалів у справі з метою виявлення дійсних обставин, прав і обов’язків сторін, а також для еко­номії процесуальних засобів і часу. Статтею 113 ЦПК України передбачено, що позови до кількох відповідачів, які прожива­ють або знаходяться в різних місцях, пред’являються за місцем проживання чи знаходження одного з них за вибором позивача. Зустрічний позов незалежно від його підсудності подається до суду за місцем розгляду первісного позову. Цивільний позов, що випливає з кримінальної справи, роз­глядається судом разом з такою справою.

Підсудність за ухвалою суду. Підсудність цивільних справ, у яких однією із сторін є суд або суддя цього суду, визначається ухвалою судді суду вищої інстанції без виклику сторін (ст.108 ЦПК). Підсудність справ за участю громадян України, якщо обидві сторони проживають за її межами, за клопотанням позивача визначається ухвалою судді Верховного Суду України. У такому самому порядку визначається підсудність справи про розірвання шлюбу між громадянином України та іноземцем або особою без громадянства, які проживають за межами України (ст. 11 ЦПК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]