Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦБ 41-45.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
61.95 Кб
Скачать

41. Оцінка нбу діяльності банків за системою оцінки ризиків.

Забезпечити стійке функціонування банків та виконання ними важливих суспільних функцій можна завдяки досконалому механізму нагляду та контролю за їх діяльністю, аби він не виходив за межі правого поля, тобто був врегулюваний законодавчими і нормативними актами. Нагляд на основі оцінки ризиків – це система, у рамках якої виробляється спільна термінологія та послідовні підходи до управління ризиками в банківських установах будь-якого рівня.За цією системою Правління та Спостережні ради комерційних банків повинні створити системи ризик-менеджменту в їхніх банках. Вони ж повинні нести відповідальність за рівень прийнятих ризиків та якість механізмів управління ними.

  Нагляд на основі оцінки ризиків оцінює якість систем ризик-менеджменту, виявляє причини виникнення проблем та виробляє спосіб звести до мінімуму негативні наслідки ризику.     Система оцінки ризиків(СОР) пропонує чіткий та вичерпний метод подання інформації та документування висновків щодо кількості ризиків, якості управління ними, сукупного рівня ризиків та напрямку їх зміни. СОР повинна складатися з трьох основних компонентів, необхідних для того, щоб служба нагляду могла здійснювати нагляд на її основі, а саме:

- поділ (класифікація) ризиків на окремі категорії;

-критерії оцінки кожної категорії ризику;

- оцінка обсягів ризику, якості управління ним, та напряму його зміни.

НБУ виділено 9 категорій ризиків: кредитний, ризик ліквідності, зміни процентної ставки, ринковий, валютний, операційно-технологічний, репутації, юридичний та стратегічний.

42. Охарактеризуйте порядок формування і використання банками України резерву на покриття можливих втрат за кредитними операціями.

Комерц. банки формують резерв для покриття можливих збиткiв, що можуть бути завдані в результатi його кредитної дiяльностi. Комерц. банки зобов’язані створювати резерви для вiдшкодування можливих втрат за основним боргом (без процентiв та комiсiй) за всiма видами наданих кредитів у нац. та iноз. валютах, включаючи депозити, кредити іншим банкам, суб’єктам господарювання (овердрафт, враховані векселі, факторингові операції, фінансовий лізинг), надані гарантіії та поручительства.  Не створюється резерву за бюджетними кредитами, а також за кредитами та депозитами між установами в системі одного комерційного банку. Резерв використовується на покриття безнадiйної заборгованостi, яка виникла від кредитної діяльності банку. Розмiр резерву визначається відповідно до загальної суми всiх кредитів, класифiкованих за ступенем ризику і з урахуванням коефiцiєнтів ризику.  Резерв подiляється на резерв під стандартну та нестандартну кредитну заборгованість.  Нестандартна кредитна заборгованість включає в себе кредити пiд контролем, субстандартнi, сумнiвнi, безнадiйнi кредити.    Комерцiйний банк зобов’язаний щоквартально уточнювати загальний обсяг резерву вiдповiдно до сум фактичної кредитної і депозитної заборгованостi за станом за останній робочий день звiтного кварталу за групами ризику.

   Визначаючи розмір резерву, комерцiйні банки здiйснюють класифiкацiю виданих кредитів і депозитів та оцiнку кредитних ризикiв з урахуванням таких чинників: - фiнансового стану позичальника; - погашення позичальником кредитної заборгованостi за основним боргом та процентів за нею.    Комерц. банк використовує для оцінки фінан. стану позичальника — юр. особи коефіцієнти загальної ліквідності, абсолютної ліквідності, автономності, маневреності власних коштів.

   Згiдно з оцiнкою фiнансового стану позичальника та перспектив його розвитку кредити класифікують за такими категорiями: - клас “А” — фiн. дiяльнiсть дуже добра i дає змогу погашати основну суму кредиту та % за нею у встановленi строки. - клас “Б” — фiн дiяльнiсть добра або дуже добра, але немає можливостi пiдтримувати її на цьому рiвнi протягом тривалого часу;- клас “В” — фiн. Дiял. задовiльна, але спостерiгається чiтка тенденцiя до погiршення;- клас “Г” — фiн. дiяльнiсть погана i спостерiгається її чiтка циклiчнiсть протягом коротких перiодiв часу;- клас “Д” — фiн. дiяльнiсть свiдчить про збитки i очевидно, що нi основна сума кредиту, нi вiдсотки за нею не можуть бути сплаченi.

  При визначенні розміру резерву сума заборгованості за кожним позичальником окремо зменшується на вартість: - гарантій (гарантiй Кабінету Міністрів України; гарантiй іноземних банкiв, що мають високий рейтинг надійності); - застави (грошових вкладів i депозитів позичальника, якi розмiщенi у банку, що надає кредити; майна та майнових прав позичальника).

   Резерви за всіма кредитними операціями формується у ваюті кред. Опер. Та поділяються на :резерви під стандартну заборгов.; резерви під нестанд. Заборгов. За кредитниим операціями, які класифікуються, як: «під контролем», «субстандартні», «сумнівні», «безнадійні». Резер формується за кожною группою ризику відповідно до сум фактичної кредитної забогов. Станом на перше число місяця, нвступного за звітним.

Резерв викор. Лише для покриття збитків за непогашеною позичальником заборгов. За кредит. Операціями в частині основоного боргу, стягнення якого неможливе.Безнадійна заборгов. Списується банком за рішенням правління за рахунок резерву під нестанд.заборгов.

Резерви під стандарт. Заборгов. Використовуються для нарощування капітальної бази банку і враховується в складі додаткового капітау при розрах. Регулятивного капіталу.