Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 1.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Питання для обговорення

1. Що таке конспект?

2. Назвіть види конспектів.

3. Що передбачає робота над текстуальним конспектом?

4. Який конспект називається вільним?

5. Схарактеризуйте тематичний конспект.

6. Розкажіть про техніку конспектування усного і писемного мовлення.

Практичні завдання

1. Напишіть конспект статті “Україно-американці” (розділ 28: “Українська діаспора”) з історії О.Субтельного.

2. Напишіть план, тези і конспект тексту “Володимир Великий - “ясне сонечко України” як він Христову віру утвердив і Україну зміцнив”. (З кн. Ольги Олійник “Світ українського слова” - К., 1994. - С. 145-147).

3. Запишіть правильно.

Хоч не застав Івана дома, за/те пройшовся. За/те оповідання його похвалили. Сказав, що/усі прийшли. Що/б ви сказали коли б я не приїхав? Як/би тут був мій товариш. Як/би краще виконати завдання! Як/що хочеш, допоможу тобі. Як/що трапиться, нарікай на себе.

4. Запишіть слова у формі родового відмінка однини.

Трикутник, пісок, Дунай, малюнок, Павло, живопис, сік, роман, гвинт, інженер, ансамбль, десяток, хліб, будинок, вуж, текст, парк, кінь, табун.

5. Поставте розділові знаки.

Місто освітлене вогнями лежало в долині (Газ.). На ньому незмінна коротенька фуфайка потерта сива як і його голова та вуса (Борис Комар). Поклав руки свої мозолясті натруджені протяг до столу і важко впав на них головою (А.Головко). Розумна дотепна товариська невтомна добра завжди і в усьому щира вона користувалася загальною любовю і вчителів і учнів (Ю.Збан.). То сполошена несподіваною перервою в грі бігла сюди ворожа команда (Ю.Смолич).

6. Визначте тип речення і побудуйте його структурну схему.

...Того весняного дня за цвинтарем стояв голодний ярмарок, на якому мучилися люди й худоба: тут за безцінь збувалися і память дідизни, й остання сорочка; тут темніло сонце в людських очах і темніли старого письма боги та й за відро бараболі переходили в чужі руки (М.Стельмах).

7 У звязному тексті (5-6 речень) розкрийте значення фразеологізму море по коліна.

8. Напишіть характеристику і підготуйте повідомлення про неї.

9. Як правильно:

незабаром чи у самий найближчий час; не зявляються на заняття чи мають місце випадки неявки на заняття; прошу надати мені відпустку чи прошу Вашого дозволу про надання мені відпустки; треба направити чи повинен бути направлений, присутні одностайно схвалили пропозицію неухильно виконувати чи одностайне схвалення дістала пропозиція про прийняття до неухильного виконання; згідно з наказом чи згідно наказу; згідно з розпорядженням чи згідно розпорядження; відповідно до постанови чи відповідно з постановою.

10. Відредагуйте дані висловлювання.

Торгівля

Магазин працює з 10.00 по 19.00. Магазин буде відкритий з обіда. Магазин закритий. У неділю ярмарка. В неділю в нас торги. Зараз перерив. Переучот. Де ваша продавщиця? В россрочку. Купля-продажа. У вас комерческий магазин? Два продавця, але одна очередь. Продали товар зверху плану. Розгрузимо, тоді будемо продавати. Там велика очередь. Хто крайній? Виручені гроші. У вас велика виручка? То вже уцінили? Розщитайтеся з людиною. Дайте мелоч. Я вам дала пятьорку. У вас товар дорожчий.

Література

1. Антисуржик// За ред О.Сербенської. - К., 1994. - С. 32-33.

2. Олійник О. Світ української слова. - К, 1994. - С. 145-147.

3. Субтельний О. Україна.Історія. - К., 1991. - С. 479-484.

  1. Ющук І.П. Практикум з правопису української мови. - К., 1989.

ТЕМА 18. РЕФЕРАТ І АНОТАЦІЯ ТЕКСТУ

1. Поняття про реферат.

2. Ознайомлення з анотацією.

Література

1. Український Радянський Енциклопедичний Словник, т.1 і 3 - К.,1990.

2. Пустовалов Т.С., Сенкевич М. П. Пособие по развитию речи. - М., 1987.

Короткий зміст теми

1. Реферат( у перекладі з латинської - доповідати,повідомити) - 1) короткий виклад (усний або писемний) наукової праці, вчення, змісту книги, результатів наукового дослідження тощо; 2)доповідь на будь яку- тему, що складається з огляду літературних та інших джерел. Особливий вид реферату - це автореферат.

Автореферат - короткий виклад автором своєї наукової праці. Відомі автореферати кандидатських і докторських дисертацій, вони оформляються у вигляді брошури.

Говорячи про реферат як доповідь на будь-яку тему, слід зауважити, що виголошенню доповіді передує копітка підготовча праця. Адже текст доповіді повинен бути попередньо викладений на письмі й оформлений у вигляді реферату. В основу змісту реферату кладемо не одне, а декілька джерел - статей, брошур, книг.

Процес підготовки реферату охоплює таку послідовність дій: а) добір відповідної літератури; б) опрацювання дібраних джерел із робочими стислими помітками, закладками в книжці; в) написання поширеного плану; г) концентрація зібраного матеріалу, положень, фактів, цифр, цитат навколо кожного пункту плану згідно з провідною думкою реферату; ґ) оформлення вступу; д) обгрунтований виклад основного змісту; е) перелік основних висновків і узагальнень; є) повторне редагування реферату в цілому з метою усунення допущених недоліків.

Написаний реферат треба декілька разів уважно прочитати, усунути зайве, удосконалити стиль викладу, домогтися належної мовної довершеності. Щоб зручно було виголошувати зміст реферату, текст його пишемо на одному боці стандартного листка.

2. Анотація (у перекладі з латинської - зауваження - стисла характеристика книги, статті, рукопису за їхнім змістом, ідейно-політичним спрямуванням, оформленням, часто з критичною її оцінкою. Анотація складається: 1) з бібліографічних особливостей книжки (автор, назва і т.д.); 2) короткого викладу матеріалу змісту; 3) вказування, для кого дана книжка призначена.

Реферати друкуються в спеціальних реферативних журналах, а анотації розміщуються на картках бібліотечного каталога у виданнях довідкового характеру. Реферат може бути написаний на основі не одного, а декількох первинних текстів, присвячених одній проблемі. У цьому випадку необхідні уміння для зіставлення різних точок зору про один і той же обєкт дослідження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]