Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
politologiya_ucheb.rtf
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
4.26 Mб
Скачать

Тема 12. Політичні процеси. Сутність й особливості політичного розвитку суспільства....................................................................................134

12.1 Сутність і особливості політичного процесу як категорії політичної науки……………………………………………………....134

12.2 Типології політичних процесів…………………………………135

12.3 Системна трансформація в Україні…………………………….139

Тема 13. Політична модернізація..........................................................144

13.1 Теорії модернізації………………………………………………144

13.2 Особливості модернізаційного процесу в Україні……………147

Тема 14. Конфлікти в суспільстві........................................................153

14.1 Закономірність виникнення і функції конфліктів…………….153

14.2 Етапи конфліктів і методи їх вирішення та регулювання……158

14.3 Особливості конфліктів в Україні……………………………..163

Тема 15. Світова система на сучасному етапі...................................166

15.1 Світова політика та міжнародні відносини. Теоретичні школи міжнародних відносин……………………………………………….166

15.2 Актори світової політики………………………………………168

15.3 Формування світової системи: історія та сучасність………...170

15.4 Зовнішня політика держави: аспекти розгляду,

засоби, форми………………………………………………………..173

Тема 16. Політична культура..............................................................176

16.1 Зміст і структура політичної культури……………………….176

16.2 Типи, види та функції політичної культури………………….178

16.3 Політична культура сучасної України………………………..181

Тема 17. Політична поведінка та форми політичної участі...........185

17.1 Сутність політичної поведінки й поведінкового підходу до політики……………………………………………………………...185

17.2 Типи політичної поведінки та їх практичні приклади

з історії………………………………………………………………..186

17.3 Політична участь та її форми в Україні……………………….187

Тема 18. Місце і роль ЗМІ в політичних процесах...........................191

18.1 Закономірність посилення політизації ЗМІ в

історичному аспекті………………………………………………….191

18.2 Особливості функціонування ЗМІ в політичній системі сучасного суспільства………………………………………………………...….193

18.3 Проблема свободи слова в умовах України……………………198

Передмова

Початок XXI століття все чіткіше виявляє вплив політики, політичних інститутів і процесів на долі окремих людей та цілих народів. В епіценрі політичних подій постала Україна. Мабуть, не має зараз іншої такої країни, де так яскраво і також одночасно виявились парадокси і перспективи суспільно-політичного життя. Так, політизованість широких верств населення, засобів масової інформації межує із політичною пасивністю цього ж населення, відмовою брати участь у виборах органів влади; виникнення безлічі нових інститутів і форм політичної участі із відсутністю досвіду й знань демократичної участі в керуванні справами держави; виявленню потужного політичного потенціалу протистоїть ігноруванню його політичних структур. Звідси – гостра необхідність створення сучасної системи політичної освіти і просвітництва громадян. Перш за все політичні знання й навички необхідно формувати у молодого покоління.

Навчальний посібник написано з урахуванням вимог державного стандарту (програм) нормативної дисципліни “Політологія”, розробленого Міністерством освіти і науки України і рекомендованого для впровадження в практику викладання цієї навчальної дисципліни у вищих закладах освіти всіх рівнів акредитації.

Головну мету посібника автори вбачають у тому, щоб сформувати у студентів наукове уявлення про основні проблеми політики, як реального суспільного явища, а також про історичний розвиток політичної думки і про сучасні підходи до розв’язання різного роду політичних питань. Це повинно допомагати майбутнім спеціалістам самостійно і творчо з’ясовувати складні проблеми політичного життя сучасних громад і за необхідності робити правильний політичний вибір, обирати відповідні рішення, що стосуються політичних обставин.

При підготовці посібника широко використано найостанніші напрацювання зарубіжних і вітчизняних учених – політологів, які були нам доступні, політологічні традиції західної і вітчизняної політології, досвід викладання її у державних і недержавних вищих закладах освіти України, фактичний матеріал, що висвітлює особливості політичної трансфомації українського суспільства. При цьому автори спиралися на принцип комплексного вивчення студентами суспільних наук, який передбачає оволодіння ними поряд з політологією низки історичних, філософських, економічних та соціологічних дисциплін.

Безумовно, не всі теми, які зазначені в посібнику, вдалося авторам розглянути з однаковою глибиною. Це обумовлено, з одного боку, тим, що посібник носить конспективний характер, обмежений обсягом, а з іншого боку – й досі існує різний рівень розробки тих чи інших проблем політології, її понять та категорій.

Перший розділ посібника і відповідно теми 1 і 2 написані кандидатом філософських наук, доцентом В.П.Кіпенем і кандидатом історичних наук, доцентом В.Д.Посрєдниковим. Наступні розділи підготовлені: другий розділ: кандидат історичних наук, доцент Ю.А.Ададуров (тема 3), кандидат історичних наук, доцент В.Д.Бородінов (теми 4,6), кандидат філософських наук, доцент В.П.Кіпень (тема 5).

Третій розділ: кандідат історичних наук, доцент А.В.Бредихін (тема 7), доктор політичних наук, професор М.В.Примуш (тема 8), кандидат історичних наук, доцент В.Ф.Кокорський (тема 9), кандидат історичних наук, доцент Д.В.Посредников (тема 10), старший викладач О.І.Анастасов (тема 11).

Четвертий розділ: кандидат політичних наук, доцент Т.Л.Нагорняк (тема 12), кандидат історичних наук, доцент В.Ф.Кокорський (тема 13), доктор історичних наук, професор А.П.Розкошний (тема 14), кандидат історичних наук, доцент О.М.Чальцева.

П’ятий розділ: доктор політичних наук, професор М.В.Примуш (тема 16), кандидат політичних наук, доцент Т.Л.Нагорняк (тема 17), доктор історичних наук, професор А.П.Розкошний (тема18).

Хочемо висловити вдячність рецензентам посібника – професорам Іванові Михайловичу Варзару, Богданові Олексійовичу Ярошу, які надали цінні пропозиції для її значного поліпшення.

Авторський колектив має наміри продовжити роботу над посібником і буде вдячний за корисні зауваження та поради щодо його покращення.

Розділ 1. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОЛІТИЧНОЇ НАУКИ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]