Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 1.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Питання для обговорення

1. Що таке тези?

2. Назвіть і схарактеризуйте два види складання тез за готовим текстом.

3. Як складають тези власного висловлювання?

Практичні завдання

1. Складіть тези двох видів за текстом”Українська громада за межами Північної Америки” (Субтельний О. Україна. Історія. - К., 1991. - С. 484-486).

2. Складіть тези власного висловлювання на тему:

“Можна все на світі вибирати, сину,

Вибрати не можна тільки Батьківщину”.

(В.Симоненко)

або:

“Дозволь мені, мій вечоровий світе,

Упасти зерном у рідній стороні”.

(В.Стус)

3. Запишіть слова разом, окремо або через дефіс; поясніть правопис.

Роботи стільки - не поспіти з/роду, тут вистачило б сил на/головне. Та до/усього клаптичок городу, що/раз за/руки смикає мене (Гор.) Лебединий ключ по/над/о/мною, як парусами, крилами дзвенить (Рил.). Там, по/під/левади, по/під/зелені, як рай, хутори, простяглася стежка аж у Зарванці (Н.-Лев.). Едіта зостається над/книжкою, але не читає, дивиться по/перед/себе сумним, темним поглядом (Л.Укр.). Вдарю раз веслом і в/друге, човен воду розсіче, і на/дві руки доріжка по/за човном потече (Щог.). Із/за лісу, з/за туману, місяць випливає (Шевч.). За/люблений у/книг нових і давніх стоси, він слухав голоси з/низин і з/по/над/хмар (Рил.).

4. Поставте потрібні розділові знаки, поясніть їх уживання.

Сам не знаєш, де ти й звідки ти? Люди браття, а природа мати (Лепк.). Неділя день легкий.. (Мал.). Сім мінус три чотири. У нас кохати полюбить сповна, і серце з милим вік не розлучати (Мал.). Поезія. Поезія це діло совісне, не грайся нею безпричинно (Мал.). І ніч як чарів час (Лепк.). Життя як той потік, а час мов океан (Лепк.). У своїх добротах і щедротах і тлінь і попіл не біда (Мал.).

5. Визначте тип речення і побудуйте його структурну схему.

Сірі тумани курилися над нашою землею, брудні та важкі хмари вистилали високе небо, холодний вітер переганяв їх з одного боку на другий, від його подиху коли-не-коли розривалась ота брудна запона, і з-під неї крадькома визирав невеличкий крайок блакитного неба, щоб через хвилину знову покритися хмарою, потонути у її сірій безодні...

(Панас Мирний)

6. Підготуйте повідомлення про телеграму. Напишіть її.

7. Відредагуйте дані висловлювання.

На ринку

Ваші вєси добрі? Укроп по чому? Купляєте? Як картошка? Подержіть пожалуйста корзику. Маленька корзина з клубнікою. Стакан земляніки. Це лісні ягоди. Творог трохи кислуватий. А лук ще є? Купіть груші. Купи мені сємучок! Свинне мясо. А єжевіка по чому? Та це ж ужасно дорого! Кружка капусти. Арбузи сочні? Тонка кожура. Кукурузи вже нема. Колбасні вироби. Ви будете продавати редіску? А на холодець щось маєте?

8. Складіть звязний текст (5-6 речень), використовуючи синоніми - сказати, промовити, пробурчати (або: зараз, тепер, нині).

9. Як правильно сказати?

Ужити заходів чи прийняти заходи, брати (взяти) участь чи прийняти участь, погодити чи прискорити погодження, вплинути чи здійснити вплив, порядок денний чи повістка денна, пропозиція чи предложення, вирішити, розвязати чи забезпечити рішення, боротися чи проводити боротьбу, заходи чи міроприємства, такі члени групи чи слідуючі члени групи, не можна визнати чи не може бути визнаним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]