Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Центральний економічний район.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
27.03 Кб
Скачать

Центральний економічний район

Склад:Київська, Черкаська області та місто Київ.

Площа:49,8 тис.(8,3% від площі України).

Район розташований у зоні Полісся і Лісостепу. Територія району характеризується невеликою заболоченістю, помірно-континентальним кліматом, високою природною родючістю ґрунтів.

Економічним і соціальним ядром району є місто Київ – столиця України.

Природно-ресурсний потенціал: У порівнянні з іншими областями України Центральний регіон на корисні копалини бідний. Його мінерально-сировинна база на 15,78% складається з паливно-енергетичних корисних копалин (торф), на 56,6% - із сировини для виробництва будівельних матеріалів, решта – це руди рідкісних металів, питні, технічні та мінеральні води. Клімат і ресурси Центрального економічного району досить сприятливі для розміщення промислових підприємств, розвитку шляхів сполучення, а рівнинний характер рельєфу для механізованого сільського господарства. Природно-кліматичні умови допомагають і рекреаційної діяльності – лікуванню і відпочинку на базі річок, озер, лісів, підземних мінеральних вод тощо. В мінерально-сировинній базі район виділяється, насамперед, запасами бентонітових глин, суглинків та каолінів як формотворчих матеріалів металургії і виробництво стінової кераміки, будівельного каменю, пісків для будівництва тощо.

Водні ресурси достатні для розвитку різних видів економічної діяльності як виробничої, так і соціально-побутової та транспортної.

Лісові ресурси є дуже значними, серед них переважають дуб, береза, сосна і вільха. Вони мають санітарно-гігієнічне й оздоровче призначення, а також використовуються для захисту ґрунтів від ерозії, поліпшення мікроклімату, для рекреаційних та виробничих цілей. У зв'язку з радіаційним забрудненням території району, яке сталося в результаті аварії на Чорнобильській АЕС, його природно-ресурсний потенціал знизився.

Земельний фонд регіону за своїм родючим потенціалом є одним з найвищих у державі. Сучасний стан використання земельних ресурсів регіону характеризується такими даними: сільськогосподарська освоєність території області складає 66,6%, у тому числі під ріллею – 54,5%, решта – перелоги, багаторічні насадження, сіножаті та пасовища. Одним із незаперечних досягнень земельної реформи є запровадження оренди землі. Майже половина площі земельних часток паїв здається в оренду терміном до 5 років.

Демографічний потенціал. Чисельність населення: Центральний економічний район є середнім за чисельністю наявного населення ( 12,4 % загальної кількості населення).

Густота населення:Район є одним з найбільш густо заселених, передусім, за рахунок значної чисельності населення міста Києва (3279 чол. На 1 ). Середня густота населення Центрального району поступово зменшується, зараз вона становить 117 чол. на 1

Відтворення населення:Показники народжуваності населення району – 10,11‰ Смертність – 15,0‰, природний приріст населення – 4,9‰.

Вікова структура:Питома вага населення старше працездатного віку в загальній чисельності населення Центрального економічного району майже не зросла, причому в Україні цей показник підвищився більш істотно. Вікова структура за рахунок поповнення населенням молодших груп, невеликої частки осіб похилого віку є досить сприятливою.

Трудовий потенціал: Ринок праці Центрального району є значно диференційованим за основними тенденціями розвитку. Зокрема, для Київської й особливо Черкаської областей є характерними ознаки трудодепресивності, для міста Києва, - навпаки, нестача трудових ресурсів, найбільша в країні мобільність робочої сили та місткість ринку. Чисельність економічно активного населення віком 15-70 років у 2008 р. становила 2961,1 тис. осіб(13,2% від загальної кількості відповідного віку в Україні): у Київській області – 846,7 тис. осіб(63,9% до усього населення відповідного віку), у Черкаській – 647,2 тис.(65,1%), у Києві – 1467,2тис.осіб(67%).

Виробничий потенціал:Досить значним у районі, адже основні засоби виробництва складають понад 13% від їх обсягу в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]