Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OZSDP_2.docx
Скачиваний:
63
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
122.12 Кб
Скачать

1. Охарактеризуйте об’єкт, предмет і задачі загальної та спец. Дошкільної педагогіки.

Дошкільна педагогіка(ДП) – це наука про закономірності виховання і навчання дітей від народження до школи. Предметом ДП як науки є вивчення закономірностей виховання дітей від народження до переходу їх до школи. Об’єктом вивчення ДП є дитина віком до 6-7 років. Метою ДП є розробка обґрунтованої системи виховання і навчання дітей дошкільного віку. Завдання ДП:1. Створення національної системи дошкільного виховання;2. Комплексне вивчення проблем родинного і суспільного виховання в сучасних соціальних умовах;3. Встановлення вікових нормативів фізичного, психічного та духовного розвитку дітей;4. Створення оптимальних науково-методичних умов діяльності дошкільних закладів різних типів;5. Оновлення змісту, форм і методів виховання і розвитку дітей;6. Розробка стандартів освіти;7. Вивчення та узагальнення практики, досвіду педагогічної діяльності;8. Створення нових посібників для дошкільних установ;9. Розробка різноманітних методик для визначення готовності дітей до шкільного навчання.

Спеціальна дошкільна педагогіка(СДП) - це наука, яка вивчає сутність, закономірності, принципи, методи, форми організації процесу спеціальної дошкільної освіти дітей з порушеннями або відхиленнями в розвитку. Предмет СДП – теоретичні і практичні питання вивчення, навчання, виховання дітей-немовлят, дітей раннього і дошкільного віку з відхиленнями або з порушеннями в розвитку. Суб’єктом на який направлено вивчення, виховання, навчання і корекційно-педагогічна допомога в СДП є особистість дитини дошкільного віку, яка має особливі освітні потреби. Завданнями СДП як науки є:1. Розробка теоретичних і методологічних основ вивчення, виховання, навчання і розвитку дітей раннього та дошкільного віку з відхиленнями та порушеннями в розвитку;2. Визначення стратегії розвитку національної системи спеціальної дошкільної освіти; 3. Розробка теоретичних підходів до диференціальної діагностики, диференційованого навчання і виховання дітей дошкільного віку з порушеннями та відхиленнями в розвитку;4. Визначення стратегії побудови різноманітних програм для кожного типу спеціального дошкільного закладу; 5. Пошук і розробка варіативних форм організації спеціальної освіти. Мета – створення умов для максимального розвитку реальних і потенційних можливостей проблемної дитини і її рання соціалізація засобами спеціальної освіти.

2. Розкрийте поняття “виховання” і “розвиток”.

Загальними поняттями дошкільної педагогіки (її категоріями) є розвиток, виховання, навчання, освіта, які міцно взаємопов’язані. Розвиток – це становлення дитини як суб’єкта життєдіяльності, соціальної істоти здатної ціннісно ставитися до природи, людей, що її оточують, предметного світу, витворів мистецтва, самої себе. У ході розвитку відбувається перетворення дитини як біологічного індивіда в людину як особистість – члена суспільства. Виховання – це головний чинник у формуванні особистості дитини , залучення її до системи вироблених людством цінностей, організація умов для її духовного зростання, формування основ ціннісного ставлення до дійсності. Виховання відіграє вирішальну роль у розвитку особистості лише за умови, що воно справляє позитивний вплив на внутрішню активність дитини, її бажання, інтереси, нахили.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]