Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnyk. Text.doc
Скачиваний:
146
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Міністрество освіти і науки, молоді та спорту україни

СЛОВЯНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ТЕОРІЇ І ПРАКТИКИ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ

ДИТЯЧА ЛІТЕРАТУРА

з основами літературознавства

Слов’янськ, 2011

УДК 373.3.821

С 40

Сиротенко В.П. Дитяча літератураз основами літературознавства. Лекційно-практичні та методичні матеріали. Посібник для студентів спеціальності „Початкове навчання”. - Слов’янськ: СДПУ, 2011. – 272 с.

До посібника включено ряд лекцій зі вступу до літературознавства, в яких висвітлюються основні положення теорії літератури, лекції по творчості багатьох українських та деяких російських дитячих письменників, визначенІ тематика практичних занять і методичні рекомендації щодо підготовки до них. Подано різноманітні завдання для самостійного опрацювання, а також представлено авторські статті, які стосуються проблем дитячої літератури та вивчення творчості окремих дитячих письменників.

Посібник розраховано на студентів денної і заочної форми навчання спеціальності „Початкове навчання”, учителів молодших класів, а також тих, хто цікавиться дитячою літературою взагалі.

Рецензенти:

Галич О.А. – доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри теорії літератури та компаративістики Луганського національного університету імені Тараса Шевченка

Романько В.І. – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри загального та російського мовознавства і теорії та історії літератури Слов’янського державного педагогічного університету

Рекомендовано Вченою радою Слов’янського державного педагогічного університету (протокол № 9 від 19.05.2011)

ВСТУП

За умов відродження і посилення гуманістичних начал у всіх сферах матеріальної і духовної діяльності ґрунтовне вивчення літератури набуває особливого значення. Майбутнього вчителя необхідно озброїти достатнім рівнем теоретичних, практичних і методичних знань, які б дозволяли йому донести до учнів молодших класів усю ідейно-естетичну своєрідність будь-якого художнього твору. При цьому слід прагнути не механічного розширення кола письменників, творчість яких буде розглянуто на заняттях, а вироблення у студентів певної методології в підході до всього літературного процесу, усвідомлення закономірностей його розвитку, надання знанням цілісності й системності.

Дане завдання буде реалізовано за умови, коли студенти спеціальності „Початкове навчання” одержать достатню філологічну підготовку, що, на жаль, чинним навчальним планом даної спеціальності не передбачено. Зважаючи на це, до посібника включено не лише матеріал, пов’язаний з власне дитячою літературою, а і деякі відомості з теорії літератури в тому мінімумі, який забезпечить студентам факультету підготовки початкових класів поглиблене розуміння і сприйняття художнього тексту. Завдяки цьому художній твір розглядається не сам по собі, а в контексті конкретних літературно-митецьких проблем. З’являється можливість визначити типологічні особливості того чи іншого літературного періоду, простежити динаміку його розвитку, а вже на цій основі з’ясувати і творчу своєрідність письменника. Цим формується цілісне сприйняття літературного процесу, визначається внесок митця у його розвиток.

Свій відбиток на зміст посібника наклало і постійне скорочення аудиторних годин, що збільшує питому вагу самостійної підготовки. Для цього студентові необхідно бачити вузлові питання курсу, усвідомлювати їхній взаємозв’язок між собою, встановлювати закономірності, виділяти головне і другорядне. У такий спосіб виробляються навички вдумливого і свідомого читання художнього тексту: вимагається не просто запам’ятати зміст, визначити ідейно-тематичне спрямування твору, а розкрити його естетичну природу, осмислити всю сукупність зображувально-виражальних засобів, їхні переваги і прорахунки.

До посібника включено і декілька статей, ознайомлення з якими введе студентів у коло сучасних наукових проблем і підходів до розуміння специфіки дитячої літератури, осмислення ряду аспектів творчості того чи іншого дитячого письменника, які не завжди знаходять відбиття у вузівських підручниках та посібниках. Таким чином студент одержує найактуальніші відомості з дитячої літератури, що врешті-решт поглиблює загальні знання щодо курсу, який вивчається.

Завершується посібник додатками, які містять різноманітний інформаційно-довідковий матеріал, що допоможе легше орієнтуватися в загальному обсязі матеріалу, швидко знаходити необхідні відомості, контролювати рівень власної підготовленості з курсу дитячої літератури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]