Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 1.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Питання для обговорення

1. Що називається орфографію?

2. Що є одиницею орфографії?

3. Назвіть принципи українського правопису. Схарактеризуйте їх.

4. Назвіть основні типи орфограм за графічним вираженням.

5. Які зміни відбулися в українському правописі у вживанні великої літери, у правилах переносу, правописі іншомовних слів та складних іменників.

Практичні завдання

1. Встановіть, за яким принципом пишеться кожне слово.

Ярослав Мудрий мав пять синів: Ізяслава, Святослава, Всеволода, Ігоря і Володимира. Між тих синів поділив він цілу Україну на пять уділів, а ще шостий уділ - Галичину, дав своєму внукові Ростиславові, що був сином Володимира.

На жаль, ті сини Ярослава Мудрого не жили по батьківській смерті в згоді так, як того бажав їх славний батько. Вони зараз почали між собою воювати, а з того користали нові вороги України - половці, що прийшли тоді з каспійських степів. (“Історія України”)

2. Запишіть слова відповідно до правил українського правопису, поясніть їх написання.

Авто/транспорт, радіо/локатор, інженер/електрик, сільсько/господарський, складно/скорочені, складно/підрядне, псевдо/науковий, псевдо/(Ф,ф)ауст, віце/адмірал, місто/герой, ясно/зелений, квітка/лілея, ромен/зілля, жовто/гарячий, машино/ремонтний, Велика /(В,в)едмедиця, Аму/(Д,д)аря, Софіївська/ (Б,б)орщагівка, (Я,я)сна/ П,п)оляна, південно/словянський, девяти/процентний, контрольно/вимірювальний, Івано/ (Ф,ф)ранківськ,, пів/вагона, пів/коло, вічно/зелений, людино/день, дівчина/рибчина, норд/вест, пів/(Є,є)ропи, пів/яблука, пів/ящика, обер/лейтенант, аеро/фото/зйомка, вчитель/історик.

Повторіть теми “Правопис складних слів”, “Правопис складних іменників”, “Правопис складних прикметників”, “Правопис складних географічних назв” (за підр. Г.О.Козачук: Українська мова.Практикум. - К., 1991).

3. Від поданих словосполучень утворіть, де можливо, складні слова; перевірте правопис за “Орфографічним словником”, поясніть написання.

Висока кваліфікація, добувати сіль, подібний до мяча, культура і побут, історія й етнографія, північний схід, обернена пропорція, рожевий і золотий, Біла Церква, двадцять чотири поверхи, чітко виражений, суспільно корисний, ломити камінь, скло і бетон.

4. Підготуйте повідомлення про лист. Напишіть будь-який діловий лист (запит, вимогу, прохання, звернення, попередження, нагадування, підтвердження, відмову, гарантійний лист).

5. Відредагуйте речення та словосполучення. Поясніть наявні орфограми.

Повістка дня слідуюча. Я виступаю з докладом. Приступаємо до обговорення (до роботи). Я лишаю вас слова. Нарада по проблемам. Збори відбудуться в три години. Міністерство дає добро. На цьому питанні зупинюсь більш конкретніше. У цьому питанні ми розберемось. Саме основне питання. Першим ділом треба вирішити це питання. На ділі получається щось друге. Ви правий (не правий). Ітак будемо сумувати наші прибутки. Я не відказуюсь від своїх слів. Це моє особисте враження. Це сама відповідальна задача. Про це говорити не приходиться. Маємо виконати великий обєм роботи.

6. Поставте потрібні розділові знаки. Поясніть наявні орфограми.

У людини одна турбота думати про хліб (П.Мирний). Туди де мій дім і хочу я летіти (Б.Олійник). Це ти Бальківщино в невтомнім труді як прапор шумить над віками (В.Сосюра). Світе ясний, світе мій прекрасний хочу я у пісні повсякчасно лиш для тебе жити не вмирать (В.Сосюра). Де ж ви голубятка мої соколи ясні? (М.Вороний) Південний крвю як тепер далеко лежиш від мене ти!(Л.Українка) О земле рідна Знаєш ти свій шлях у бурі у негоді (М.Рильський).

Повторіть теми “Розділові знаки при уточнюючих членах речення”, “Розділові знаки при звертанні”.

7. Визначте тип речення і побудуйте його структурну схему. Поясніть наявні орфограми.

За тиждень Степан упорядкував архів і дав лад бібліотеці, пораючись коло неї з якоюсь чуттєвою втіхою, бо любив цю справу, любив книжки, як може їх любити той, хто з них почерпнув не тільки перше знання про світ, а й захоплення ним - для того книжка лишається вічним, мінлиіим і живим добродієм (В.Підмогильний).

8. Складіть опис рідного міста чи села, використавши у структурі тексту: а) іменний складений присудок, б) дієслівний складений присудок, г) однорідні означення, д) складнопідрядне речення з підрядним способу дії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]