Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnyk. Text.doc
Скачиваний:
146
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Погляди с.Русової на роль і місце казки у дитячому читанні

Реферат

студентки 1-го курсу групи 1і

спеціалізації „Інформатика”

факультету підготовки вчителів

початкових класів

Петренко Світлани Миколаївни

Перевірив –

канд. філол. наук, доц.

Сиротенко Валерій Павлович

Слов’янськ-2011

ЗМІСТ

Вступ

Основні відомості з теорії літератури

Лекції з дитячої літератури

Плани практичних занять та методичні вказівки до їхньої підготовки

Завдання для самостійного опрацювання

Статті В.П.Сиротенка, присвячені проблемам дитячої літератури

Додатки

1Наркомпрос (Народний комісаріат просвіти) – у 20-30-х роках ХХ сторіччя так називалося Міністерство освіти.

2Біографи Т.Шевченка вважають, що представлена у поезії дівчинка – це перша дитяча закоханість Тарасика.

3Дане висловлювання М.Горького можна сприймати й оцінювати по-різному. Ми не схильні надавати йому ідеологічного забарвлення, але хочемо підкреслити публіцистичну загостреність, агітаційну зарядженість текстів подібного характеру. Саме завдяки „образному мисленню” подані в них факти набувають суспільного узагальнення, примушують задуматися над буденною конкретикою, побачити в ній певні закономірності. Отже, нарис як жанр завжди відзначатиметься, з одного боку, актуальністю, злободенністю порушених у ньому питань, а з іншого – художньою довершеністю, виявом митецької самобутності його автора, чим він завжди і привертатиме до себе увагу читацького загалу.

4 Не забуваймо, що в Радянському Союзі вияв націоналістичної свідомості завжди розцінювався як ворожі дії проти комуністичної ідеології, тому персонажі з подібним минулим часто зустрічаються у творах радянських письменників.

5Іноземне судно в нейтральних водах, яке повинне підібрати Анча.

6Цивільний літак, який нічим не може перешкодити просуванню шхуни до нейтральних вод.

7Шхуна захоплена Анчем, і на ній він намагається покинути територіальні радянські води.

8Перші суворовські училища в Радянському Союзі були відкриті в 1943 році, і туди переважно приймали підлітків, в яких не було батьків або тато загинув на фронті. Після закінчення цього училища підлітки мали можливість вступати до офіцерських училищ і надалі продовжити кар’єру військового.

9 Можна скористатися окремим виданням книги К.Чуковського або останнім томом відповідно чотиритомного або шеститомного видання творів К.Чуковського.

10Готуючись до заняття, слід пригадати такі положення з віршування (за будь-яким словником літературознавчих термінів або підручником зі вступу до літературознавства): що таке стопа; види стоп залежно від кількості складів; як визначається віршований розмір.

11 Перед читанням даного фрагменту викладачеві слід зробити зауваження, що висловлені в ній міркування письменниці варто сприймати з позицій суспільно-духовних цінностей, властивих радянському суспільствові, і не давати їм сучасних оціночних інтерпретацій.

12 Іраклій Луасарбович Андроников (1908 - 1990) – літературознавець, один з найавторитетніших дослідників творчості російського поета ХІХ ст. Михайла Юрійовича Лермонтова.

13Даний фрагмент безпосередньо не стосується проблеми комічного в дитячій літературі, а пропонується для того, щоб ще раз наголосити на тому, що природа комічного – в контрастному мисленні, зображенні тощо.

14На практичному занятті свідомо оминається питання щодо загальної характеристики життя і творчості названих письменників, оскільки їхня спадщина у більш різноманітних ракурсах розглядатиметься на інших лекційних та практичних заняттях.

15Невласне пряма мова – зображувально-виражальний прийом, коли передаються почуття персонажа, висловлені ним самим, але у тексті оформлені нібито від імені третьої особи. У такий спосіб авторові вдається досягти більшої об’єктивності при відтворенні суб’єктивних почувань персонажа, а також у нього з’являється можливість або приєднатися до прагнень героя, або відокремитися від них, що увиразнює власне авторську позицію стосовно розуміння описаних у творі подій та персонажів.

16Загальні міркування щодо ставлення М.Горького до казки див. у відповідній лекції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]