Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 1.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Питання для обговорення

1. Що ви розумієте під монологічним мовленням?

2. Які типи монологічного мовлення ви знаєте?

3. Яка структура опису? Наведіть приклад.

4. Назвіть структурні особливості розповіді. Наведіть приклади.

5. Яка структура роздуму? Наведіть приклади.

Практичні завдання

1. Прочитайте та прокоментуйте жартівливий діалог. Поясніть уживання розділових знаків у діалозі.

- Ой, то-то, друже, зима люта буде!

- Невже?

- Страшенні морози будуть!

- Та ну?

- Так буде холодно, що аж-аж!

- А ти звідки знаєш?

- Бо ж у мене кожуха немає.

2. Продовжіть діалоги за даним початком.

а) - Марійко, чому тобі не подобається Дмитро? Такий гарний хлопець.

- Гарний? А подивись...

б) - Добрий день, Романе!

- Добрий день, Галино! Радий тебе бачити! Ти сьогодні така гарна!

в) - Оленко, приходь до нас у гості!

- Дякую! А хто у вас буде?

Схарактеризуйте діалоги, діалогічні єдності, репліки.

3. Доберіть 2-3 українські народні пісні, які були б побудовані у формі діалогу. Назвіть у них діалогічні єдності.

4. Перепишіть речення, розкрийте дужки і поясніть правопис.

1. Він хотів не тільки врятувати озимину від випрівання, а й дбав, щоб (в)осени (як)(най)більше всотала води земля, щоб напилася вона (до)схочу (Скляр.). 2. Ще (за)годину, і (ще)за хвилину будуть далеко(далеко) вони (Л.Укр.). 3. По легенькому вітрі (на)сніг лягав гній-сипець, а під цим покровом все (по)волі тануло, земля пила (до)схочу води (Скляр.). 4. Стояла (над)звичайно приємна й тиха весна, рожева пелюстка (з)яблуні падала майже (прямо)висно (Янов.). 5. (З)неба спливала хмара, і десь глибоко (в)низу відсвічувався зірками Дніпро (Баш). 6. Та ось ріка трохи завернула (в)бік, і течія (по)мітно стала посилюватися (Баш). 7. (В)горі (над)нами зашумів вітрець, і досвітня темна пелена паморозі повисла (над)головами сина і матері (Стельм.). 8. (У)ночі, тільки(но) викотився (з)за лісу місяць, ярмаркові (с)правді виїхали (з)села (Скляр.). 9. (З)вечора, лише сонце сховається (за)лісом, (на)проти червонобарвистого неба (не)порушно стоять чорні, (ледь)засніжені дерева (Трубл.).

5. Прочитайте речення, вкажіть, де виділені слова є членами речення, а де - вставні слова. Перепишіть, підкресліть вставні слова і поставте розділові знаки.

1. Пісня здавалось бриніла в ньому (К.). Біля неї був Прокіп і їй здавалося, що він одразу виріс (К.). 2. Видно шляхи полтавськії і саму Полтаву (І.К.). Доведеться видно заночувати десь у дорозі. 3. Все під силу все можливо нам трудящим людям (Шв.). Того можливо не знайду я слова щоб наш прекрасний оспівати світ (Рил.). 4. Роби сам як знаєш. Небо таке знаєш особливе (Зб.).

6. Відредагуйте дані висловлювання.

Пошта

Зверніться в любе почтове отдєлєніє. Журнали подорожали. Не підписали на журнали. Підписка на газети. Візьміть каталог ізданий. Прочитайте, там все напечатано. Уплатіть за газети. Пріложеніє до журнала. Молодьожка. Це пройшло по всім газетам. Я не получаю газет вже дві неділі. Заказний лист. Накладна плата. До востребованія. Почтовий ящик. Абонентний ящик. Почта перегружена. Тут нема печаті. Я спочатку складу пісьма. Ви принесли лист не по адресу. Ми переписуємося. Подай правильний адрес. Почтова откритка. Почтальйон приніс ізвєщєніє. Получив перевод на гроші.

7. Чи “білет” і “квиток” те саме ?

(Антисуржик, стор. 65).

8. Поставте потрібні розділові знаки при прямій мові.

Думала сумна смерека

Де краса у мене

Ось у інших розвилося

Листячко зелене.

А я стою однакова

Літом і зимою

Як мій дуб мене покине

Що буде зі мною

(Д.Павличко)

Ну а тепер беріться до діла весело запропонував Андрій (О.Бойченко). Еге подумав Остап так ось воно що! (М.Коцюбинський). Яка ти розкішна земле думала Маланка. Весело засівати тебе хлібом прикрашати тебе зелом заквітчати квітами (М.Коцюбинський). Зараз сказав Матюха Потім згадав щось і повернув голову до жінки. Де там Зінька з кислицями?(І.Неч.-Лев.).

9. Складіть опис (5-6 речень) зимового лісу, використавши у структурі тексту: а) відокремлену обставину, виражену дієприслівниковим зворотом; б) однорідні додатки; в) складносурядне речення з єднальним сполучником; 7) складнопідрядне речення з підрядним реченням умови.

10. Визначте тип речення і побудуйте його структурну схему.

Данило відсунув двері, вдихнув сирої погрібної пітьми, наповненої духом підопрілого сіна з примістки й торішнього акацієвого насіння, що лишилося невисіяним, і сів на поріжку, відчуваючи, що вже ніколи в світі, до смерті, до сліпоти не піде звідси, з розсадника, що тільки й жив узимку мрією про цю мить...

(Г.Тютюнник)

11. Напишіть пояснювальну записку. Підготуйте усне повідомлення про пояснювальну записку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]