Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 1.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Питання для обговорення

1. Які комунікативні завдання виконує висловлювання?

2. Схарактеризуйте функції спілкування, повідомлення, впливу.

3. Що називають функціональним стилем?

4. Які слова належать до міжстильової лексики?

5. Які функціональні стилі належать до книжних, розмовних?

6. Схарактеризуйте науковий, діловий, публіцистичний, розмовний, художній стилі.

Практичні завдання

1. Прочитайте текст, виявіть його мовні та стильові особливості.

Перша бібліотека на Русі

Серед памяток минулого у стародавньому Києві - знаменитий архітектурний комплекс ХІ-ХУІІІ сторіч Софія Київська. Його центральна споруда - Софіївський собор, закладений в ХІ сторіччі з наказу Ярослава на честь його перемоги над печенігами.

Собор - не тільки неперевершений памятник старовинної архітектури, але й меморіал воїнської слави наших предків.

Починаючи з часів Ярослава, Софія стає культурним центром східнословянської держави. У Софіївському соборі був свій скрипторій, а також перша відома нам бібліотека, закладена Ярославом.

Слідпамятати, що друкарських верстатів тоді ще не було, ще не настали часи Гутенберга, Федорова, Скорини. У своєрідних майстернях-скрипторіях працювали переписувачі книг. Скрипторії, звичайно, обладнували при княжому дворі, при монастирях. А там, де книги переписувалися, там вони здебільшого і зберігалися.

Досить часто київські князі бували фундаторами таких бібліотек. Про Ярослава літописець повідомляє:”Ярослав же... любив книги і, багаато їх переписавши, поклав у церкві святої Софії, котру створив сам”.

Портрет князя, якого за прихильність до наук прозвав Мудрим, дивиться на нас із камяної брили, встановленої вдячними нащадками 1969 року в дворі заповідника навпроти Софіївського собору. Цей памятник споруджено на честь заснування Ярославом першої на Русі бібліотеки. На камені вирізьблено слова з літопису, який звеличує князя за те, що той “сіяв у серцях людей книжні слова”. У літописі підкреслюється та “велика користь”, яку дає людям книжне вчення.

На жаль, ми не знаємо, які саме книги були в бібліотеці Ярослава, не знаємо й того, яка доля спіткала це старовинне книгосховище. (Із календаря).

2. Випишіть із енциклопедії чи словника три статті, які стосуються вашого майбутнього фаху. До якого стилю належать тексти? Користуючись прийомами популяризації викладу, спробуйте переробити ці статті для: а) дошкільників, б) учнів 4-5 класів, в) випускників середньої школи. Порівняйте особливості викладу.

3. Користуючись прийомами популяризації викладу, напишіть невеличку статтю до студентського часопису про те, що ваш предмет потрібний і важливий.

4. Відредагуйте дані висловлювання.

За цей період була проведена робота по озелененню міста. Справи відклали із-за нових обставин. У цій справі ми зайшли в тупік. Недостатків у нас багато. Відтік кадрів. У нас ще не перевелися взяточники. Під стать йому й завідуючий. Диву даєшся. Апарат працював вхолосту. Ніхто цього не чекав. Ми не маємо достатніх навиків. Нічого в нас не получиться. Не зрозуміли друг друга. Ми маємо невеликі доходи. Збитки складають десять процентів. Нам оказали допомогу. Це полегшило наше положення. Нас заставили це зробити. Дирекція бездіє. Нам треба задіяти молодь. Нам треба друг друга підтримувати. Вмісті будемо вирішувати. Сідайте на місто.

5. Напишіть оголошення. Підготуйте розповідь (повідомлення) про оголошення.

6. Подані числа запишіть словами. Поставте ці числівники в родовому, давальному, орудному, місцевому відмінках.

123, 456, 789, 6675, 856943.

7. Визначте тип речення і побудуйте його структурну схему.

Із заходу понад старим, певно ще довоєнним кукурудзищем (з-під снігу тільки деінде стирчали поламані зчорнілі стебла) майже над самою землею тягло хмари, котрі, як здалося мені, пахли димом, і сонце в прогалинах між ними ледь прозирало крізь холодну імлу - жовте, похмуре, сліпе (Г.Тютюнник).

8. Поставте розділові знаки і поясніть їх уживання. Попередньо повторіть тему “Розділові знаки у складнопідрядних реченнях”.

1. Хвала тому хто людям у приполі несе слова подібні хлібу-солі і співи гідні слави сіяча! (М.Рильськ.). 2. В природі ніч існує для того щоб у тиші росло усяке зілля і відпочивали люди (М.Стельм.). 3. Дарма що стояло тихе сонячне безвітря листя тріпотіло на деревах уздовж шляху (Ю.Смол.). 4. Підійшовши до неї Дмитро в той час як батько заборонив йому це робити все ж таки привітався (М.Стельм.).5. Кажуть немовби вогонь найперше обернувся в повітря (М.Зер.).6.Україна наша розквітне піде шляхом відродження як ніколи шляхом оновлення (О.Довж.). 8. Я голос подаю за те що в прірву скинули ми лихоліття темне щоб знову щастя дім на згарах будувать (М.Рильськ.). 9. І скрізь де генія сіяє слава де світ новий піднявся із руїн Франкові нашому - земний уклін (М.Рильський).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]