Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OZSDP_2.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
122.12 Кб
Скачать

84. Охарактеризуйте роль гри у всебічному розвитку дитини.

Немовлята до одного року повторюють рухи дорослих, звуки (лепечуть) і отримують від цього задоволення (функціональні ігри). Трохи пізніше починають розглядати, переміщати, трясти брязкальцями, намагаючись почути звук (предметні ігри). Поступово дії малят ускладнюються. Дитину до трирічного віку під час гри цікавить, як правило, не кінцевий результат, а сам процес, у якому відображається навколишній світ, засвоюються способи дій.Приблизно у три роки, виникає новий характер ігор – рольовий або сюжетний. В сюжетних іграх діти не просто копіюють те, що роблять дорослі, а виявляють творчість, розкривають своє розуміння того, що бачать, виявляють свій характер, задовольняють свої інтереси.Гра сприяє всебічному розвитку дитини, тому що: 1)зміст самої гри визначає навколишнє життя – діти відображають те, що бачать, повторюють ті дії, ті стосунки, які спостерігають навколо себе;2)гра заохочує спостереження малюків за життям інших людей та оцінку їх дій, що позитивно відображається на розумовому розвитку;3)у грі відбувається засвоєння норм і правил життя людей, що розвиває моральну сферу; 4)отриманий у грі досвід допомагає дітям виробляти певні форми поведінки;5)у грі діти виявляють свої емоції та почуття з приводу захоплення чи незадоволення грою,партнерами або результатами самої гри, що розвиває емоційну сферу; 6)у переважній більшості ігор необхідно здійснювати велику кількість рухів, що сприяє фізичному розвитку. Гра, що приносить дітям задоволення – це невимушена, вільна діяльність, яка всебічно розвиває малюків.

83. Розкрийте особливості будівельно-конструктивних ігор дітей.

До найбільш поширених творчих ігор дошкільників належать будівельні ігри, у яких розгортання певного сюжету пов'язано із предметними діями по спорудженню та конструюванню з кубиків, конструкторів, допоміжних матеріалів з використанням піску, глини, камінців тощо. Ці ігри дозволяють дошкільнику імітувати трудову діяльність дорослого, розкриваючи перед ним властивості різноманітних будівельних матеріалів, закономірності з'єднання частин та деталей, гармонійне їх співвідношення. Таким чином, будівельна гра містить значний потенціал для розвитку інтелекту й творчості дошкільників.

Будівельні ігри та сюжетно-рольові пов'язуються тісними взаємними переходами. Створені споруди, будівлі, конструкції охоче використовуються дошкільником для декорування гри сюжетно-рольової: у «побудованих» кімнатах розгортається гра «у сім'ю», у спорудженому «приміщенні» відкривається «магазин» чи «лікарня». Поєднання сюжетно-рольових та будівельних ігор дозволяє дошкільнику повніше відобразити життя людей, змоделювати цілісний його процес, де вирізняються окремі етапи: спочатку спорудження, будівництво, потім використання споруди у важливих для людини цілях. Головна відмінність між будівельними й сюжетно-рольовими іграми полягає у їхньому змісті: будівельна носить предметний характер, а сюжетно-рольова — комунікативний, коли моделюються відносини між людьми, виступаючими у різних своїх ролях. З віком дошкільників відмінності між будівельними й сюжетно-рольовими іграми все менш помітні: будівельна гра розгортається як сюжетно-рольова з визначенням сюжету й розподілом ролей. Водночас у будівельних іграх є ознаки, спільні з продуктивною діяльністю дошкільників: діти отримують реальний результат у вигляді споруди, архітектурного комплексу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]