Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 1.doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Питання для обговорення

1. Назвіть, які ви знаєте типи мовлення. Наведіть приклади.

2. Чи є тексти, у яких поєднані різні типи мовлення? Якщо є, то наведіть приклади.

Практичні завдання

1. Доберіть художній текст, проаналізуйте його речення і скажіть, до якого типу мовлення належить кожне з них.

2. Проаналізуйте даний текст, виявляючи у ньому різні типи мовлення.

Сірий, припорошений весняною пилюкою степ збігає на південь і стигне там голубим маревом: суворою лінією стоять на ньому сторожові могили, насипані, може, татарвою, а може, волелюбним козацтвом, що шаблею та мушкетом боронило оці степи від ворожих навал. Весною могили оборюють, і ціле літо зеленіють вони густою пахучою травою; росте на них подорожник, біленькі невісточки, чіпкий спориш, розкішний, з гіркуватим чадним смородом, полин, колючий, з могутнім стовбуром і мохнатою червоною квіткою будяк, скромні, лагідні незабудки, нерозлучні брат-і-сестра. Весняними вечорами, коли відсиріє від степової вологи земля, голублять душу і серце людини свіжі і ніжні степові запахи і тихо шепочуть трави, облиті сяйвом місяця, що, мов червона діжа, викочується із-за мовчазних могил і фарбує степ у густо-малиновий темнуватий колір. І хтозна, хто може підслухати, хто розгадає таємну мову природи, хто скаже, про що шепочуть зелені трави мовчазним чорним могилам? Може, вони розповідають про те, як на них зупинялись постоєм козаки, варили салаламаху, а кобза дзвеніла у тихе надвечіря, то рокотала, як грім, то промовляла тихим жалем і під той сум, під ту жалобу схиляв порубану, в шрамах, голену, з буйним оселедцем голову старий козак та згадував вірне товариство, що полягло десь під Кафою. Золота порохівниця місяця, встромившись із-за могил, порошила трави голубим пилом, і здавалося козакові, що там у степу, ворушиться щось, іржуть чиїсь коні, і вже не рокотання бандур чути звідти, а ледве вловимий передзвін шабель, і не сиділося старому, не їлася йому саламаха, свербіла рука до шаблюки; до бою кликало серце.

(Г.Тютюнник)

3. Від поданих іменників утворіть форми родового відмінка однини, обгрунтуйте закінчення -а (-я) чи -у (-ю). Поясніть, чому деякі з іменників можуть мати паралельні форми.

Робітник, Вітер, Мороз, стіл, Лондон, Давидів Брід, Широкий Ряд, Іртиш, понеділок, атом, катод, синус, додаток, вид, синтаксис, асфальт, пісок, хліб, ансамбль, хор, барвінок, завод, ячмінь, гараж, хлів, інститут, абзац, лісок, гнів, біг, прогрес, імпульс, сюжет, фейлетон, баскетбол, вальс, гопак, краковяк, рукопис, успіх, Амур, Кавказ.

4. Повторіть тему “Розділові знаки при цитатах та діалозі” Поставте потрібні розділові знаки.

1. Казав пан Кожух дам та слово його тепле (Нар. тв.). 2. Вовик звернувся до Марії тобі тут Марійко здається не дуже весело було... (О.Гончар). 3. Ух ти - всезнайко Фрося легенько штовхнула його під бік але тут же посерйознішала і додала яка гарна людина цей Терентій Корнійович (О.Вишня).

5. Визначте тип речення і побудуйте його структурну схему.

Тисячі років летять як лелеки, не змінюючи своїх шляхів, і тисячі років стрічають їх над морем похмурі орлині зграї, які намагаються скинути лелек назад у море, відігнати від свого материка, побити, пошматувати, понищити, але не відступають лелеки, не лякаються, сміливо й відчайдушно йдуть груди на груди, крила на крила, старі вожаї першими приймають удар ідучи на стіну старих орлів (П.Загребельний).

6. Складіть розповідь (5-6 речень) про улюбленого вчителя, використавши у структурі тексту: а) відокремлену прикладку; б) однорідні дієслівні присудки; в) складносурядне речення з протиставним сполучником; г) складнопідрядне речення з підрядним допустовим.

7. Відредагуйте дані висловлювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]