Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦБ 41-45.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
61.95 Кб
Скачать

43. Охарактеризуйте порядок формування і використання банками резерву на покриття можливих втрат від дебіторської заборгованості.

Комерц.банки формують резерв за всією дебіторською заборгованістю, що обліковується на балансі банку за винятком дебіторської заборгованості за операціями з грошово-речовими лотереями; за індексацією грошових заощаджень.

Для формування резерву банки щомісячно проводять інвентаризацію дебіт.заборгованості, що обліковується на балансі, станом на перше число місяця, наступного за звітним.

Уся дебіторська заборгованість ділиться на 4 групи ризику залежно від кількості днів з часу її виникнення на балансі .

Дебіторська заборгованість першої групи вважається стандартною, а решта трьох груп — нестандартною. Дебіторська заборгованість четвертої групи, що обліковується на балансі 361 і більше днів, вважається безнадійною, тобто збитковою. Відраху­вання в резерв здійснюється за всією нестандартною дебіторською заборгованістю, тобто дебіт. заборгованістю, яка віднесена до останніх трьох груп ризику.

Розмір відрахувань до резерву диференціюється залежно від:виду дебіторської заборгованості;строку;к-ті днів прострочення.

Резерв під дебіторську заборгованість за відповідною групою ризику формується в установленому НБУ відсотку від фактичного її обсягу, виходячи із кількості днів прострочення, але не меншому, ніж це передбачено за загальним строком обліку її на балансі. 

Банки зобов’язані щомісячно коригувати розмір резерву. Якщо за результатами проведеної класифікації дебіторської заборгованості за ступенем ризику сума фактично створеного резерву виявиться меншою за розрахункову суму резерву, банк проводить дорезервування.

Якщо розрахункова сума резерву на звітну дату виявиться меншою фактично створеного резерву, то комерційний банк проводить коригування резерву на суму зменшення дебіторської заборгованості.

За рахунок створеного резерву списується безнадійна (збиткова) дебіторська заборгованість за рішенням відповідного органу управління банком. Списану за рахунок резерву дебіторську заборгованість банки мають обліковувати на позабалансових рахунках і продовжувати роботу з клієнтами щодо її погашення до закінчення строку позовної давності, після чого така дебіторська заборгованість списується з позабалансових рахунків.

44. Контроль нбу за дотриманням банками економічних нормативів. Санкції нбу за порушення нормативів.

Національним банком встановлено такі групи економічних нормативів:нормативи капіталу, нормативи ліквідності,нормативи кредитного ризику, нормативи інвестування, нормативи відкритої валютної позиції.

Контроль за дотриманням комерційними банками ек. нормативівздійснюється щодня та щомісяця регіональними управліннями та Управлінням нагляду за великими банкамиНБУ. У разі

невиконання у встановлений Національним банком термін вимог щодо усунення порушень економічних нормативів НБу має правозастосовувати такі заходи:

1) накладати штраф на керівників банків та інших фінансово-кредитних

установ;

2) накладати на банки та інші фінансово-кредитні установи штрафи

відповідно до положень, затверджених Правлінням Національного банку;

3) усувати керівництво від управління банком та іншою

фінансово-кредитною установою і призначати тимчасову адміністрацію;

4) припиняти дію ліцензії на здійснення окремих банківських операцій на

термін до одного року.

У разі порушення законів чи інших нормативних актів, що спричинило значну втрату активів і настання неплатоспроможності банку або заподіяло істотну шкоду інтересам його клієнтів, Національний банк має право відкликати ліцензію на здійснення усіх банківських операцій, прийняти рішення про реорганізацію або ліквідацію банку та призначити ліквідатора.

Штрафні санкції за порушення нормативів платоспроможності, достатності капіталу банку, ліквідності розраховуються як середньоарифметична величина за місяць. Штрафні санкції за порушення нормативів максимального розміру ризику на одного позичальника, максимального розміру кредитів, гарантій та поручительств, наданих одному інсайдеру, максимального сукупного розміру кредитів, гарантій та поручительств, наданих інсайдерами, відкритої валютної позиції застосовуються у кожному випадку порушення та контролюються щоденно. Заходи впливу за порушення економічних нормативів до комерційних банків застосовуються регіональними управліннями НБУ. При цьому вони обов'язково щоразу погоджуються з управлінням контролю економічних нормативів департаменту безвиїзного нагляду НБУ.