Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 1.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Питання для обговорення

1. Що таке синтаксичні норми?

2. Якими мовними засобами виражаються синтаксичні звязки між словами?

3. Що таке словосполучення?

4. Які словосполучення називаються простими?

5. Які словосполучення називаються складними?

6. Наведіть приклад синтаксично вільних і синтаксично невільних словосполучень.

7. Які поєднання слів не є словосполученнями?

8. Який порядок слів називається прямим, зворотнім? Наведіть приклади.

9. Назвіть три основні види підрядного звязку. Дайте їм характериститку.

Практичні завдання

1. Поділіть речення на словосполучення. Вкажіть, які службові слова ввійшли у словосполучення, а які - ні. Поясніть, чому. Визначте граматичну основу кожного речення.

Розвиток культури

1920-ті роки були часом небаченого розвитку, відкриттів і сподівань в українській культурі. Дехто навіть називає їх періодом культурної революції або відродженням. Цей багатогранний спалах творчої енергії став можливим завдяки тому, що зайнята насамперед збереженням політичної гегемонії комуністична партія ще не підпорядкувала собі культурну діяльність. Поширення україномовної освіти створило українській культурі таке широке підгрунтя, якого вона давно не мала на східній Україні.

2. Визначте, які з наведених прикладів не є словосполученнями, а являють собою: а) граматичну основу; б) сполучення повнозначних слів із службовими; в) складні форми слів; г) однорідні члени речення; д) фразеологізм.

Працювати сумлінно, вишивати гладдю, шанувати батьків, сад цвіте, щось далеке, дівчина-студентка, буду вчитися, хочу вчитися, батько з донькою, байдики бити, повернутися додому, батьки й діти, інженерно-технічні працівники, надзвичайно охайні, конспект студента, студентський квиток, книга написана, бути досвідченим, ні пари з уст, дехто з нас, далеко, але цікаво, на море чи в гори, мрія про щастя, хотів би допомогти, у кінці травня, студент першого курсу.

3. На основі поданих слів утворіть словосполучення повного чи неповного узгодження.

Річка, дорога, діти, місто, полиця, хата.

4. Відредагуйте висловлювання.

Було два семінара. Провели три конкурсних екзамена. Лекції починаються в вісвм годин. Завтра в інституті день відчинених дверей. Більша половина студентів. Учбовий корпус недалеко. Чи маєте пропуск до учбового корпусу? Завтра залік по археології. Він преподає хімію. Давай зачотку. Він на ведучий учений. В якій області знання проводите дослідження? По нашій кафедрі є два співшукача. Дисертант по цій темі має декілька статей. Прийшов відзив на автореферат. Толковий спеціаліст.

5. Напишіть займенники й поясніть їх правопис.

Де (в) кого, де (з) ким, до (де) кого, ні (до) кого, до (ні) кого, з (казна) ким, казна (з) ким, де (з) ким, з (де) ким, ні (до) чого, на (хтозна) що, на (який) небудь, хтозна (в) який, аби (з) ким, на (будь) чий, до (кого) сь, на (будь) що, за (будь) яких, ні (за) яких, до (де) якої.

6. Повторіть “Відокремлення обставин”. Поставте потрібні розділові знаки, поясніть їх уживання.

1. Луги струшували срібну росу розлягалися співами своїх соловейків голосним кукуванням сивих зозуль(П.Мирн.). 2. Підеш собі зажурившись гаєм по долині (Т.Шевч.).3. Людина! Це ж яке слово! Його треба стоячи говорити й кашкета скидати (М.Зарудн.). 4. Я дивлюсь на морські береги, які відпливають у глибоку далечінь і схиливши голову думаю про всіх трудівників нового моря (О.Довж.).5. Аліна незважаючи на свій жвавий веселий характер читала серйозні книжки (О.Іваненко).

7. Напишіть договір.

8. Складіть звязний текст (5-6 речень) на тему “Книга - джерело знань”, використавши у його структурі: а) означено-особове реченя, б) однорідні присудки, в) вставне слово чи словосполучення, г) складносурядне речення з єднальним сполучником.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]