Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OZSDP_2.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
122.12 Кб
Скачать

17. Наведіть загальну хар-ку складових частин виховання. Поясніть їх взаємозв’язок.

Складові частини виховання це – фізичне, розумове, моральне, трудове, естетичне виховання.

1. Фізичне виховання – це процес цілеспрямованого систематичного формування фізичних сил і якостей, розвитку рухових умінь, загартування організму дитини. 2. Розумове виховання – це цілеспрямований процес формування у дітей основ знань про закони розвитку природи і суспільства, розумових здібностей та інтересів, навичок пізнавальної діяльності, а також формування світогляду. 3. Моральне виховання – це процес цілеспрямованого формування у дітей моральної свідомості і відповідної поведінки. 4. Трудове виховання – це цілеспрямований процес формування у дітей трудових навичок і вмінь, поваги до праці дорослих, звички до трудової діяльності. 5. Естетичне виховання – розвиток у дітей сприймання і розуміння прекрасного у мистецтві, природі, взаєминах людей і здатності до художньої творчості. Усі складові частини виховання дітей дошкільного віку у педагогічному процесі здійснюються в єдності і мають загальну спрямованість – формування повноцінної особистості дитини, розвиток її індивідуальності, підготовку до навчання у школі. Особистість дитини – це не сума окремих якостей, а єдине ціле, у якому всі частини взаємодіють, створюючи неповторну індивідуальність. Треба пам’ятати, що єдність завдань і складових частин виховання не означає, що всі діти в результаті будуть однаковими. У кожній особистості поєднуються загальні та індивідуальні риси.

35. Розкрийте поняття “фізичний розвиток” і “фізичне виховання”.

Фізичне здоров’я – головна умова духовного і морального здоров’я дитини. В період дошкільного дитинства формуються життєво необхідні рухові навички, вміння, розвиваються важливі фізичні якості. Фізичний розвиток дитини – це процес зміни морфологічних і функціональних ознак організму. В його основі лежать біологічні процеси, зумовлені спадковими факторами, а також умовами зовнішнього середовища і виховання. Показниками фізичного розвитку є:зріст, вага тіла, життєва ємкість легенів, об’єм грудної клітки та ін. Фізичне виховання має на меті спрямувати повноцінний фізичний розвиток дитини. Фізичне виховання дітей дошкільного віку - це процес цілеспрямованого систематичного формування фізичних сил і якостей, розвитку рухових умінь, загартування організму дитини.

37. Розкрийте завдання, зміст та засоби фізичного виховання дітей дошкільного віку.

Зміст фізичного виховання – оволодіння основами фізичної культури, а саме: 1) особиста гігієна, гігієна режиму життя; 2) загартування організму; 3) фізичні вправи. Головні завдання фізичного виховання поділяються на три групи. Перша група – оздоровчі: охорона і зміцнення здоров’я дітей, загартовування організму та ін. Друга група завдань пов’язана із формуванням рухових навичок і умінь та виховання фізичних якостей. Треба сформувати такі рухові дії: ходьбу, біг, стрибки, лазіння, метання; рухи рук, ніг,тулуба. Третя група завдань – виховання культурно – гігієнічних навичок та вмінь здорового способу життя. Діти повинні знати, що добре для організму, а що шкідливо.

Умовно є дві групи засобів. Перша - засоби, спрямовані на охорону здоров’я дітей: створення гігієнічних умов життя і діяльності, раціональне харчування, сон, перебування на свіжому повітрі. Друга – засоби, спрямовані на активний вплив на організм дитини з метою фізичного розвитку: загартовуючи процедури, фізичні вправи, гігієнічна гімнастика, режим дня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]