Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktychni.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
165.38 Кб
Скачать

Розділ V. Різноманітність дитячих образів у творості письменників ХХ ст.

Тема 1. Проблематика, образи творів Гр.Тютюнника

Мета вивчення: Формувати цілісність сприйняття художньої спадщини письменника незалежно від тематичної та зовні образної різноманітності, підкреслити нетиповість підходу автора до порушуваних життєвих обставин та обраних персонажів.

Обсяг навчального часу: 2 год.

Обладнання: Видання творів Гр.Тютюнника різних років, фотографії різних періодів життя письменника.

Основні питання (до контролю рівня засвоєння навчального матеріалу, його обговорення, самостійного вивчення та осмислення):

  1. Шістдесятництво як суспільно-митецьке явище.

  2. Образ „чудакуватого” у творчості українських та російських письменників другої половини ХХ ст.

Література:

  1. Біленко В. З любові й доброти народжене: Діти у творчості Григора Тютюнника // Література. Діти. Час – К., 1980. – С. 87-99.

  2. Гончар О. Живописець правди // Тютюнник Гр. Твори: У 2-х т. Т.1. – К.: Молодь, 1984. – С. 5-10.

  3. Ткачук Г.П. Пізнавальний характер дитячих творів Григора Тютюнника: Тези доповідей республіканської науково-практичної конференції, присвяченої 60-річчю від дня народження письменника. 5-6 грудня 1991 року. – Луганськ, 1991. – С. 65-67.

  4. Ткачук Г. Твори Григора Тютюнника у духовному становленні молодшого школяра (Позакласне читання) // Початкова школа. – 2012. - № 4. – С. 14-17.

Методичні поради з викладання теми:

Доля мінімум двічі жорстко і жорстоко била Григора Тютюнника: в роки політичних репресій заарештовано батька, згодом на плечі десятирічної дитини навалилася війна з її окупацією, свавіллям, приниженням, беззахисністю. Це назавжди закарбувалося в дитячій памʼяті, живлячи надалі письменницьку уяву, породжуючи фабульний кістяк повістей та оповідань, стаючи матеріалом для художнього домислу та вимислу. Не випадково наскрізними мотивами багатьох творів Гр.Тютюнника стає протиборство людяності і нічим не обумовленої жорстокості, органічне несприйняття як героями, так і самим автором будь-яких дій, спрямованих проти особистості.

Покоління Гр.Тютюнника не воювало, але не випадково їх називають „діти війни”, бо вони теж сприяли наближенню Великої Перемоги своїми морально-духовними якостями, добровільно взявши на себе частку і побутових, і психічних проблем, які гнітили дорослих. Тож має рацію військовий листоноша Калюжний, звертаючись до головного героя повісті „Облога” Харитона: „Хлопець ти вже дорослий, не так літами, як … характером…”. Саме на виявлення даних якостей і спрямовано аналіз автобіографічних повістей.

„Климко”

  1. Що вплинуло на прийняття Климком рішення відправитися до Словʼянська по сіль?

  2. Чому письменник головним фабульним мотивом обирає мотив „ходіння”?

  3. Які дві зустрічі Климка можна вважати дзеркальним відбиттям однієї і тієї ж ситуації? Що даним прийомом утверджує автор?

„Облога”

  1. Якими епізодами можна підтвердити справедливість Харитонових слів: „Я вже давно помітив, що дорослі люблять розказувати мені свої гризоти і всякі незлагоди – наче сміття у драний кошик висипати, зовсім не турбуючись, навіщо мені все те знати… А розказавши, ставалося, веселішали, оновлялись ніби: „Ну от, наче аж полегшало…”? Що цим утверджує письменник?

  2. З приводу чого Харитон сказав, що тієї ночі він нібито отруївся?

  3. Чому, повіствуючи про воєнні трагічні події, автор часто вдається до спокійних інтонацій?

„Вогник далеко в степу”

  1. Яку роль у житті Павлентія відіграли тітка-матір, директор, Маня? Чим він їм готовий віддячити?

  2. Який урок надав хлопцям майстер? Який епізод повісті засвідчує, що вихованці засвоїли його?

  3. Чому хлопці дали шоферові прізвисько Фріц? Чому вирішальній зустрічі Павлентія з Фріцем передує епізод зустрічі підлітка з вовком?

Пошук батька (не стільки біологічного, скільки духовного) – це також провідний мотив прози Гр.Тютюнника. Хто може „претендувати” на роль батька для героїв повістей „Облога” та „Вогник далеко в степу”? Якими рисами при цьому повинен володіти дорослий?

Чому Їгорко (оповідання „Смерть кавалера”) з першої зустрічі потягся до нового замполіта училища? Які риси характеру демонстрував хлопець у стосунках зі Скориком? Чи можна за це назвати підлітка героєм? Який епізод в оповіданні є кульмінаційним? Що починає вкладати Їгор в поняття „герой”?

План проведення практичного заняття №1 ( 2 год.):

  1. Образ дитини як утвердження принципів людяності, доброти, духовності у творах письменника.

  2. Проблема пошуку „батька” дитиною як ідеалу найвищих гуманістичних цінностей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]