Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OZSDP_2.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
122.12 Кб
Скачать

88. Розкрийте поняття “сімейне виховання”.

Соціальна сутність сім'ї. Сім'я є однією з початкових історичних форм соціальної спільності людей і людських відносин, важливий осередок суспільства, мала група, члени якої пов'язані шлюбними або родинними відносинами, спільністю буття, взаємною моральною відповідальністю і взаємною допомогою. Члени сім'ї, як правило, мешкають під одним дахом і ведуть спільне сумісне господарство. Сутність сім'ї обумовлює її виховне значення: саме в сім'Ї розпочинається передача дітям культурного досвіду, формування в них норм життя в суспільстві, підготовка до самостійної життєдіяльності.

Цілі й засоби сімейного виховання обумовлені суспільно-економічним ладом, рівнем розвитку культури

й залежать від ідеології, моралі та характеру людських відносин того соціального прошарку, до якого належить сім'я.У сім'Ї мають місце всі складові виховання: розумове, фізичне, трудове, естетичне, моральне та ін., ефективність яких залежіть від вихованості батьків, їх морального й громадянського обличчя, взаємної поваги, відношення до дітей, ставлення до природи, до праці, естетичних нахилів тощо.Головним методом сімейного виховання є створення нормального домашнього укладу та здорового способу життя, існування й дотримання всіма членами сім'ї культурних традицій. Головними засобами сімейного виховання є зразки колективізму, порядності, взаємної поваги й любові, правдивості й чесності, відповідальності, відношення до речей як результату людської праці, відповідального ставлення до своїх обов'язків, любові до природи, естетичного смаку, узагалі – відношення до культури.

Головний напрям сімейного виховання в період перебування дитини в дитячому садку та в школі – постійна координація зусиль батьків з діяльністю навчально-виховного закладу, допомога дітям у навчанні й раціональному використанні вільного часу.

86.Охарактеризуйте основні напрямки економічного виховання дітей дошкільного віку.

Економічне виховання - одна з граней виховного процесу дошкільників.

У зв'язку з переходом України до ринку зараз значно підвищуються вимоги до рівня економічної грамотності не тільки дорослих, а й дітей. З 1993 року дітям шкільного віку почали давати перші економічні знання. В дитячих садках про це мова ще не йшла. Але з часом досвід показав, що для того, щоб дитина в школі добре орієнтувалася в економічних поняттях, працювати в цьому напрямку необхідно уже з 5-6 річного віку. І звичайно, в тісній співпраці з батьками.

Основною метою економіки для малюків є формування навичок та умінь раціонального використання та інтересу до матеріальних цінностей, розвиток економічного мислення, спонукання до ділової активності, ознайомлення з сучасними ринковими відносинами.

Вирішуючи проблему економічного виховання в дошкільному віці перш за все ми удосконалюємо моральне виховання в цілому, ознайомлюємо з нормами моралі, які розкривають дитині поняття як слід ставитись до навколишньої природи, до світу цінностей, до результатів людської праці, до людини в цілому.

Враховуючи наочно - образне мислення дітей і гру як основний вид діяльності, то всю роботу слід будувати в ігровій формі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]