Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OZSDP_2.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
122.12 Кб
Скачать

85.Охарактеризуйте перспективні напрями екологічного виховання дітей дошкільного віку.

Нинішня екологічна ситуація в Україні характеризується як глибока всебічна еколого-економічна криза.

У дошкільних закладах екологічне виховання дітей доцільно розглядати насамперед у моральному аспекті, оскільки в основі ставлення людини до світу природи мають лежати гуманні почуття, тобто усвідомлення цінності будь-якого прояву життя, а отже - бажання захистити і зберегти його. Формуючи в дитини гуманний погляд на природу, педагог повинен допомогти їй зрозуміти: людина і природа тісно пов'язані між собою, тому турбота про довкілля є водночас турботою про людину, про ЇЇ майбутнє, а отже, те, що завдає шкоди природі, шкодить і нам самим. Недбалі дії, внаслідок яких руйнується природа, є аморальними. Нищення довкілля є наслідком занепаду особистості і її моральних вартостей.

Таким чином, "зовнішні" екологічні проблеми переходять у внутрішні проблеми людини. У цьому полягає сутність гуманітарного підходу до екологічного виховання. Його мета - формування індивідуальної екологічної свідомості і мислення, що спонукає відмовитися від споживацької психології.

Про усвідомлене активне й гуманне ставлення до довкілля свідчать: усвідомлення необхідності дбати про його збереження; засвоєння норм поведінки на природі і дотримання їх у праці та побуті. Часто ми стикаємося з тим, що людина знає правила поведінки і водночас порушує їх, бо вони не стали її особистісним переконанням. Найбільш дієвою та ефективною у формуванні в дітей екологічної свідомості є ігрова форма проведення занять. Заслуговує на увагу також форма бесід-мандрівок на дитячі майданчики, парки, екологічні центри, де наявні елементи лісових екосистем.

31.Розкрийте основні напрямки роботи вихователя в групах для дітей із ФФН.   Вся корекційно-виховна робота в дошкільних установах проводиться як на спеціальних заняттях, так і в повсякденному житті. Педагоги групи - логопед, психолог, вихователі мають працювати в тісній співдружності, прагнути до створення єдиного підходу в корекційно-виховнії роботі.Цьому сприяє:1-   спільне вивчення змісту програми навчання і виховання в  спеціальному дошкільному закладі і складання спільного плану роботи;2 -  обговорення результатів спільного вивчення дітей, яке велося на заняттях і в повсякденному житті;3-  спільна підготовка всім дитячим святам (логопед відбирає мовний матеріал, а вихователь закріплює його);4- розробка загальних рекомендацій для батьків.Основні напрямки корекції  фонетико - фонематичного недорозвинення у дітей дошкільного вік . Система навчання дітей дошкільного віку з ФФНР включає корекцію звуковимови, формування фонематичного сприйняття, підготовку донавчання грамоті .Корекційне навчання також передбачає оволодіння дитиною на даному віковому етапі певним колом знань про навколишній світ і відповідним обсягом словника. Логопед і вихователь, здійснюючи корекційне навчання спільно, повинні враховувати закономірності процесу оволодіння звуковою стороною мови в нормі. Корекційні завдання, що стоять перед вихователем тісно пов’язані з завданнями логопеда, а саме:

1)Розвиток слухової уваги, слухової памяті і фонематичного сприймання; 2)Удосконалення артикуляції, дрібної та загальної моторики; 3)Закріплення, уточнення і активізація вимови відпрацьованих логопедом лексичного матеріалу на заняттях по розвитку мовлення, в режимних моментах; 4)Закріплення і автоматизація вимови поставлених логопедом звуків; 5)Формування діалогічного та монологічного форм зв’язного мовлення; 6)Закріплення навика читання; 7)Підготовка дітей до письма, формування графічних навичок. Вихователь повинен створювати умови для розвитку мовленнєвої діяльності і мовленнєвого спілкування дітей:

1)Організовувати і підтримувати мовленнєве спілкування дітей на заняттях, поза занять, привчати уважно слухати інших дітей і вслуховуватись в зміст висловлювань; 2)Створювати ситуацію спілкування; 3)Формувати навички самоконтролю і критично відноситись до мовлення; 4)Проводити роботу по розвитку слухової уваги, слухомовленєвої памяті, слухового контролю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]